Táncos filmek - 51 táncos film, amit minden táncosnak látnia kell!

Te melyiket láttad a következő táncos filmek közül? 

Szeretjük a jó filmeket, de amit annál is jobban szeretünk, azok a táncos filmek! Ha táncos vagy akkor azért, ha pedig másért nem a csodás mozgás, a jó hangulatú és megérintő zenék már megérik azt, hogy legalább egyszer megnézzünk egy táncos filmet.

Reméljük, hogy találsz az itt felsorolt filmek között olyant, ami téged is táncra perdít. Ha megtaláltad, ami neked tetszik, gyere és táncolj velünk!

Az alábbi 51 film alapvetően kronologikus sorrendben követi végig az ismertebb táncos filmeket, persze a teljesség igénye nélkül. A filmek zsánerei széles skálán mozognak. Van köztük dráma, vígjáték, musical és pszicho horror is. Van régi táncos film a kínálatban és természetesen a legújabb táncos filmeket sem hagytuk ki a listából. Ezen felül a hip hop táncos filmeken keresztül a szerelmes filmeken keresztül, utcai, zenés táncos, romantikus filmek is rákerültek a listára.

 

1. Táncolj velem - Shall We Dance, 1937 

A zenés táncos filmek kedvelőinek elég lesz csak a főszereplőket látni, akik nem mások, mint: Fred Astaire (a balettmester) és Ginger Rogers (a táncosnő), akik számos filmet forgattak együtt. A fő szál egy szerelmi történet kibontakozása, ami dúskál  izgalmas félreértéseken át pletykák övezte bonyodalmakig. Egy csipet romantika, ízléses humorral, és nagy adag tánc. A film zenéjét George Gershwin szerezte, melyekhez testvére Ira Gershwin írta a dalszövegeket.

 

2. Ének az esőben – Singin’ in the Rain, 1952

Stanley Donen alkotása minden idők egyik legnépszerűbb filmjének számít: az Amerikai Filmintézet (AFI) 2007-ben például minden idők legnagyobb amerikai filmjei között az 5. helyre sorolta. Adott egy hirtelen lett szár, Don (Gene Kelly) és egy ünnepelt színésznő, Lina (Jean Hagen) a sztárunk oldalán. Mindez a némafilmek idején, amikor épp szárnyait bontogatja a hangosfilm. Említett sztárunknak egy kezdő énekes-táncos leányzó, Kathy (Debbie Reynolds) tetszik, ezért az ünnepelt színésznőnk kirúgatja a zsenge tehetséget a filmstúdióból, ami öngólnak számít, mivel nemhogy ének hangja nincs, de Linának kifejezetten fülsértő, mosolyt fakasztó hangja van. Márpedig egy hangos filmben nem szerepelhet, hacsak nem talál magának egy szinkron hangot. Így visszakerül táncos leányunk a történetbe, a többit pedig látni kell…

 

 

3. West Side Story (1961)

New York, az 50-es évek közepe. Az amerikai fiú, Tony (Richard Beymer) és a Puerto Rico-i lány, Maria (Natalie wood) találkozása természetesen szerelemre lobbantja a fiatalokat. Azonban a tragédiát is borítékolni lehet, mivel a szerelmesek a két szemben álló bandához tartoznak. Vajon a két bandának sikerül elásni a csatabárdot? Egy kis shakespeare-i beütés, tehetséges énekes színészekkel és élvezhető koreográfiával. A film zenéjét a zseniális Leonard Bernsteinnek köszönhetjük. A film 10 Oscar díjat nyert, a szórakoztatás mellett pedig a spanyolajkú bevándorlók problémáival is szembesíti a nézőt. Ha pedig kíváncsi vagy a könyörtelen rivalizálás és ifjonti szerelem klasszikussá vált történetének remake-jére az Oscar-díjas Steven Spielberg rendezésében, akkor irány a mozi!

 

 

 

4. Szombat esti láz – Saturday Night Fever, 1977


Igazi kultusz-film, ami ismertté tette John Travolta-t és népszerűvé a Bee Gees-t. – John Travolta a helyi vagány csávó, Tony Manero, egy festékboltban gürizik, akit igazából csak a hétévégi buli érdekel, ahol kitombolhatja magát. Tony egyértelműen a táncparkett királya. A discoban ismerkedik meg Stephanie-vel, akivel nem csak a táncban, de bizony a szerelemben is egymásra találnak.

 

 

5-6. Pomádé – Grease, 1978


A nyári tábor és a gimis szerelem! De szép idők voltak! Ugye?! Ismét egy romantikus táncos film, ami a gimis időkbe repít vissza. Nyaralás közben találkozott a tengerparton Danny Zuko és Sandy Ollson. Mindketten meg van róla győződve, hogy az ő szerelmüknek csak egy kis nyaralásnyi idő jutott. A gimiben azonban újra összefutnak. A sok félreértés és civódás után végül egymásra találnak a fiatalok. A film tele van remek rock and roll zenével, nagyszerű koreográfiával és hűen idézi az 50-es éves amerikai gimnáziumi világát.

 

 

Grease 2 –1982


Két évvel az eredeti történet után, azonos helyszínen zajlik a történet. Kapocs mindössze annyi, hogy Sandy angol unokatestvére, Michael Carrington (Maxwell Caulfield) jelenik meg a Rydell High-ban, s egy véletlen csók nyomán ismeri meg a Pink Ladies akkori vezetőjét, Stephanie-t (Michelle Pfeiffer). Az egyetlen „régi „szereplő Frenchie, aki az eső részben otthagyta az iskolát, de most visszatért, hogy leérettségizzen.
A sztorihoz hozzátartoznak a motoros bandák, verekedések, gyenge tanulmányok, egy kis korrepetálás, egy epekedő lány és egy titokzatos motoros. Aki az első részt látta, annak szinte kötelező! Aki lemaradt, annak remek lehetőség egy csajos délutáni programra! 

 

 

7-8. Fame - 1980


A két Oscar díjjal jutalmazott film a 70-es évek vége felé játszódik New York-ban, ahol egy művészeti iskolába jelentkező fiatalok sorsát követhetjük végig a felvételitől a diplomáig. Valójában a film a művésszé válást és a művészlét gyötrelmeit, egyúttal szépségeit mutatja be nagy meggyőző erővel. A szereplők között tudható Irene Cara, Paul McCrane vagy Ben Stiller édesanyja Anne Meara. A filmmel vált ismertté Irene Cara Fame című dala is.

 

 

Fame – 2009


Az 1980-ban készült klasszikussá vált Oscar-díjas film remakejében továbbra is a zene, a táncok, az énekesek és művészek játsszák a főszerepet. Céljuk, hogy kemény munkával híresek legyenek. A mai világban azonban a versenyszellemen múlik minden, a legfontosabb értékek az odaadás, a szenvedélyesség és persze a kitartás! De vajon ki éri el a célját és szerez hírnevet magának? A filmben játszanak: Debbie Allen, Kay Panabeker és Naturi Naughton aki a 3LW tagja.

 

Én is táncolni szeretnék

9. Flashdance, 1983


Vegyünk egy dögös, filigrán lányt, aki férfimunkát végez. Ő Alex (Jennifer Beals), aki nappal hegesztőmunkás, este táncos egy bárban. Minden álma, hogy balett-táncosnő legyen. Ehhez adjunk hozzá egy sármos férfit, aki rajong Alexért, nem mellesleg Alex főnöke. 
Ezekhez hozzáadódik egy akkoriban újszerű filmgyártási technika, a reklámfilmes gyors snittek és a lenyűgöző képi világ. S még nincs vége a sornak. Jöjjenek a szexis ruhák és a véletlenül összement pulcsi, aminek túl nagy nyakat sikerült vágni – ez persze azonnal divatot teremtett. A sort pedig a pörgő, nagyszerű zenék zárják, mint például: az Oscar díjas What a Feeling Irene Cara előadásában, a Maniec Michael Sembello-tól vagy a Lady Lady Lady Joe Esposito-tól. Ez a film egy MINDENKÉPP LÁTNI KELL alkotás!

 

 

10-11. Gumiláb – Footloose, 1984


Megérkezik Chicagóból a vidéki kisvárosba Ren (Kevin Bacon). Döbbenten értesül róla, hogy itt nem lehet zenét hallgatni és táncolni sem, mindezt a helyi ultra szigorú prédikátor kezdeményezésére. Természetesen a prédikátornak van egy lázadó lánya, akinek ki más is tetszene, mint Ren. Sok kaland, kemény munka, leleményes magukért kiállni tudó fiatalok, vicces jelenetekkel remek zenékkel és lélegzetelállító koreográfiával tarkított könnyed szórakoztató film. Főszerepben többek között Lori Singer és John Lithgow. Olyan nagyszerű dalok szerepelnek a filmben, mint: Bonnie Tyler – Holding out for a Hero, Kenny Loggins – Footloose, vagy Deniece Williams – Let’s Hear it for the Boy.

 

 

Gumiláb, 2011


A történet, néhány apró részlet megváltoztatásával, egyezik az eredetivel. Az alap zenéket megtartották, bár kicsit country-sabb hangzást kaptak. 
Nagy nehezen összeszedtek ismertebb színészeket (hátha így vonzóbb lesz), Andie MacDowell, Dennis Quaid, Julienne Hough (Mindörökké Rock, Menedék), a főszerepet pedig negyedik jelöltként Kenny Wormald kapta, aki inkább táncos, mint színész.
Alapvetően a 80-as évek világát transzformálták a 21. századba és ehhez igazították a történet részleteit, hogy a mai közönség is megkapja ugyanazt a hatást, amit az eredeti film adott.

 

 

12.    Piszkos tánc – Dirty Dancing, 1987


Talán minden idők egyik legnagyobb táncos filmje az 1960-as években játszódó Dirty Dancing, vagyis Piszkos tánc. 
A történetet talán bemutatni sem kell igazán. Adott egy 17 éves lány, egy huszonéves tánctanár és a partnere, aki nem tud fellépni, és persze ki helyettesíthetné, ha nem a tinilány. Hogy ebből mi lesz? Természetesen bonyodalom, szerelem és keserédes happy end. Nagyszerű szereplők: Jennifer Grey, Patrick Swayze, Chynthia Rhodes, Kelly Bishop és Jerry Orbach. 
A zene hangulatos, merész, ahol kell, a koreográfia pedig Kenny Ortegának (rendezés: Rikkancsok, Szerelmes hangjegyek, koreográfia: Álmodj rózsaszínt, Meglógtam a Ferrarival, Szent Elmo tüze) köszönhetően fenomenális.

 

 

13. Piszkos tánc 2 – Dirty Dancing – Havana Nights, 2004


Végre egy film, amit nem volt kár elkészíteni. Bár nincs új a nap alatt, ha táncos filmről beszélünk, mégis sikerült ezt a lerágott csontot olyan köntösbe öltöztetni, hogy akár többször is nézhetővé válik. 
A sztori Kubában játszódik az 50-es évek végén a forradalom idején. Egy gazdag amerikai lány, Katey (Romola Garai – akinek apai dédapja, Garai Bernhard, Magyarországról emigrált Angliába a 20. század elején) megismer egy nagyon jól táncoló kubai fiút, Javiert (Diego Luna). Fűszerként jön egy hotel béli táncverseny, szigorú, táncos múlttal rendelkező szülők (Sela Ward, John Slattery), egy imitált barát (Jonathan Jackson) és egy kotnyeles hugica (Mika Boorem). Természetesen nem maradhat el a katartikus befejezés sem.
A helyszín csodás, a zene nagyon impulzív és magával ragadó, a betétdalok zseniálisak: Wycliff Jean feat. Claudette Ortiz – Dance Like This, Christina Aguilera – El Beso Del Final, Mya – Do You Only Wanna Dance, Orishas feat. Heather Headl – Respect, Cuba.

 

 

14-15. Hajlakk – Hairspray, 1988


Dúl a rock and roll, a twist és a tupírláz a hatvanas évek elején Baltimoreban, Amerikában. Tracy (Ricki Lake) és barátnője, Penny (Leslie Ann Powers) is elkötelezett Corny Collins Show rajongó. Egyetlen televíziós adást sem hagynának ki, hogy kedvencük zenéjére ropják az “aranycipősökkel”. A molett Tracy olyan jól táncol, hogy képernyőre kerül. Sokak kedvencévé válik, ugyanakkor ellenséget is szerez magának. Amber (Colleen Fitzpatric) az ügyeletes cicababa, a szőke tupírszépség, kinek már az anyja (Debbie Harry, vagyis Blondie) is szépségkirálynő volt. Egy lány, akit születésétől fogva a sikerre neveltek, nehéz ellenfél, ám a proli-negyedben nevelkedő Tracy sem az az ijedős fajta. És ami az övé lesz: minden: hírnév, elismerés és persze a helyes srác is.

 

 

Hajlakk – Hairspray, 2007


Az alaptörténet nem sokban változott a karakterek ugyanazok. A film 1962-ben játszódik a Maryland állambeli Baltimore-ban, és a "kellemesen duci" tinédzsert, Tracy Turnbladot (Blonsky) követi, aki egy helyi televíziós táncműsorban táncosként a sztárság felé törekszik, és a faji szegregáció ellen tüntet. A szereposztás nagyon jól sikerült: Michelle Pfeiffer, John Travolta, Christopher Walken, Zac Efron, James Marsden, Queen Latifah, Elijah Kelley, Amanda Baynes és Nikki Blonsky.
Kellemes, pörgős zenék, látványos show elemek. Érdemes megnézni!

 

 

16. Salsa, 1988


Rico, a tehetséges táncos a napi robot után, amit egy autószerelő műhelyben végez, a felszabadulást az éjszakában, Los Angeles egyik legnépszerűbb salsa klubjának táncparkettjén találja meg. A hely vezetősége hamar felfigyel a fiatal és szexi fiú páratlan tehetségére, és felajánlja számára, hogy a vezető barátnőjével készülhet fel az évente megrendezésre kerülő salsa táncversenyre. Rico azonban szerelmével szeretne indulni a megmérettetésen, így nehéz helyzetbe kerül. Vajon az ambíció vagy a szerelem győz? Nézzétek meg és kiderül!

 

 

17. Lambada, A tiltott tánc – The forbidden Dance, 1990


A történet alapvetően egyszerű. Nézzük csak az összetevőket: brazil törzsi hercegnő, Nisa (Laura Harring), aki nem mellesleg gyönyörű, csak a táncnak élő amerikai fiú, Jason (Jeff James), aki egy kicsit el van kényeztetve, a jó barátnő (Angela Moya), a rossz barátnő (Barbara Brighton), egy kis környezetvédelem, egy gonosz üzletember (Richard Lynch) és egy varázsló sámán, Joa (Sid Haig). Hogy mi lesz ebből? Intrika, szerelem, szenvedély és sok-sok tánc.

 

 

18. Lambada, 1990


Vegyünk egy Beverly Hills-i tanárt (Kevin – J. Eddie Peck), aki titokban esténként egy raktárból kialakított szórakozóhelyen táncol, és a tanítványt (Sandy – Melora Hardin), aki erről mit sem tud mindaddig, amíg egy klubban véletlenül meg nem látja a táncoló tanárt. Garantált, hogy ebből bonyodalom lesz. A tini szerelembe esik, a tanár pedig pánikba, mivel elveszítheti az állását. 
A zenei betétek jók, hangulatos, ritmusos, szenvedélyes. A film érdekessége, hogy a 17. számú Tiltott tánc konkurenciájaként, pontosan azzal egy napon adták ki. 

 

 

19. Rikkancsok – Newsies, 1992


Fergeteges musical inspiráló zenével és tánccal. New York, 1899, egy csapat rikkancs (utcai mozgó újságárus) felfedezi az összefogás erejét, és szembeszáll a kapitalista újságmogullal, a nagy Joseph Pulitzerrel (Makói születésű újságkiadó). Üldözés, menekülés, szerelem, álmok és egy kis segítség a rikkancsoknak, hogy elérjék céljukat. 
Mindezek olyan elismert színészek tolmácsolásában, mint Christian Bale, Robert Duvall, Anne-Margret vagy Bill Pullman.
A dalok fülbemászóak (nem csoda, hiszen a 8 Oscar díjjal kitüntetett Alan Menken zeneszerző, dalszövegíró művei), a táncok látványosak (rendező-koreográfus: Kenny Ortega), a történet izgalmas. Kell ennél több?

 

 

20. Kötelező táncok – Strictly Ballroom, 1992


Scott Hastings (Paul Mercurio), a táncbajnok élete legsorsdöntőbb lépésére szánja el magát, amikor a tehetséges és gyönyörű táncpartnerét, Liz-t (Gia Carides) lecseréli a kezdő, még bukdácsoló Fran-re (Tara Morice). Az, hogy választása a “csúnya kiskacsára” esett, a táncosok csillogó világában nem csupán furcsának, de egyenesen árulásnak számít. Az egész világ ellenük van, a szülők, a táncos társak, de legfőképp a táncszövetség. A tét a karrierjük, melyhez az országos táncbajnokságot kell megnyerniük
A film zenéjét ugyan az a David Hirschfelder komponálta, aki az Ausztrália (Nicole Kidman, Hugh Jackman) zenéjét is megalkotta.
A betétdalok között szerepel: Cyndi Lauper: Time After Time, John Paul Young: Love is in the Air és Doris Day: Perhaps, Perhaps, Perhaps.

 

 

21. Mindenem a tánc – Dance With Me, 1998


A szexis latin-amerikai fiúnak, Rafaelnek (Chayanne) vérében van a tánc. Nem is csoda, hogy megérkezése után rögtön életet lehel az Excelsior táncstúdióba. Megismeri a szexis tánctanárnőt, Ruby-t (Vanessa Williams), aki szeretné magát visszatáncolni az élmezőnybe,  éppen partnert keres a közelgő versenyre. Szerepcsere: a tanárból tanítvány lesz, Rafael megtanítja minden lépésre, és figurára az érzéki tanárnőt. A verseny napján azonban Ruby elbizonytalanodik, és inkább régi párjával ropná. Rafael követi Rubyt a tánc világbajnokságra, ahol Ruby mással indul a versenyen. Rafael azonban nem csupán táncpartnerre, Ruby pedig nem csupán bajnoki trófeára vágyik. És, hogy mi lesz a konklúzió? Nézzétek meg, és kiderül….

 

 

22. Hölgyválasz – Shall We Dance, 2004


John Clark (Richard Gere) chicagói ügyvéd élete tökéletesnek látszik, de ő érzi, hogy valami hiányzik belőle. Egy nap úton hazafelé tartva, felnézve a magasvasútról megpillant egy fájdalommal teli hölgyet (Jennifer Lopez-t) egy ablakban. Ez az élmény olyan mély nyomot hagy benne, hogy egyszer leszáll a metróról és megnézi közelebbről a helyet, ami nem más, mint egy táncstúdió. John beiratkozik a kezdő tánccsoportba, így egycsapásra a mozgás, a zene és a szenvedély világában találja magát. Megható pillanatok, vicces jelenetek, kifürkészésre váró titkok várják a nézőket a lebilincselően jól megkoreografált táncok és fülbemászó dallamok mellett. Olyan nagyszerű színészek játszanak még a filmben, mint: Susan Sarandon, Stanley Tucci, Bobby Cannavale, Richard Jenkins, vagy a Dirty Dancing 2-ből ismert Mya Harrison.
Sokan nem tudják, de ez a film egy 1996-ban készült japán film remake-je. 

 

 

23. Mambómánia – Mad About Mambo, 2000


Danny (William Ash) kamasz srác Belfastból. A futball sztárságról álmodozik. De valami hiányzik ahhoz, hogy igazán jó játékos legyen. Nem is gondolja, hogy a problémája megoldása a táncban rejlik. Ugyanis, amikor kedvenc csapatához, a protestáns Unitedhez egy brazil focista érkezik, Danny számára világossá válik, hogy úgy kell mozognia, mint a táncoslábú fenegyereknek! Elkezd lázas kutatásba kezdeni a rumba, a szamba és a mambó táncstílusok területén, és a gyakorlása közben a tánciskolában megismerkedik Lucy-vel (Keri Russell) és vajon ebből mi kerekedik ki? Habkönnyű, szórakoztató, vicces film egy kellemes délutánra.

 

 

24. Billy Eliot, 2000


Amikor a 11 éves Billy (Jamie Bell) a boksz edzésen megpillantja a terem másik sarkában folyó balett órát, a mozdulatok látványa teljesen elvarázsolja. Hamar balettcipőre váltja a bokszkesztyűit, hogy titkon besurranhasson Mrs. Wilkinson (Julie Walters) óráira, aki jó szemmel felismeri Billy tehetségét. De a történet nem ilyen egyszerű!  Billy apja (Gary Lewis) és bátyja keményen dolgoznak a napi betevőért és nem nézik jó szemmel Billy cseppet sem férfias hobbiját. Vajon sikerül-e Billy-nek balett táncossá válni? Lebilincselő történet, látni kell!

 

 

25. A szívem érted rap-es – Save The Last Dance, 2001


Sara (Julia Stiles), a középosztálybeli, kisvárosi lány, arról álmodik, hogy balett táncos legyen, ám álmai szertefoszlanak, mikor édesanyja meghal. Sara nem hajlandó többé táncolni. Apjához költözik Chicagóba, ahol egy teljesen új világ várja. Megpróbál beilleszkedni a gimnáziumi – jobbára fekete – fiatalok közösségébe. A helyi táncklub legmenőbb arca, a vagány Derek (Sean Patrick Thomas) egész más ütemre táncol – a hip-hop lüktető ritmusára. Nem kell sok, hogy Sara és Derek könnyen egymásra találjanak, ám kitartani egymás mellett már egy jóval nehezebb ügy. Mit gondoltok Sara vajon visszatér a tánchoz?

 

 

26. A szívem érted rap-es 2 – Save The Last Dance 2, 2006


Ugyan Julia Stiles-t, nem vállalja be ismét Sara szerepét, így Sara a szerepében Izabella Miko-t láthatjuk. Sara elérte gyermekkori álmát és végre balett táncos lehet, sőt az intézet legjobb tanulójává válik, de nem tud választani a klasszikus balett és régi szenvedélye, az utcai hip-hop tánc között. Új szerelme ráadásul a hip-hop zenész Miles, így a film végigkíséri ezt a küzdelmet. Választani két világ közt: a szabályokkal teli balett és a szabad hip-hop között. Mindezt megspékelték egy kis romantikával, intrikával és titkokkal. 

 

 

27. Az utolsó piszkos tánc – One Last Dance, (2003)


Travis (Patrick Swayze), Chrissa (Lisa Niemi) és Max (George De La Pena) valaha együtt táncolt az egyik leghíresebb New York-i társulatnál. Hét éve különváltak, s mindhárman hátat fordítottak a társulatnak. Travis fitnesz-szalonokat nyitott, Chrissa egy cirkuszban lép fel, míg Max tanításra adta a fejét. Amikor kiderül, hogy a társulat egykori, elsöprő egyéniségű vezetője meghalt, minden vélt és valós sérelmüket félretéve újra összeállnak, hogy színpadra vigyék az utolsó tánc előadást, hogy megmentsék a társulatot. Sejteni lehet, hogy az ilyen újrakezdések sosem egyszerűek, de a részletekért érdemes megnézni a filmet. Nekem nagy kedvencem Patrick Swayze, így nem kérdés, hogy tisztelegve emléke előtt ismét megnézem a filmet!

 

 

28. Honey, 2003


Honey Daniels (Jessica Alba) mindig is arra várt, hogy megmutathassa a nagyvilágnak, hogy milyen jól táncol. Az ambiciózus lány nappal hip-hop órákat ad fiataloknak, éjszaka egy diszkóban pultos, ahol a szolgálat lejárta után levezetheti a feszültséget a parketten. Itt figyel fel rá egy híres zenei producer (David Moscow) és kéri fel háttértáncosnak. Honey tehetsége hamar megmutatkozik, és karrierje üstökösként ível felfelé: nemsokára már ő koreografálja a nagy hip-hop sztárok klipjeit. Ám mindez túl szép ahhoz, hogy igaz legyen…

 

 

29. Honey 2, 2011


Miután összekülönbözött a törvénnyel, Maria (Kat Graham), a javítóból tér vissza Bronxba, hogy a tehetségével újra kezdje az életét.  Idejét és energiáját nem kímélve egy csapatot próbál felkészíteni a "Dance or Die"-ra a televíziós tánc vetélkedőre. Mint annak idején Honey, Maria is a felkészülésben és a táncban leli meg önmagát: azt, hogy honnan jött és hogy hová tartozik. De a múltja nem hagyja nyugton, és rossz irányba tereli. Vajon időben felismeri Maria, hogy mi az ő érdeke? 

 

 

30. Honey 3 – Dare to Dance, 2016


Melea Martin (Cassie Ventura) „diploma munkáját” próbálja összerakni, mikor eltanácsolják az iskolából, mivel nem tudta befizetni a tandíjat. Hogy ne vesszen kárba a munkája, kibérel egy kihasználatlan színháztermet, ahol befejezheti a modern hip-hop stílusban adaptált Rómeó és Júliát. Ahogyan a mű szereplőit, Meleá-t sem kerülik el a konfliktusok, szerelmi háromszögek, és még sok-sok nehézség. További szereplők: Kenny Wormald, Dena Kaplan.

 

 

31. Honey 4 – Rise Up And Dance, 2018


Skyler (Teyana Taylor) az utcai táncos, kilépve testvére árnyékából csatlakozik a Honey táncstúdió táncversenyéhez. A tét nem kevesebb, mint egy főiskolai ösztöndíj. Vajon sikerül, annak ellenére, hogy sem a családja, sem pedig barátja nem támogatja? De Skyler-t ez nem rettenti vissza. Minden lehetőséget megragad a gyakorlásra, csak hogy bebizonyítsa mindenkinek, hogy tévednek, és hogy tánctudását egy következő szintre emelje. Szereplők: Teyana Taylor (Skyler), Bryshere Y. Gray (Tyrell), Sierra McClain (Tosha), Charmin Lee (Jada)

 

 

32. Utcai tánc – You Got Served, 2004


A főszerepben ismét a hip-hop táncosok. Adott egy verseny, két rivális banda, és egy újonnan feltűnő külvárosi együttes, akik komoly ellenfelei lehetnek a szóbanforgó két rivális bandának. Nincs mese, vagy összefognak, vagy elveszítheti a táncversenyt és vele együtt a tetemes fődíjat is. 
Sikerült igazán népszerű sztárokat összegyűjteni a táncos jelenetekhez, aki ismeri a hip-hop világát, jókat csemegézhet.
Szereplők: Marques Houston, Omari Grandberry, De’Mario Thornton, Deux Frederic.

 

 

33. Szabad egy táncra? - Marilyn Hotchkiss’ Ballroom Dancing & Charm School, 2005


Steve Mills (John Goodman) Pasadenába tart, hogy találkozhasson egykori partnernőjével, akivel együtt jártak Mrs. Hotchkiss-hoz. Azonban Steve balesetet szenved, aminek szemtanúja Frank. Steve Frank-et kéri meg, hogy menjen helyette a találkozóra. Frank (Robert Carlyle), aki még mindig nem jutott túl felesége öngyilkosságán, vonakodva ám, de elindul Pasadenába. Ekkor még nem is sejti, hogy ez az utazás alapjaiban változtatja meg az életét. 
A kritikusok a következőkkel illették a művet: elragadó; friss; egy elégikus utazás a szív egy édesebb, civilizáltabb részébe. 
A színészek pedig: Marisa Tomei, Mary Steenburgen, Donnie Wahlberg, Danny de Vito, Sean Austin, Adam Arkin, Sonia Braga, Elden Hanson, Ernie Hudson, Miguel Sandoval.

 

 

34. Vezet a ritmus – Take The Lead, 2006


Pierre Dulaine (Antonio Banderas) díjnyertes táncoktató, aki New York egyik legkeményebb iskolájában felajánlja, hogy vezeti a délutáni büntetőszobát, amikor is táncolni tanítja a diákokat.  A srácokat egyáltalán nem érdeklik Pierre klasszikus tánclépései. Pierre azonban megtalálja az utat a tanulókhoz és életre szóló élményekkel gazdagítja őket. A film teli van vicces jelenetekkel, szívszorító történetekkel és sok-sok ízléses, látványos tánccal. Szereplők: Antonio Banderas (Pierre Dulaine), Yaya DaCosta (LaRhette), Dante Basco (Ramos), Jenna Dewan (Sasha)

 

 

35-39. Step Up 1-5
Step Up, 2006


Adott egy bajba került srác, Tyler Gage (Channing Tatum), akinek közmunkát kell végezni egy művészeti iskolában büntetése részeként. Adott egy partner nélküli táncos lány. Nora (Jenna Dewan), aki lázasan készül az év végi meghallgatásra.
A sors természetesen összehozza a két fiatalt és hamarosan Tyler lesz Nora gyakorló partnere. Ezzel Nora lehetőséget kap, hogy bekerüljön egy társulatba, míg Tyler lehetőséget kap rá, hogy egyenesbe hozza az életét.  A Step up-nak úgy érdemes nekiállni, hogy kiveszünk egy délutánt és végig nyomjuk a táncos filmes Step up maratont!
Szereplők: Channing Tatum (Tyler Gage), Jenna Dewan (Nora Clark), Adam G. Sevani (Moose), Alyson Stoner (Camille)  

 

 

Step Up 2 – The Streets, 2008


Új diák érkezik a marylandi elit művészeti iskolába, a lázadó Andie West (Briana Evigan) megpróbál beilleszkedni az új közösségébe, miközben próbál régi életéhez is ragaszkodni. Közben az iskola legnagyobb reménysége, Chase (Robert Hoffman) létrehoz egy táncegyüttest, mellyel benevez Baltimore legnagyobb, legkeményebb utcai tánc versenyére. Chase beveszi a csapatba a tehetséges Andie-t, akitől jobban nem is különbözhetne, de a győzelem érdekében mégis kénytelenek megtalálni a közös hangot és mozdulatokat. Andie-nek nem csak a tánc terén kell megtanulnia hidat építeni különböző világok közt.
Szereplők: Adam G. Sevani (Moose), Briana Evigan (Andie West), Channing Tatum (Tyler Gage), Robert Hoffman (Chase Collins)

 

 

Step Up 3D, 2010


A helyszín New York, ahol a film hősei utcai tánc viadalokon mérik össze tudásukat és tehetségüket. De mindig van egy nagyobb, esetleg világverseny, amit meg kell nyerni, mert vagy elismerést, vagy anyagi jólétet hozhat. Ennek eléréséhez szövetkezni kell, együtt kell dolgozni, szükséges még az elfogadás, lojalitás és persze ki nem maradhat a szerelem, a vita, az ellenségeskedés sem.
Szereplők: Adam G. Sevani (Moose), Sharni Vinson (Natalie), Alyson Stoner (Camille), Rick Malambri (Luke) 

 

 

Step up 4 – Forradalom – Step Up Revolution / Step Up 4: Miami Heat, 2012


Emily (Kathryn McCormick) profi táncosi karrierről álmodik. Egy szálloda bárjában találkozik egy Sean nevű fiúval (Ryan Guzman), aki a Banda nevű tánc csoportot vezeti, amely profin kidolgozott, látványos flash mobokkal hívja fel magára a figyelmet. Amikor egy dúsgazdag üzletember a Banda területén tervez szállodákat építeni, és emiatt emberek ezrei veszítenék el az otthonukat, Emily kötelességének érzi, hogy csatlakozzon Seanhoz és a Bandához. Együtt dolgoznak azért, hogy a táncot puszta előadó-művészetből a tiltakozás művészetévé változtassák.
Szereplők: Ryan Guzman (Sean), Kathryn McCormick (Emily), Stephen Boss (Jason), Adam G. Sevani (Moose)

 

 

Step Up 5 – All in, 2014


Camille, Andie, Sean, Moose, és az eddigi Step Up filmek profi táncosai összegyűlnek, hogy Los Angelesben, a fényűző partik, a csillogó show-műsorok, az éjszakai nyüzsgés fellegvárában találjanak maguknak munkát. A meghallgatások azonban sikertelenek maradnak. De, mint mindig, most is jön egy lehetőség, amely nem más, mint egy Las Vegas-i verseny mely biztos jövőt teremthet a tánc világában. Viszont az odavezető út korántsem olyan egyszerű: szuper látványos műsorral kell előállniuk, olyan extrém koreográfiákkal, amivel bebizonyíthatják, ők a legjobb táncosok a nevezett versenyzők között, és bizony bárkit leköröznek.
Szereplők: Adam G. Sevani (Moose), Alyson Stoner (Camille), Briana Evigan (Andie West), Ryan Guzman (Sean)

 

 

40. Lökd a ritmust – Stomp the Yard, 2007


DJ-t (Columbus Short), a tehetséges utcai táncost felvették az egyetemre. Az első napon találkozik a gyönyörű April-lel (Meagan Good), és azonnal beleszeret. Az iskola mellett is dolgozó fiú kilóg a gazdag iskolatársai közül, valami azonban felkelti a figyelmét: a diákszövetségek sztepptánc versenyt hirdetnek. DJ jelentkezik az egyik tánccsoportba, és ettől kezdve a srác a próbák, a munka, a tanulás és az álomnő meghódítása között egyensúlyoz. Amikor pedig beneveznek az országos stepp-bajnokságra, a fiúnak meg kell tanulnia, mi a fontosabb: a csapat érdeke, vagy az egyéni ambíció.
Szereplők: Columbus Short (DJ Williams), Meagan Good (April), Chris Brown (Duron), Brian J. White (Sylvester)

 

 

41. Szeress és táncolj – Love N’ Dancing, 2009


Végre egy klasszikus tánccal foglalkozó film a sok hip-hop, stepp és streetdance után. Adott egy életunt tanárnő – Jessica (Amy Smart), aki egy előadáson találkozik Jake-kel (Tom Malloy) az egykori West Coast Swing tánc bajnokkal. Azonnali kötődés alakul ki köztük, amit azonban nem néz jó szemmel Jessica munkamániás vőlegénye (Billy Zane) és Jake egykori táncpartnere sem, aki újra feltűnik a színen. Az újdonsült párnak minden akadályon át kell vergődnie, hogy elérjék közös céljukat, azaz a világbajnoki címet.

 

 

42. StreetDance 3D, 2010


Street Dance bajnokságra készülő táncos csapatnak a próba helyért cserébe együtt kell működnie a Royal Dance School balett növendékeivel. A nyilvánvaló különbségek miatt hamarosan elszabadulnak az indulatok, csakhogy nincs más választásuk, közös nevezőre kell jutniuk, ha nyerni akarnak…

 

 

43. StreetDance 2 (2012)


Ash (Falk Hentschel), az utcai táncos haverjával, Eddie-vel (George Sampson) együtt szeretnék legyűrni a világ legjobb táncos csapatát Párizsban, ezért úgy döntenek, hogy összegyűjtik Európa legjobb táncosait. Elképzeléseik szerint az utcai táncot szeretnék ötvözni a latin elemekkel, így meg kell nyerniük csapatuk számára Eva-t (Sofia Boutella), a salsa táncosnőt. A döcögős kezdet után vajon sikerül megnyerniük a Párizsi nagy összecsapást? 
A recept a régi: románc, akadályok, viták, jó zenék és látványos táncok.

 

 

44. Fekete hattyú – Black Swan, 2010


Nina (Natalie Portman) a New York City balett társulat tagja, akinek minden idejét felemészti a tánc. A lányt kiválasztják az ártatlan fehér hattyú szerepére, az új táncos, Lily (Mila Kunis) pedig a fekete hattyút személyesíti meg. A két lány rivalizálása furcsa barátsággá alakul, Nina ekkor kerül közelebbi kapcsolatba sötét énjével, és félő, hogy a vakmerősége tönkre teheti őt.
Ez a film a dráma a thriller és a tánc világának keveréke mesterien elegyítve. Hivatalosan a filmet pszichológiai horrorként tartják számon.

 

 

45. Magic Mike,2012


Főhősünk a tehetséges Mike (Channing Tatum), aki éjszaka egy sztriptíz klubban táncol azért, hogy nappal meg tudja valósítani álmát, hogy egyedi bútorait piacra dobja. Természetesen a csavar itt is megvan egy kedves és csinos lány (Cody Horn), egy felkarolt táncos (Alex Pettyfer), egy se-vele-se-nélküle barátnő (Olivia Munn), egy saját hasznát hajtó főnök (Matthew McConaughey) és a pénz, drogok és szex kombináció formájában. 
Kockahas, izgalmas történet, forró dallamok. Szexi pasik, mi kellhet ennél több?

 

 

46. Magic Mike XXL, 2015


Három évvel azután, hogy Mike otthagyta a klubot ismét összeáll a banda, hogy egy turné sorozattal zárják le táncos életüket. Mike vonakodva ugyan de a Tampa Királyaival tart. Útjuk során részünk lesz drámával, humorral, ellentéttel és sok-sok tánccal no és a kihagyhatatlan kocka hasakkal. Akinek az első rész tetszett az, ezt a részt is szeretni fogja. Főleg, ha Channing Tatum rajongó!  

 

 

47. Az év csatája – Battle of the Year, 2013


“Az év csatája”, egy nemzetközi táncverseny, amely a világ minden részéből vonzza a táncosokat. Az elmúlt 15 évben nem nyert amerikai csapat. A Los Angeles-i hip-hop mester, Dante Graham (Laz Alonso) azt szeretné, ha az amerikaiak újra megnyernék a versenyt. Ráveszi a barátját, Jason Blake-t (Josh Holloway), hogy készítsen fel egy álomcsapatot. Alig három hónap alatt Blake-nek minden tudását össze kell szednie, hogy megtalálja a tehetséges fiatalokat, akiket azután egy egységes, együttműködő csapattá kell formálnia. Mit gondolsz megnyerik a táncversenyt?

 

 

48. Flörti dancing – Cuban Fury, 2014


Adott egy köpcös 40-es pasit, Bruce-t (Nick Frost), aki első látásra beleszeret az új főnökébe, a vicces Juliába (Rashida Jones). Esélytelenségét félretéve újból salsázni kezd, hogy meghódítsa a nőt. Nem maradhat ki a fő összetevők közül az akadékoskodó kolléga, és ha már tánc akkor egy táncverseny sem. 
Sok-sok komikus jelenet, ugyanakkor két lábbal áll a földön, bár a végkifejlet kissé hihetetlen, de azért egy könnyed szórakozásra megfelelő film. 
Szereplők: Nick Frost (Bruce Garrett), Rashida Jones (Julia), Chris O'Dowd (Drew), Olivia Colman (Sam)

 

 

49. Táncra születtek – Make your Move, 2013


Szerelmi szál, akció, látványok táncok, és ezen túl mély érzelmekkel átszőtt mondanivaló. Két különböző világ, de mégis egy nyelv, ami nem más, mint a tánc. Vajon elég lesz a tehetség és az akarat, hogy a fiatalok célt érjenek? 
Szereposztása sem semmi: Donny-t alakítja Derek Hough, Aya-t pedig a Dél-Koreai K-Pop énekes BoA.

 

 

50. Kaliforniai álom – La La Land, 2016


Két ambiciózus fiatal, akik mindent megtesznek azért, hogy elérjék az álmaikat. Néha talán túl nagy áldozatokat is hoznak a saját egyéni sikerük érdekében. Mia (Emma Stone) arról álmodik, hogy híres színész legyen, míg Sebastian (Ryan Gosling) jazz zongorista és egy saját bárt szeretne nyitni. A keserédes történet teszi szerethetővé a két figurát, és ehhez csak hozzáadódik a gyönyörű díszlet, ruhák és az élvezetes zenék és táncok.

 

 

51. A Wall Street pillangói


Na ki szereti a rúdtáncot? És J lo-t? Ha mindkettőre igen a válaszod ezt a filmet neked találták ki! Bár a film központja nem a tánc, mégis táncos filmnek könyvelném el, mert a rúdtáncosok nem is olyan egyszerű világába enged bepillantást, ráadásul mindezt valós történet alapján. A sztori valóban izgalmas és nem túl kiszámítható, tehát élvezni lehet a cselekményt. Az éjszakai élet színe-javát bemutató filmet egyszer mindenképp látnod kell! Jól megválogatott nagyszerű színészekkel: Jennifer Lopez, Julia Stiles, Lili Reinhart, Keke Palmer és Constance Wu.

 

Véget is ért az 51 filmből álló táncos filmajánlatunk. Ezek a táncos filmek magyarul is megtalálhatóak, illetve természetesen a saját nyelvükön is a világhálón. Amennyiben kérdés merült volna fel, vagy meg szeretnéd tanulni valamelyik táncot, úgy keress minket vagy csatlakozz csoportjainkhoz!


Összeállítottunk egy lejátszási listát a táncos filmektből - egy helyen láthatod, kezelheted őket a youtube-on is. A listában megtalálhatóak az új táncos filmek mellett a régi, klasszikus táncos filmek is.

Sok stílust láttál és nem tudod milyen irányba indulj? Segítünk!