Divattánc

Divattánc

Mi is a tánc maga?

A táncban a test és lélek a legszorosabb kölcsönhatásban van. A művészeti ágak közül ugyanolyan egyedi lehetőségek rejlenek benne mint az irodalomban, zenében vagy a festészetben. Fejlődésének csak képzeletünk szab határt. Számtalan tánc stílus létezik és fejlődik folyamatosan. 

A forma és a tartalom szorosan összefügg egymással. A tartalom a formán keresztül érvényesül, vagyis a tánc érzelmi tartalma az egész test harmonikus mozgásában fejeződik ki. Már kisgyermek korban megfigyelhető, hogy ösztönös a mozgás iránti vágy, pár hónapos gyermekeknél észrevehető, hogy ösztönösen felfigyelnek a zenére és ritmusosan mozognak rá. Emiatt a tánc a legtermészetesebb művészeti ág a gyermekek számára.  A gyermeknevelésben is fontos szerepe van, hiszen a szellemi képzést a testi képzéssel valósítja meg. 

Latin Amerikai táncok

A latin és divattáncok sajátossága, hogy irányzatai, mozdulataikat és zenei stílusukat tekintve követi az egyre modernebb világszemléletet. Megszólítja a mai fiatal nemzedéket és lépést tart igényeikkel. Napjainkban a mozdulatok egyre merészebbek, a stílusok határai elmosódhatnak vagy éppen dinamikus akrobatikus elemektől válik még látványosabbá. Tekintsük át röviden a mai divattáncok történelmét, hogyan indultak és hódítanak a mai napig.

Történelmi áttekintés

A XX. században kezdett kialakulni. Képviselői elhivatottak voltak a szabad mozdulatok kifejezésében. Nagy változás volt ez a korábbi szigorú lépéseket és kecses mozdulatokból álló táncokhoz képest. Célja az érzelmek szabad kifejezése volt. 

Eredetileg Amerikából indult de 1930-ra már egész Európában elterjedt. A II. világháború idején tiltott volt a balett és néptáncon kívül mást táncolni, de persze titokban folytak az oktatások. 

Divattánc története

Manapság a divattánc foglalja össze leginkább a számtalan stílusirányzatot és sporttánc jelleget is betöltenek, hiszen számtalan nemzetközi szervezet hirdet versenyeket. Mint például az IDF(International Dance Federation) amelynél a következő kategóriákban lehet nevezni: Break, Hip-hop, Folk dance, Boogie-woogie, Rock & Roll, Step tánc (Tap dance), Disco tánc különböző stílusai, Tánc show, Hastánc, Funky, Latin/Caribi táncok, House, Electric, Twist. 

Bármelyik stílust is érezzük hozzánk legközelebb állónak vagy akár több stílust is felfedeznénk lehetőségünk van rá. Akár gyermek akár felnőtt tanfolyamokat keresünk a kínálat széles. Gyermekek esetében fontos, hogy a mozgási igény ki legyen elégítve rendkívül népszerűek az akrobatikus elemekkel bővített Rock & Roll mozdulatok. 

Divattáncok csoportosítása

Break tánc

Klubtáncok

Break:

Ősi eredete a 16. századi Capoeria. A brazil - afrikai rabszolgák népi tánca volt. Számukra a küzdelmet jelképezte, mivel az tiltott volt táncos mozdulatokban fejezték ki harcukat. 

Később az alapstílus Bronx, Brooklyn és Harlem főleg feketék lakta területein született. A '70-es években bontakozott ki a break, graffiti és rap máig rendkívül színes világa, ezek gyűjtőneve lett a HipHop. 

Eleinte az utcán, tereken összegyűlve gyakorolták, mutatták egymásnak mozdulataikat szólóban vagy csapatban összeállva, ezeket folyamatosan nehezítették így újabb variációk születtek. 3 fő alapeleme a tánc(Uprock), a break(akrobatikus elemek), a Popping(hullámok és robot). 

Részletesebb elemek: korona, fejforgás, helikopter, egy és kétkezes forgások. A táncosok törekvése hogy minél látványosabb, veszélyesebb elemekkel tegyék különlegessé előadásukat.   


Vonaltáncok 

A 80-as évek végére a countryzene is átalakult, soft-rock elemekkel bővült. Így a korábbi szomorkás dallamok modernebbé, vidámabbá és lendületesebbé váltak. A stílus hamar széles körben bevonzotta a fiatal korosztályt is. A modern country számokra pedig remekül lehetett táncolni. 

A nagy népszerűség tömegeket vonzott úgynevezett “tánctanyák”(Dance Ranch) születtek világszerte a country és western klubokon belül. Itt pár nélkül vonalban táncoltak a szórakozni vágyok, innen jön az elnevezés is. Nem volt szükség táncpartnerre sem, emiatt az egyedülállók is szívesen látogatták a klubokat. 

A hagyományos country alaplépéseket beépítették a vonaltáncok lépéseibe. A vonaltáncnál a koreográfiát egy vonalban adják elő a táncosok, egyszerre kezdik el és fejezik be mozdulataikat is. Fő hangsúly a lábmozdulatokon van, hiszen hüvelykujjukat lazán a farmer övtartójába akasztják. 

A dallamok tempója általában közepes vagy sétatempójú.  Bármelyik korosztály számára könnyen elsajátítható. A koreográfiák többsége 4/4-es ütemű szökkenős, csúsztatott vagy öregesen sétálós lépésekből állnak. 


Sztepptánc (Tap Dance)  

1928-ra tehető kialakulása. Az amerikai rabszolgák az egymás közötti kommunikációhoz használták a lábdobogás eme formáját. 
Az ír és angol bevándorlók fapapucsos tánca keveredett az afro amerikai ritmusokkal így alakult ki a szteptánc. A vasalt cipő 1910-es években jelent meg, orrára és talpára fémlapokat szereltek így váltak hangsúlyossá a mozdulatok.  

Az 50-es években népszerűsége hanyatlani kezdett, de a Tap, Cotton Club filmnek köszönhetően a 80-as években ismét bekerült a köztudatba. 1994-től Michael Flatley és partnere Jean Butler kápráztatja el világszerte közönségét showjukkal. 


Afro karibi táncok

A merengue az egyik legnépszerűbb latin - amerikai tánc. A Dominikai Köztársaságban született pikáns, játékos tánc. A tánc lényegét a partnerek közti évődés adja. 

Könnyen elsajátítható a táncosok 2 tánclépést tesznek "Merengue-csípőmozgással”, vagyis a csípő nem a lábakkal, hanem úgynevezett késleltetett mozgást végez egy helyben. A merengue spanyolul “habcsókot” jelent, nevét rázó mozdulatainak, gyors mozgás kombinációjának köszönheti. Üteme lassú - lassú, zenéje élénk és lendületes. Egyik változata a bachata hangsúlyos csípő mozdulatai miatt egy ideig tiltották, mert erkölcstelennek tartották. Az egyik legforróbb latin tánc.

A lambada egy észak brazil divattánc. A szamba egy változataként vált ismertté 1987-ben. A táncosok teste szorosan összesimul lábuk szorosan együtt mozog. Neve a “lambar” igéből alakult jelentése viharos ölelkezés. Európában 1989-ben kezdett terjedni, majd világszerte elterjedt. Egy időre ez a tánc is tiltólistára került erotikus mozdulatai miatt.

A mambó kezdetben egy afrokubai zene elnevezése volt. Jelentése szent cselekedet. Zenéjét a dobok adták. Az első mambo ritmust a kubai Anselmo Sacasas fejlesztette ki. 1944-ben megjelenő mambója szinte rögtön a slágerlisták élére került. Népszerűsége csökkent, majd szinte elfeledetté vált de az 1987-ben megjelenő Dirty Dancing című filmmel ismét felemelkedett.

A salsa kialakulása a XVI. századra nyúlik vissza. Sok változata kialakult mint például a - kubai, puerto ricoi, kolumbiai stb. A jellegzetes mozgások ebben a táncban is fellelhetőek ugyanúgy mint a mambó és rumba lépései is. 

Az újragondolt tánc rendkívül népszerű, napjainkban is a legszélesebb körben elterjedt és a nagy sikerű salsa estek ma is tömegeket vonzanak. Jellemzőek a gyors, kétkezes vezetésű virtuóz figurák. Zenéje sodró, áramló, heves.

Latin tánc

Latin amerikai táncok

A samba táncról szinte azonnal a karneváli hangulat és színes parádé jut eszünkbe. A hullámzó, lendületes forgások itt is jellemzőek, ahogy a csípőmozgás is jellegzetes.

A cha-cha-cha 1954 lett a legkedveltebb divattánc. A rumbára és a mambóra vezethető vissza. E két tánc ötvözeteként a tipikus alaplépések kiegészülnek a sasszék variációval. Üteme miatt sok disco zenére táncolható.

A rumba több kubai páros tánc gyűjtőneve. Két fajtája is kialakult a Habanéra és a modern Rumba. Szenvedélyes, csábító táncként tartják számon. 

Egy szerelmi történet bontakozik ki a tánc alatt. Központi szerepben a nő áll, aki kecses hajlásokkal igyekszik meghódítani a férfit.

A Paso Doble eredetileg spanyol táncként lépett a köztudatba. Élethűen eljátssza egy bikaviadal történetét. 1959-ben került latin amerikai táncok közé. A tánc Flamenco elemeket és sok lépéskombinációt rejt. Jellemzője a határozottság, erőteljes mozdulatok és energikusság.

A jive a fiatalok körében rendkívül népszerű tánc. Ritmusát tekintve gyors, energikus a fiatalos lendület és gondtalanság jellemzi. Akrobatikus elemei és kombinációi miatt rendkívül mozgalmas.


Divat tánc

A divattáncok csoportjába betetartozik, minden olyan táncprodukció, amely jellemzi az adott korszak mozgáskultúráját. A stílusok keveredése pedig új lehetőséget nyit meg számunkra. 

A Goldance tánciskola tanfolyamain tanáraink feladata, hogy naprakész, a trendekhez igazodó tudást adjon. Így az oktatás egyik fő célkitűzése, hogy a tanítványaink megismerjék, és elsajátítsák a modern-, utcai táncok, színpadi és társastáncok rendszerébe tartozó tánc stílusokat és táncforma nyelveket. 

Mindezek együtt biztosítják a táncos képességének, készségeinek fejlesztését, ismereteinek bővítését. Fontos a különböző alkotások tudatos értelmezése, és az is, hogy legyen igény a társművészetek megismerése iránt. Mindemellett elengedhetetlen, hogy a táncos törekedjen a különböző táncstílusok technikai, testtudatos elsajátítására, valamint önmaga fejlesztésére. 

Az alkalmazott tudás, a motivált ismeret befogadás és a művészi önkifejezés együtt biztosítják az utcai táncok, színpadi táncok és speciális páros táncok fuzionálási lehetőségét. Gyere és kezd nálunk a tánctudásod bővítését.