Te tudod melyik az a pörgős páros tánc, amit eredetileg körtáncként táncoltak?

A nagy múltú táncoknak igen érdekes történelmi hátterük van, mai napig rendkívül népszerű társastánc a Merengue. Körülbelül a 18. század végére és a 19. század elejére tehető kialakulása, persze akkor még nem a jelenleg ismert stílusban táncolták. A fekete rabszolgák egy másik fehér gazdáik táncát formálták saját ízlésükre, tehát a menüettet tekinthetjük a Merengue elődjének.

A rabszolgák táncára a dinamikus ugrások és saját kultúrájukban használt dobok voltak jellemzőek. Virtusuk egyértelműen meglátszott mozgásukon is. Az akkori merengéből hiányzott a csípőmozgás, mivel ez az afrikai táncokra nem volt jellemző. Eredetileg körtáncban szórakoztatták vele magukat, karnyújtásnyira egymással szemben állva mozogtak, testük nem fonódott össze. A főszerepet a vállak rázása és a lépések kapták. Napjainkban már a párok szorosan összesimuló teste a jellemző e táncnál, kis lépésekkel mozognak körkörös és oldalirányba. A forgások alatt a férfi nem engedi el partnere kezét. A csípő egyszerre mozog és követi a térd jobbra, balra dőlő mozgását.

Mitől is olyan érdekes napjainkig a Merengue?

Visszatérve a kezdetekhez a 17. század kedvelt francia társas tánca volt a három negyedes ütemű Menüett, a főúri táncok között szerepelt egészen a 19. - dik századik mikor felváltották a báli táncok.

Jelentése kis lépést takar. Ritmusa mérsékelt volt, egy súlyos és két súlytalan lüktetésből tevődött össze. Igen nagy népszerűségre tett szert klasszikus műfajként és különböző színpadi táncok keretei között is. Hazánkban is a legtöbb bál alaptánca között szerepelt, itthon Minétnek nevezték el. Még egyik legnagyobb hazai költőnket Csokonai Vitéz Mihályt is olyannyira megihlette, hogy Dorottya című versébe szőtte e tánc leírását.
A rabszolgák látva a Menüett mozdulatait, ami számukra túl visszafogott és kimért volt, igazították saját szenvedélyes érzelmeikhez. Így már Merengueként született, szédítő sebességet és dinamikát adott hozzá stílusuk. A  táncosok felsőteste végig elegánsan egyenesen, de gyors, riszáló mozdulatokat vesz fel, a forgások pedig elnyújtott lassabb tempóban történtek.

A férfi irányítja a táncot, jobb keze a nő derekán, bal kéz szemmagaságban fogja párjáét. Napjainkig természetesen ez a tánc is bővült, újabb figurák, forgások teszik izgalmasabbá. Látogass el a Goldance Tánciskolába, ahol számos társastáncunk közül válogathatsz és profi tanáraink segítségével könnyedén elsajátíthatod a legújabb figurákat is! A gyors, vidám hangulatú zene magával ragadó stílusától szinte azonnal megélhetjük a karneváli hangulatot. 

Merenge

Milyen hangszerek alkotják a Merengue zeneiségét?

Zeneiségében egyértelműen a karibi hangulatot idézi, már hallva is a homokos tengerpartra asszociálunk. Hangszerelése is rendkívül változatos, eleinte a  gitár kapott nagy hangsúlyt a zeneiségben, napjainkra már sokféle hangszer adja a stílus jellegzetességét.

Az ősi dob (tambura) hangzása sem tűnt el, így zenéje megőrizte a népies hangzást. Leginkább a gitár, modernebb változatban a basszusgitár, harmonika, dob, tuba, szaxofon a jellegzetesek, de harsonát is felfedezhetünk dallamai között. A változatok ezen a téren is eltérőek találkozhatunk kissé melankolikusabb dalokkal is, de azért a dinamikus, erőteljes ritmusok a gyakoribbak.

Ez a változatosság a táncban is ad szabadságot, hiszen az improvizáció e műfajba is teljesen belefér. A világhírű merengue művészek mellett sem mehetünk el szó nélkül. 1950 - ben robbant be a köztudatba Johnny Ventura egy rádiós műsornak köszönhetően, három évtizedig a merengue királyaként ismerhetjük munkásságát. Sajnos személye már nem gazdagítja a világot, de zeneisége halhatatlan és örök kincsei e műfajnak.

A hetvenes és nyolcvanas évek alatt Wilfrido Vargas, zeneszerző és trombitaművész színesítette és egyben újból fellendítette a jellegzetes dallamokat, ő gyorsított a ritmuson majd latin - amerikai ritmusokkal és balladákkal ötvözte az alapokat, ami új lehetőségeket és inspirációt nyitott a zenei világban.

A merengue királynőjeként leggyakrabban Milly Quezada vagy Olga Tanon művésznő nevével találkozhatunk, de számos tehetséges zenész és énekesnő megtalálható e stílusban, ami a Karib térségtől Amerikán át az egész világot meghódította.

Te is szívesen táncolnál, de nem tudod igazán milyen stílust válassz?

A tánc az egyik legszórakoztatóbb mozgásforma, aminek számos pozitív hatását fedezheted fel. A rendszeres mozgás eredményét már az elején érezni fogod alakodon, a tánc nagyon sokat segít a helyes testtartás kialakításában. Ezen felül pedig számos kulturális érdekességet felfedezhetsz a stílusok megismerésével. Biztosan hamar rátalálsz a leginkább neked való mozdulatokra. Számos lehetőség közül választhatsz, ha páros táncokban szeretnél kiteljesedni vagy egyénileg szeretnél mozogni.

Táncolni mindig lesz alkalom! Akár egy nagyobb rendezvény részeként akár egy családias hangulatú kerti party keretei között. Nem fogsz zavarba jönni, sőt önbizalmadnak is jót tesz, ha bármilyen zenére könnyedén reagálsz. Sokkal magabiztosabb leszel egy - egy ilyen alkalomkor, ha ismered a táncok alapjait. Ha szeretsz mozogni és szórakozni egyszerre biztosan élvezni fogod és kikapcsolódásként éled meg óráidat.

Tudjuk nem mindig könnyű összeegyeztetni a pörgős napokkal kikapcsolódásodat, de igyekszünk ezen is könnyíteni számodra. Órarendünkben kényelmesen tájékozódhatsz táncaink beosztásáról és több helyszínen is részt vehetsz óráinkon. Fedezd fel még ma a tánc varázslatos világát!