Az akrobatikus rock&roll - avagy mikor összeolvad a tánc és az akrobatikus elemek izgalmas világa

Biztosan te is lenyűgözve figyeled a színpadon megjelenő igazi show műsorként is helytálló akrobatikus rock&roll előadásait. Manapság rendkívül népszerű és virágkorát éli a legfiatalabb korcsoportokban is. Már egészen kicsi korban hajmeresztő koreográfiákkal kápráztatják el a közönséget e táncsport űzői. Manapság már igen elterjedt és szerencsére nagyon sok helyen találhatsz korcsoportodnak megfelelő közösséget.

Az akrobatikus rock&roll - t gyakran már gyermekkorban igen magas szintre lehet fejleszteni. A különböző nehézségű koreográfiák elsajátításával a legjobbak akár világversenyeken mérettethetik össze tudásukat és ügyességüket. Természetesen a versenyeken igen szigorú pontozási feltételeknek kell megfelelni, hogy ott lehessenek a legjobbak között. E táncsport is igen nagy elkötelezettséget és odafigyelést kíván, gyakran egy ütős koreográfiát hónapokig fejlesztik és gyakorolják ki a táncosok mire a közönség elé kerül. Az előadás alatt persze könnyed ugrások és dobások sorozatát csodálhatjuk amit tűpontos koreográfia jellemez.

akrobatikus rock and roll

Hogyan is alakult ki az akrobatikus rock&roll?

Nyugat - Európából indult el 1970 - ben, de 1974 - ben már az első nemzetközi verseny eredményeiért izgulhattak az érintettek. Akkoriban még csak Olaszország, Svájc, Franciaország és Németország részvételével.

Bár a nem olimpiai sportágak közé tartozik rendkívül népszerű és egyenlőre olyan szervezetek felügyelik a versenyek tisztaságát mint a Magyar Táncsport Szövetség (MTáSZ) hazánkban, nemzetközi szinten pedig a World Rock”n” Roll Confederation (WRRC) világszervezete. A WRRC 1994 - óta tartozik a Dance Sport Federation (IDSF) tagjai közé, az IDSF pedig már 1997 - ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjává vált. Napjainkra a WRRC több mint 30 tagot tart össze, akik közül Magyarország az egyik legeredményesebb nemzetté vált. Magyarországon e táncsporthoz egyértelműen Szatucsek Klára és László Attila nevét csatoljuk akik 1981 - óta népszerűsítik e mozgásformát. Nekik köszönhetjük, hogy megismerhetjük és elsajátíthatjuk a sportág rejtelmeit.

Mit is jelent a formációs kategória az akrobatikus rock”n”roll esetében?

A táncsport különböző kor és formációs kategóriák alkotják. Korcsoport szerint felnőtt és utánpótlás kategóriákról beszélhetünk, senior korcsoport nem létezik tehát a versenyzők egy bizonyos korig hódolhatnak versenyszerűen szenvedélyüknek. 

Formációs kategóriák szerint pedig páros és nagyobb létszámú csapatok indulhatnak. Egyéni szólótánc előadására sincs lehetőség. Ezen formációkon belül pedig megkülönböztetünk lány és női, vagy férfi, fiú és lányok által alakított csapatokat, a létszám igen eltérő kis - és nagy formációkban előadott műsorokkal találkozhatunk.

A versenyeken szigorú pontrendszernek kell megfelelni egy - egy előadás alatt, sok esetben a bíráknak előre be kell nyújtani az elemek listáját és ha a versenyzők nem hajtják végre pontlevonást rónak a csapatra. Milyen elemeket is tartalmaz egy koreográfia? A táncos és akrobatikus keveredése adja a nehézségi fok alapját és teszi rendkívül izgalmassá a sportot. Sok esetben más sportág űzői is váltanak az akrobatikus rock&roll megtanulására, hasonlóságokat fedezhetünk fel a tornászok, gyűrűsök elemei között is.

A táncos elemek alapjai a kick-ball-change-kick-kick, ami a kilenc talajérintéses lépést takarja. Megjelennek a karemelések, térdemelések, spárgák változatai,mérleg és csuka mozdulatok, helycserék, cigánykerekek, lendülések, földről indított ugrások vagy utóbbiak kombinációi és még számtalan látványelem, amik végrehajtása nem csak a versenyzők hajlékonyságát, ügyességét de jó ritmusérzékét is megköveteli, hiszen fontos, hogy a mozgás nem csak egymással de a zenével is harmonizáljon az előadás alatt.

Az akrobatikus elemek általában magas dobásokból és bonyolult tartásokból állnak össze. A tartó illetve dobó versenyző esetében fontos a jó fizikum megléte, míg az akrobatika bemutatása esetében az alacsony termet és kevés testsúly válik pozitív tulajdonsággá. Célszerű a csapat figuráit ezen tulajdonságok figyelembe vételével összeállítani. Fontos hogy a táncos elemek nem keveredhetnek idő szerint az akrobatikus elemekkel ha versenyekről van szó.

rock and roll

Hány éves korú táncosok alkothatják a formációkat?

A nehézségi fok és időbeosztás nagyban alakítja egy koreográfia megszületését. Korcsoportok szerint is meg van határozva, hogy mennyi időt kell a táncelemek és mennyit az akrobatikus elemek bemutatásával tölteni. Páros kategóriákban az alábbi szabályoknak kell megfelelni:

Children páros esetén az idősebb versenyző is maximum tíz éves lehet, 46 - 48 ütem/perc sebességet kell teljesíteni, a koreográfiának minimum 1 percesnek kell lennie de 1 perc 15 másodpercnél hosszabb sem lehet, minimum három alaplépést be kell mutatni de nem tartalmazhat akrobatikai elemeket.

Serdülő páros esetén a felső korhatár 14 év, az alsó pedig 8, a zene ütemének követelménye eggyel nő, a hosszúság is 30 másodperccel tolódik, itt sem megengedett még az akrobatika, de már öt alaplépés a követelmény. A Junior párosok életkora a minimum tizenegy év, a maximum a tizenhét éves kor, megjelennek az akrobatikus elemek legalább 2, de maximum 4 akrobata alkothatja a csapatot, az ütem és hosszúság tekintetében megegyezik a serdülő páros szabályokkal.

A Couple Dance Show csapatok tagjaivá a tizenharmadik életévüket betöltők válhatnak, itt már minimum öt akrobatikai elemet kell végrehajtani. Felnőtt  “A” és “B” párosról beszélünk, ha a fiatalabb versenyző már betölti a tizennegyedik évét. Akrobatika kör esetén a ritmusszám nő meg itt már 48 - 50 ütem/percet kell tudni teljesíteni. A Lábtechnikai kör még két ütemmel kell fokozni a sebességet és minimum öt alaplépést végrehajtani egy sorban.

Páros formációk esetén több páros szerepel az adott koreográfiában, itt már elég nagy létszámú csapatok is megjelennek. Junior páros formáció esetében legalább tizenegy, de legfeljebb tizenhét éves táncosokról beszélünk, maximum hat pár lehet egyszerre a színtéren, tíz alaplépés és legfeljebb nyolc akrobatikai elem szerepelhet a 48 - 52 ütem/perc sebességű, legkevesebb két perc tizenöt másodperces koreográfiában ami maximum két perc harminc másodperc hosszúságúra nyúlhat.

Felnőtt páros formáció és a Duó rock show esetén a korhatár a tizenöt év betöltése, minimum hat alaplépést és akrobatikát kell produkálni a hosszúság pedig harminc másodperccel nő a páros formációhoz mérve. Lányformációk esetén egyszerre több lány/nő adhatja elő összehangolt, látványos show elemekkel gazdagított műsorát. Ha nem is ennyire izgalmas, de látványos mozgásformát szeretnél tanulni, látogass el Goldance Tánciskolánkba és számos páros vagy egyéni tánc közül válogathatsz! Kövesd kedvezményeinket és programjainkat, regisztrálj első ingyenes órádra és fedezd fel kedvenc stílusodat!