Téged is érdekelnek a modern táncok?

Fedezd fel a szabad stílusok keletkezését és tudj meg többet a kortárs mozgásformáról is!

Napjainkban már számtalan táncformát kipróbálhatsz, ami örömet nyújt számodra. A tánc maga az élet, egy olyan szabad mozgásforma, amiben kiteljesedhet a lelked. Sokaknak nyújt teljes és aktív kikapcsolódást, feltöltődést egy dolgos hét után, aki pedig elkötelezi magát a tánc mellett egy életformát alakít ki. Téged melyik stílusok vonzanak leginkább? Akár hobbi szinten bővítenéd tudásodat akár komolyabb terveid is alakulhatnak e mozgásformában. Sok példát felfedezhetsz, amikor is a kedvtelésből szenvedély születik és ha valami teljesen enged kiteljesedni akkor a tánc biztosan.

A tánc szorosan összefonódik az emberiség történelmével. Mindig is hozzátartozott az életünkhöz valamilyen formában. Kezdetekben is megtalálhatók a tánc korai formája, ha a vadászatok utáni dialdalugrásokra vagy valamilyen rituáléhoz kötődő törzsi mozgásra gondolunk. Ahogy pedig az emberek szocializálódtak a táncaik és rengeteg irányba változtak, felfedezték a tánc szépségét és szórakoztató jellegét egyaránt. Régen az alapműveltség fontos követelménye volt a tánctudás és gyakran a férfiak is leginkább a bálok azon belül pedig a táncok alatt tudták kifejezni érzelmeiket választottjuk felé. Napjainkban is általában már gyermekkorban elkezdünk ismerkedni a tánc valamilyen formájával, ha nem is különórák keretein belül, de a legtöbb óvodában tartanak néptánc foglalkozásokat. Később pedig a kamaszok találkoznak a báli táncok szépségével, hiszen tanulmányaik végét általában egy komolyabb tánc előadásával zárják. Felnőttként pedig megtapasztaljuk sok - sok pozitív élményt gyűjthetünk, ha jobban ismerjük a lépéseket.

Hogyan váltotta fel a szigorú mozdulatokat a modern tánc?

Történelmileg tekintve az 1920 - as éveket tekinthetjük fordulópontnak a modern tánc kialakulása szempontjából. Az Egyesült Államokban és Németországban majdnem egy időben született, alakult ki és nyert teret. Előtte klasszikus táncnak a balettet tekintették, ami azért tudjuk merev szabályokhoz és számtalan testi adottsághoz kötött stílus.

A balett bár kétségkívül gyönyörű művészeti ág, szigort, vékony testalkatot és légiesen kecses mozdulatokat követel. A táncosok kemény munkával és kitartással, testi fájdalmakkal érik el a fejlődést. A modern tánc bár a balett - tánc áramlata számtalan új lehetőséget nyitott meg. Napjainkban leginkább gyűjtőfogalomként használjuk az összes olyan táncstílusra, ami megengedi a művészek szabad “szárnyalását”, improvizálását, gyakran különböző stílusok mozgásainak vegyítését.

Modern tánc

Az első úttörők a mozdulatok pontossága helyett az érzelmek kifejezésére helyezték a hangsúlyt. Előtérbe került a test mint kifejezőeszköz, a táncosok mezítláb táncoltak, ruhájuk szabadabbá vált és egész testük játékával adták elő érzéseiket. Nagyobb hangsúlyt kapott a felsőtest erőteljes mozgása. A második világháború után a modern táncból fejlődött ki a kortárs tánc, ami balett mozdulatokon alapszik viszont egy érzelemdúsabb, izzó szenvedélyen átívelő előadást nyújt a közönség számára.

Ezen előadások célja, hogy érzéseinkre hasson az értelmezést sem akarja rákényszeríteni a nézőkre. A táncosok érzelem dús előadását többféleképpen is értelmezhetjük, a koreográfia a tánc egyediségére és a test szabadságának kifejezésére épül leginkább.

Kiknek köszönhetjük a modern tánc megszületését?

A modern tánc kibontakozásában számtalan művész és művésznő vett részt. Az ő közreműködésük nélkül e táncot nem ismernénk ilyen formában. Természetesen ahogy minden tánc folyamatosan fejlődik és változik egyik stílus sem kivétel ez alól.

Az első modern táncosokként Martha Graham és Isadora Duncen művészekre tekinthetünk. Mindketten azon kívül, hogy kiemelkedő mozgásuk volt, koreográfusként és tanárként is tevékenykedtek életük során. Martha Graham amerikai származású táncosnő huszonhét évesen már megalapította első saját tánciskoláját és világhírnévre tett szert munkássága alatt. Több mint 180 művet hozott létre, alapítója volt a Julliárd tánc szakának és a “század legkiválóbb táncosának” is titulálták. Egészen idős koráig alkotott koreográfiákat és táncolt is a legtöbb művében. Témái leginkább amerikai történelmi események voltak.

Isadora Duncen 1878 - ban született San Francisco városában, már gyermekkorában megismerkedett a tánc művészetével, több darabban is játszott már. Első tánciskolája Grünwaldban 1904 - ben nyitotta meg kapuit, melyet párizsi és moszkvai tánciskolák követtek. Sokat törődött a szegényebbek tanításával, sok tanítványát kiemelte és segítette. A leggyakrabban a modern tánc szülőanyjaként tartják számon.

Loie Fuller neve szintén a modern tánc megszületésével egyenlő. A színészettől a táncig, koreográfusként, előadások producereként és drámaíróként is tevékenykedett. Már gyermekkorában színészkedett a táncban önmagát fejlesztette, előadásai nem csak tartalmuk miatt váltak világhírűvé, de jellegzetes szoknyái is egyediek voltak.

Rajtuk kívül is számtalan művész elindította a modern táncok létrejöttét és mutatott rá, hogy a szenvedélyes érzelmekkel előadott művészeti ágban mennyi lehetőség nyílik. Számtalan művész tudta megélni egyéni látásmódját és maradandót alkotni e stílusban. Te is keresed még a számodra legtökéletesebb táncstílust? Segítünk, nézz körül a Goldance Tánciskola széles kínálatában. Izgalmas óráinkat több helyszínen is igénybe veheted, az első órádra pedig vendégünk vagy, hogy megmutassuk milyen élmény dús is egy ilyen táncóra.