Goldance blog

Ismerd meg tanárainkat, olvasd el táncos tippeinket és nézd meg hogyan sajátíthatod el a legnépszerűbb figurákat!

 

Rocky alaplépés

Figurák 1 percben: Rongyláb Robi és Blanky bemutatják a Rocky alaplépését! 
Nézd meg a videót!

Kati, a Goldance tánctanára


Kati 2011 decemberében kezdett a Goldance Tánciskolaban tanítani. Társastáncot, Zumbát és esküvői táncot oktat. 

Mikor tetted meg az első tánclépést? Milyen emlékeid vannak a kezdetekről?
- 4 éves koromban kezdtem el balettozni. Nagyon tetszett, hogy művészi mozdulatokat gyakoroltunk szép zenékre és a talajon mindenféle nyújtó, guruló, gyakorlatokat próbálgattunk. 

 Miért szeretsz táncolni, táncot oktatni? 
- Én eleve szeretem a zenét és szeretem a mozgást. Ezt tökéletesen ötvözi a tánc. A tánc nem egy magányos, unalmas és monoton sport. Nekem a tánc az életem, a hobbim, a hivatásom és szeretek emberek között lenni. Szeretek embereknek olyan pluszt adni, ami akár még az életüket is megváltoztathatja. A tánc tanítása nem munka, hanem kikapcsolódás.

Aki most szeretne elkezdeni táncolni, miért válassza az általad is oktatott társastáncot vagy a Zumbát?  
- Először is azt tudni kell, hogy bizonyított tény: a zenének gyógyító és kedélyjavító hatása van. A sport, mozgás szintén kedvezően hat az ember kedvére és elűzi a depressziót. A társastánc változatos, igényes zenére történő mozgás, amit az ember a partnerével, párjával, barátaival tud végezni, nagyon jó élmény és szórakozás. Ezen kívül sosem hátrány, ha van egy alap tánctudásunk. Ez önbizalmat ad, a lányok nőies mozgást tanulnak, a fiúk pedig magabiztos kiállást. A tánc segít oldani a másik nemmel szembeni gátlásokat is. A Zumba pedig az egyik legváltozatosabb, legszínesebb és legélvezetesebb cardio edzésforma. Úgy telik el 60 perc, hogy azt észre sem vesszük és közben kalóriák százait égetjük el bulizva. A Zumbához táncpartner sem kell és életkorhoz sincs kötve, a latin zenét pedig nem lehet nem szeretni. 

Mi az a legfontosabb tanácsod, amit szerinted minden kezdő táncosnak érdemes megfogadnia? 
- A legfontosabb a kitartás. Mivel minden kezdet nehéz, ez itt is igaz. Ahhoz, hogy már élvezni tudjuk a táncot, meg kell tanulnunk egy-két alaplépést és alapfigurát. Ez nem mindenkinek lehet egyszerű, de senkinek sem lehetetlen. Ezt követően jöhet a figurák színesítése, majd az improvizáció, ami már megadja a tényleges varázsát a táncnak. 

Mit javasolsz a táncpartnert keresőknek az ideális pár megtalálásához? 
- Fontos, hogy emberileg, személyiségben, gondolkodásban és elvekben hasonló embert találjunk. Legyen szimpatikus az illető, időt kell tölteni egymással, ami lehetetlen, ha az illetőt nem bírjuk elviselni. A tudásbeli szintkülönbségeket lehet orvosolni.
 
Hogyan érdemes egy Zumba órához hozzáállni?  
- Meg kell fogadni, hogy az első 4 órát végig fogom csinálni, ha törik, ha szakad. Miért? Mert a Zumba koreográfiákból áll, amit elsőre senki sem tud lekövetni tökéletesen. Legalább 3 órára szükség van ahhoz, hogy megismerkedjünk vele. Minél jobban tudjuk a koreográfiákat, annál aktívabb mozgást tudunk produkálni és egyre hatékonyabbak, élvezetesebbek lesznek az órák. Ha már rutinos vagy, akár 600-800 kalóriát is el tudsz égetni 60 perc alatt. 
 
Ha a világon bármelyik híres embernek adhatnál egy magánórát, ki lenne az?
- Nekem mindegy lenne, akinek szüksége lenne rá. Számomra a táncteremben mindenki ugyanolyan tanulni vágyó vendég. Senki sem különb a másiknál, mert egy a cél. 

Ha kötelezően bevezetnék, hogy minden vasárnap délben mindenkinek táncolni kell, melyik számot tennéd be? 
- Ez a hangulattól, az emberek reakcióitól, kedélyállapotuktól függene. Én szeretek odafigyelni az ilyenekre, egy hullámhosszra csatlakozni. 
 
Ha már csak egy figurát taníthatnál meg, melyik lenne az?
- Ez a tudásszinttől függ, de olyan lenne, ami egyszerű és jól alkalmazható a bulikban. 

Melyik szót mondtad ki eddig a legtöbbször a táncórák alatt?
- Természetesen a számolásokat 1-től 8-ig , illetve a “gyors-lassú” szavakat.
 
Ha varázslat történne és a következő 1 percben a világ bármelyik pontján táncolhatnál, hol táncolnál? 
- Egy fehér homokos pálmafás tengerparton, egzotikus környezetben esetleg naplemente közben. Na ez elég csajos tudom :)
 
Egy farsangi táncos bemutatón minek öltöznél be?
- Spanyol táncosnőnek. Ezt nem érezném annyira idegen szerepnek és a spanyol ruhákat is nagyon szeretem. 
 
Hányszor láttad a Dirty Dancing-et? 
- Ez egy annyira jó kérdés, hogy pontos választ nem tudok adni, de legalább 50-szer. Ezen a filmen nőttem fel, kiskoromban még azt sem tudtam miről szól, de a tánclépéseket már eltanultam belőle. Azóta is mindig megnézem, ha megy a tv-ben.
 
Melyiket fogadnád most el szívesebben: egy új táncos ruhát vagy egy új táncos cipőt? 
- Természetesen a ruhát. Az adja meg egy táncosnő jellegzetességét, a ruha alapján rögtön tudják ki is ő. A cipő mellékes, persze fontos, hogy jó minőségű legyen, mert csak abban lehet jó a technikánk.
 
Melyik mesehőst látnád szívesen Zumbázni?
-Én Aladdint szívesen megnézném, hogyan tekergeti magát egy hastáncra :)
 
Ha egy csimpánznak kellene megtanítanod egy figurát, bevállalnád?
- Naná! Szeretem a kihívásokat, volt is már részem jó párban és a végsőkig próbálkozni kell. Lehet, hogy a végén sikerülne? Ki tudja…. 
 
Ha tippelnél, szerinted hány tánclépést tettél meg eddig életedben?
- El sem tudom képzelni, talán ezt már csak hatványokban lehetne kifejezni, de azt nem vállalom be :) 

Mi az a 3 szó, amivel leginkább jellemeznéd a Goldance-t?
- Sokoldalú, vendég-orientált, klassz

Kati társastánc óráit is megtalálod a Társastánc órarendben. 

Kati Zumba óráit is megtalálod a Zumba órarendben
 

Angolkeringő - alaplépés

Figurák 1 percben: Gábor és Kati bemutatják az angolkeringő alaplépését.
Nézd meg a videót! 
 

Tánc etikett

Tánc etikett és illemtan, avagy hogyan viselkedjünk a táncos esteken

A régebbi időkben a tánc és az illemtanoktatás még szoros kapcsolatban állt egymással. Nem volt elég csak megtanulni egy-egy táncot, azt bizony megfelelő tisztelettel és eleganciával kellett eljárni a hölgyekkel.

Nézzünk egy- két szabályt, ami még most is megállja a helyét egy táncesten.

Az etikett úgy írja, hogy “a táncolás illemtana a felkéréssel kezdődik”.

Alapszabály, hogy az első és utolsó táncot mindig azzal táncoljuk, akivel érkeztünk.

- A felkérés előtt az urak rendezik a ruházatukat és csak azután lépnek a kiszemelt hölgy elé.
- Amennyiben a hölgyet nem ismerjük, előtte bemutatkozunk, és csak utána kérjük fel táncolni. Ha már korábbról ismerjük a partnert ez a rész elhanyagolható.
- Az urak megállnak a hölgy előtt és finoman előre hajolva kérik fel a hölgyeket.
- A hölgyeknek illik elfogadni a felkérést. Amennyiben a hölgy nem szeretne táncolni, figyeljen rá, hogy arra a számra mással ne menjen el táncolni, mert ezzel megsértheti az urat.

Ha a felkérés megtörtént, akkor a hölgyet bekísérjük a táncparkettre. Itt figyelni kell, hogy a hölgy az urak jobb oldalán megy be kivéve, ha nagy tömeg van. Ebben az esetben az urak előre mennek.

A táncolás alkalmával fontos megjegyezni, hogy a hölgyek szeretnék magukat jól érezni, ami azt jelenti, hogy nem feltétlenül kell a legbonyolultabb figurát levezetni. Fokozatosan mérjük fel, hogy a partnerünk milyen tudású táncos.

Amennyiben véget ért az a szám, amire felkértük a hölgyet, illik megkérdezni, hogy szabad-e még egyre? Fontos 2-3 számnál többet ne táncoljunk egy hölggyel. Legalább 1 számot hagyjunk pihenni és aztán újból kérjük fel. Szám közben soha nem hagyjuk ott a párunkat.

Ha befejeztük a táncot kísérjük vissza a hölgyet a helyére.

Amiket itt felsoroltam (a teljesség igény nélkül) inkább irányvonalként szolgálnak, mint szabályokként. Amennyi szórakozóhely és amennyi kultúra ezek a “szabályok” is úgy változnak.

Próbáljátok ki őket a következő bulin! Nincs mit veszteni!

Táncpartner keresés


7 dolog, amire figyelj, mikor táncpartnert keresel!

Légy akár régi motoros vagy csak most kezdted el, minden táncosnak szüksége van partnerre. Ha még mindig keresed az igazit, az alábbi hét tanácsot érdemes szem előtt tartanod:


1. Tudásszint 
Az ideális partnernek nem kell Fred Astaire-nek lennie ahhoz, hogy megfelelő legyen. Ideális esetben te és társad azonos tudásszinten álltok. Bár a legügyesebb táncosoknak könnyebb a dolga, mégis más tényezőket is számításba kell venni:
Még a legtechnikásabb táncos is, ha a hozzáállása, viselkedése nem megfelelő, hamarosan népszerűtlenné válik a parketten.


2. Személyiség
Mivel elég sok időt fogtok együtt tölteni, ezért olyasvalakit válassz, akivel jól érzed magad. A tökéletes partner akkor is lazán kezeli a dolgokat, mikor úgy érzed, nehezebben mennek a lépések. Ha ő az, aki vezet, nem érzed úgy, mintha a katonaságnál lennél, ha pedig ő az, aki követ, könnyedén siklik veled az általad meghatározott irányba.

3. Tanulhattok egymástól
Az olyan partnerrel, akitől elleshetsz pár új mozdulatot mindig nagy öröm táncolni. Az új figurák tanulása ébren tartja a tánc iránti lelkesedést. (Pár további figura a vlog oldalunkon) Ha tudod, viszonozd ezt pár általad tanított mozdulattal.

4. Kommunikáció
A tökéletes partner nagyszerű beszélgetőpartner is egyben. Keress valakit, akinek jó a humorérzéke, és akivel szívesen beszélgetsz (természetesen nem az óra alatt ;) )
Fontos, hogy a párod és közted zajló kommunikáció egyszerű és élvezhető legyen.

5. Higiénia
Te sem szeretnél olyan partnert, akinek „illata” finoman szólva nem éppen kellemes, vagy olyan erősen érződik a parfümje, hogy megfájdul a fejed. Frissítsd fel magad minden alkalommal mielőtt a parkettre lépsz.

6. Nem szorongsz mellette
Párral táncolni intim dolog, könnyen jöhetsz zavarba a másik előtt. Az ideális társ támogat a tanulási folyamat során, és tőled is ezt várható el. A sikeres páros tagjai segítik egymást mindenben. Ne maradj olyan partnerrel, aki megfélemlít, vagy rajtad és tánctudásodon élcelődik.

7. A tánc szeretete
A hozzád való táncpartner imád táncolni és ez meg is látszik rajta! Lelkesedést és mókát csempész bele az edzéseitekbe. Szenvedélye fertőző, még a legrosszabb napjaidon is átragad rád. Ha ilyen partnert találsz, jól ragadd meg, és sose engedd el!

Ildi

 

Ildi 2016 tavasza óta a Goldance tánciskola egyik Bachata tanára. 

Mikor tetted meg az első tánclépést? Milyen emlékeid vannak a kezdetekről?
- Körülbelül négy évesen kezdtem el balettozni, de azt túl szigorúnak és komolynak találtam, így nem igazán vált a szívem csücskévé. (Ebben biztos nagy szerepet játszhatott az is, hogy láttam, hogy egy másik kislány elsírta magát spárgázás közben. :) )
Tizennégy évesen jutottam el először az első igazi táncórára (társastáncra), ahol viszont már azonnal beleszerettem a táncba. Itt szerencsére már nem volt semmi sírás. :) 


Miért szeretsz táncolni, táncot oktatni? 
- Tánc közben érzem az egyik legjobban magam, önbizalmat ad és boldogsággal tölt el. A tánc az egyetlen dolog, amihez mindig van kedvem – akkor is, ha épp rossz kedvem van, ha fáradt vagyok vagy éppen szomorú. Sehol nem tudok annyira önmagam lenni, mint tánc közben.
Világ életemben szerettem másokon segíteni és úgy érzem, a tánccal tudok a legtöbbet adni másoknak. Azért szeretek tanítani, mert azt remélem át tudom adni azt az érzést másoknak, amit a tánc jelent számomra. 
 
Aki most szeretne elkezdeni táncolni, miért válassza a Bachata-t? 
- Mert ez talán a legváltozatosabb tánc, ebben mindenki meg tudja találni azt, ami igazán ő, ami igazán hozzá illik. A Bachata egyszerre tud vidám, pörgös és figurás lenni, és egyszerre szenzuális, romantikus összebújós. Itt igazán nő lehet a nő és férfi a férfi. 
 
Meglátásod szerinted minek köszönhető a Bachata Lady’s Style workshopok kiemelkedő sikere? 
- Azt gondolom, hogy minden nőnek szüksége van olyan lehetőségekre, amikor önfeledten ki tudja adni magából, ami benne rejlik, ahol igazán nő lehet gátlások nélkül. A lady’s style órákon a lányok a tükörbe nézve olyannak tudják látni magukat, amilyennek máshol talán soha. Szerintem ebben rejlik a varázsa. :) 
 
Mi az a legfontosabb tanácsod, amit szerinted minden kezdő táncosnak érdemes megfogadnia? 
- Sohasem a lépések és a figurák a fontosak, hanem az, hogy élvezettel táncoljunk. 
 

Hogyan győznél meg valakit a táncról, aki nem akar elkezdeni táncolni? 
- Szerintem mindenki tartozik magának annyival, hogy megadja a lehetőséget, hogy talál valami csodálatos mozgásformát (a táncot :) ), amibe talán annyira beleszeret, mint én. Három hónapot adjon magának és, ha még a harmadik hónap végén sem tetszett meg a tánc, akkor egye fene, hagyja abba. Ki tudja, lehet, hogy ezen a három hónapon múlik az egész további élete… :)


Mit javasolsz a táncpartnert keresőknek az ideális pár megtalálásához? 
- Ne csak a táncparketten alkossanak jó párost, hanem az életben is jöjjenek ki egymással. 
 
Hogyan érdemes egy Bachata órához hozzáállni? 
- Lazán, vidáman, készen egy kis “simi-simire”. 
 
Ha bármelyik híres embernek adhatnál egy magánórát, ki lenne az?
- Ryan Gosling (ha a férjem is olvassa, akkor Woody Allen :))
 
Ha kötelezően bevezetnék, hogy minden vasárnap délben mindenkinek bachatázni kell, melyik számot tennéd be? 
- Huh, tuti valamelyik aktuális, inkább pörgős kedvencemet. Pl. Al Diablo. 


Ha már csak egy figurát taníthatnál meg, melyik lenne az? 
- Biztos egy szenzuális, sexy figura lenne az, belesűrítve mindent, amit nagyon szeretek. (hullám, csípőkör, fejkör, döntés…huh, nem semmi kis figura lenne! :)


Melyik szót mondtad ki eddig a legtöbbször a Bachata órák alatt? 
- Fiúk-lányok 
 
Ha varázslat történne és a következő 1 percben a világ bármelyik pontján Bachatázhatnál, hol lennél? 
- Egy csodás tengerparton a homokban mezitláb. 
 
Egy farsangi táncos bemutatón minek öltöznél be? 
- Régi vágyam töklámpásnak öltözni egy nagy, papirból készült narancssárga lámpával a derekamon, de eddig nem találtam akkorát, amibe beleférnék. :)


Ha magadra kellene tetováltatnod egy táncos idézetet, mi lenne az? 
- Dance first, think later. 
 

Hányszor láttad a Dirty Dancing-et? 
- Nem elégszer. :) És hányszor próbáltam el vízben az emelést? Sokszor. És hányszor sikerült? Háát…. :) 
 

Melyiket fogadnád most el szívesebben: egy új táncos ruhát vagy egy új táncos cipőt? 
- CIPŐŐŐŐ!
 
Melyik mesehőst látnád szívesen Bachatázni? 
- Aladdint és Jázmint. 
 
Ha egy csimpánznak kellene megtanítanod egy figurát, bevállalnád? 
- Persze! :)
 
Ha tippelnél, szerinted hány tánclépést tettél meg eddig életedben?
- Huh, legalább 10000000000000000000-t! :)

Mi az a 3 szó, amivel leginkább jellemeznéd a Goldance-t?
- Pozitív, odaadó, lelkes. 
 

Ildi és Vendel Bachata óráit megtalálod a Bachata órarendben! 

Goldance Zumba

 

Mi zajlik a testedben Zumba óra alatt?


Azt biztos sok helyen olvastátok, hogy miért jó a zumba. Mert jó a zene, jó a társaság, buli minden óra és még fogyhatsz is. Hát igen, összefoglalva ez így igaz is, de hogy mi zajlik a testeden belül egy zumba órán, azt most megtudhatod. A következőket meg is figyelheted saját magadon, így tudatosabban irányíthatod edzésedet.

A zumba órák menete a bemelegítésből, táncból és levezetésből áll. Kezdjük az elején, a bemelegítésnél. Ez az első szakasza az órának, aminek célja, hogy testedet felkészítsd a táncra, cardio edzésre, a terhelésre. Fokozatosan izmaid bemelegednek, gyorsulni kezd a légzésed, ezáltal a vérkeringésed, szívverésed is szaporább lesz, így kitágulnak a hajszálereid és testhőmérsékleted megemelkedik. Ízületeidben elindul az a bizonyos folyadék termelődése, ami úgymond „beolajozza” azokat és rugalmasabbak lesznek. Hogy mikor melegedtél be teljesen, ezt árulkodó jelek mutatják, miket talán eddig észre sem vettél. Mindenkinél más időintervallumot igényel, de átlagosan 10 perc kelleni szokott.

Amikor még úgy érzed, hogy nehezedre esik a mozgás, és kellemetlen a lihegés, akkor még zajlanak a leírt folyamatok, majd egyszer csak átbillensz egy holtponton, ami után egész könnyedén tudsz táncolni, ugrálni, akkor már nyugodt lehetsz, testedet felkészítetted az órára. A bemelegítés nagyon fontos, sose hagyd ki, hiszen látod, mennyire szükséged van rá! Így kellemetlen sérülésektől kímélheted meg magad.

Nézzük tovább, mi is történik a következő igen kemény szakaszban. Itt már beszélhetünk cardio , (intervall )edzésről. Mivel a cardio szóból is kiderül, a szív terhelését fokozzuk, az intervallum szó pedig arra utal, hogy nagy intenzitású és pihentető szakaszok váltakoznak. Amikor például táncolsz egy pörgős reggetont, egy hajtós merenguet, aztán egy ugrálós party dacet, stb… akkor érezheted, hogy ez egy intenzív blokk. A keringésed, pulzusod felgyorsul, belép a zsírégető zónába és kezdetét veszi a zsírégetés, kalória felhasználás, elkezdesz izzadni, amivel méreganyagok távoznak szervezetedből. Itt tudod szabályozni edzésed intenzitását, de ha kezdő vagy, a fokozatosságra ügyelj nagyon!

És hogyan tudod kivitelezni, és a maximumot beleadni a táncba: Minél jobban tudod és ismered a koreográfiát, annál tudatosabban csinálod a mozdulatokat. Az ugrások legyenek magasak, a guggolások mélyek, a lépések pontosak. Figyeld instruktorod lábait, hogy valóban azt léped e te is. Lényeges, hogy mikor zárod a lábad és mikor nem, mekkorák a lépéseid nagyságai, milyen magasra húzod fel a térdeidet Stb…. Kezeid dinamikusan dolgozzanak, legyen benne erő és a mozdulatokat indítsd el- állítsd meg! Sose lógjon. Mellkas és csípő is végig dolgozik, egyszóval teljes testedből táncolj! Majd következik egy pihenősebb szakasz Pl .:bachata, axe, vagy valami kellemes tempójú tánc, ami közben pulzusod lelassul. Esetleg 30 másodperc szünet, amikor ihatsz pár korty vizet, hiszen a kiizzadt folyadékot pótolnod kell. Azután újra kezded a következő blokkot, stb…

És még mit vehetsz észre edzés közben? A zene pozitív hatással van a boldogságérzetre! Ha átéled a zenét és rákapcsolódsz a ritmusra a tested mozgásával, felszabadultabb és jókedvűbb leszel, a stressz elszáll edzés végére! Ráadásul a zumba edzés előnye, hogy a gondok problémák megszűnnek körülötted 60 percre, agyad kikapcsol és csak egy dologra koncentrálsz: a táncra! Végül a levezető szakasz már kellemes élmény lesz számodra, ha keményen végigdolgoztad az edzést. Ez ugyanolyan fontos, mint a bemelegítés, mindig csináld végig, hiszen itt is fontos folyamatok zajlanak. A pulzusodat csökkenteni kell úgy, hogy fokozatosan csökkented a mozgást. (Sose állj meg, ha lüktet a vér az ereidben, mert ájuláshoz is vezethet!) Ez legalább 5 percet vesz igénybe, majd jöhetnek az izmok és ízületek.

A megterhelt felmelegedett izmoknak szüksége van a nyújtásra, hogy könnyebben regenerálódjanak, és ne legyen izomlázad. Figyelj oda, ha fájdalmat érzel, ne erőltesd, itt is a fokozatosság a lényeg! Ízületeid flexibilitása annál nagyobb lesz, minél jobban nyújtod izmaidat.

Tehát ezen folyamatok komplex lefolyása sokat segít közérzeteden, fittségeden, ellenálló képességeden és állóképességeden is, ha rendszeresen beiktatod életedbe a zumbát.

Mikor jösz a következő Zumba órádra? 
ZUMBA ÓRAREND.