Jégtánc

Téged is elvarázsolnak a téli sportok szépségei? Merülj el velünk a jégtánc érdekességeiben és dobd fel a szürkébb napokat kedvenc sportjaiddal

Lehet a hűvösebb időjárás neked sem a kedvence, de ne szegje kedvedet a hőmérséklet csökkenése. Minden évszakban megtalálhatod a szépséget és persze az idényhez illő programokban sem kell hiányt szenvedned. A téli hónapok közeledtével pedig a korcsolyapályák megnyitása is fellendíti kedved a kimozdulásra. Lehetsz sportimádó vagy hobbi mozgást kedvelő testi és lelki egészséged érdekében is számtalan mozgásforma lehetőségével élhetsz. Bármilyen jellegű sportot is választasz az nem csupán a testedre lesz pozitív hatással, de lelki egyensúlyodat is könnyen megőrzöd.

A legkedveltebb mozgásfajták élén szerepel a tánc, hiszen kortól, nemtől, sőt még aktivitástól függetlenül is bármikor elkezdhető, folytatható és rövid idő alatt sikerélményekben részesít. Számtalan stílus vagy akár a stílusok keveréke is felkeltheti érdeklődésedet és egyéni igényeidhez is remekül illeszthető. Lehetsz a csoportos órák rajongója vagy az egyéni képzések kedvelője van lehetőséged válogatni. Sportként is tekintünk a táncra, mivel a lazának tűnő lépések mögött a fizikai erőnlét, hajlékonyság és összetett koncentráció éppúgy szükségesek. Amikor elkezded tanulni a táncot szinte észrevétlenül fejlődnek képességeid is, a külső és belső tulajdonságaid egyaránt és jó pár sport űzésében is elengedhetetlenek a táncmozdulatok. Az egyik legszínesebb téli sportok közé tartozik a jégtánc, amiben a sportolók a parkett-táncot jelenítik meg a jégen.

jégtánc

Hogyan változott a versenyprogram az évek alatt?

A téli olimpiák versenyszámai közé tartozik már 1976-óta, gyakran a műkorcsolyasportként említik, de helyesen az egyik ágaként tekinthetünk rá. Ami leginkább megkülönbözteti a páros műkorcsolyától, hogy a jégtánc párosai nem távolodhatnak el annyi ideig egymástól és tilosak a fej fölé emelések. A versenyek hosszú évekig épültek fel a kötelező tánc, eredeti tánc és kűr programjából. A program főbb elemei a lépéssorok és emelések.

Anno kötelező táncként négy táncot jelöltek ki, amik közül az egyiket kisorsolva minden versenyzőnek ugyanarra a zenére kellett kötelezően előadnia. Ezt követi az eredeti tánc, aminek hossza két és fél percben kellett teljesülnie. A feladat egyik nehézsége, hogy egy, kettő vagy három táncstílust jelöltek ki, amik közül minimum kettőt kellett választani a táncosoknak és három ritmusváltással előadni programjukban. A versenyt pedig a négy perces kűrrel zárták.

A szabályok mára lényegesen változtak, a kötelező táncot felváltotta a rövid program, amelybe beépült, az eredeti táncot rövid táncra cserélték és megjelent a szabad program. Természetesen minden egyes elemet szigorú pontozás alá vetik, minden mozdulatnak tűpontosan tökéletesen kell megjelennie a magas pontokért. Némi szabadságot csak a zene kiválasztása és mozdulatsorok sorrendje enged meg. A modern technika is nagy szerepet játszik, hiszen számítógépes programokkal mérik az előadások tökéletességét.

jégtánc tanulás

Milyen út előzi meg a versenyeket

A jégtánc versenyek főszereplői leggyakrabban már kisgyermekkorban beleszeretnek a jégvilágba. Általánosságban a kicsik 8-9 éves korban szakosodnak erre az útra ezt előzi meg a korcsolyázás, amit akár már 3 éves korban ajánlott elkezdeni.

A tanulást nem elég a jégen kivitelezni, hiszen a szárazon végzett koreográfiák begyakorlása éppen olyan fontos, mint a jégen előadni. A sporthoz szorosan kapcsolódnak a balett és gimnasztika órák is. A napi több órás gyakorlás természetes a versenyzők számára mind a szárazföldön és korcsolyával egyaránt.
Azért az anyagiak mellett sem mehetünk el szó nélkül, az tény, hogy nem nevezhetjük egy olcsó sportnak hiszen nem csupán a felszerelés összegével kell számolnunk, de a többrétű edzések óradíjai, egyesület tagsági díja, versenyek nevezési díja, fellépő ruhák összege, illetve az utazások költségei mind számottevőek.
Versenyszinten gondolkodva pedig elengedhetetlen a jó minőségű korcsolya, hiszen akár a testi épségünk is múlhat rajta és persze a gyakorlás előtti nyújtás és odafigyelés sokat segíthet, hogy elkerüld a baleseteket. A jégtánc művészei viszont rengeteg tapasztalattal és élménnyel gazdagodnak, amik átélése megfizethetetlen. Lehet a tánc sport vagy hobbi az életedben számtalan képességed pozitív irányba fejlődik.

Hogyan válaszd ki a hozzád illő táncot?

Ne érezd magad egyedül, ha nem köteleződnél el egy stílus mellett és ne is szegje kedved, ha nem tudod pontosan melyik tánc illik igazán személyiségedhez. Látogass el a Goldance Tánciskolába és ismerkedj meg sokoldalú oktatásainkkal!

Sajátítsd el a legnépszerűbb társastáncok lépéseit vagy próbáld ki lendületes Zumba óráinkat. Sokoldalú tanfolyamaink alatt nem csak a mozgás örömét fedezed fel, de egy remek közösség aktív tagja is lehetsz. Lehetsz kezdő vagy már haladó szintű táncos tanfolyamaink különböző szintjei csak fejlesztenek eddigi tudásodon.

Miért is érdemes minket választanod? Már Budapest számos pontján megtalálod képzéseinket és a helyszíneket tekintve bármelyik termünkben élvezheted kedvenc órádat szintednek megfelelően. Nem csupán az órákon lesz lehetőséged gyakorolni, hiszen a Goldance-n kívül is számos eseményt szervezünk, ahol goldis ismerőseiddel és tanáraiddal együtt fejlesztheted mozgásodat. Maximálisan megbecsüljük tanítványainkat ezért igyekszünk minél több kedvezményt és lehetőséget is ajánlani neked, elsőként használd ki első ingyenes órád lehetőségét!