Nia tánc

Már az ünnepek előtti tennivalók foglalkoztatnak? Készítsd fel magad testileg, lelkileg és ismerd meg a Nia mozgásforma hogyan segít önmagadra találni!
A ködösebb reggelek és sötétbe burkolózó délutánok egyértelmű jelzéseivel érzed lassan ideje az ünnepek megszervezésével is foglalkoznod. Persze a napi stresszes helyzetek mellett biztosan arra vágysz, hogy érezd a szeretetre hangolódást, családi békét, otthonod tisztaságát, programokat szeretteiddel és az elmaradhatatlan finom falatok élményét.

Dolgozó nőként a munkahelyi kihívások és év végi határidők sokasodnak vagy éppen cseperedő gyermeked mellett élvezed az otthonlétet? Biztosan te is érzed, hogy időnként vékony mezsgyén táncolsz, de magadat nem kímélve igyekszel minden területen a legjobb formádat nyújtani.

Gyakran pedig időd sincs átgondolni a tennivalókat, egyik helyzetből a másikból csöppensz. Az ünnepi hangulat megteremtése és tennivalók megszervezése pedig nem egyszerű feladat, de a végén boldog mosollyal nyugtázod, hogy ezt is tökéletesen megoldottad. A fáradhatatlan energiák meglétéhez viszont pont ugyanolyan fontos szeretteid és barátaid segítsége mint, hogy magadra is elég időt szánj hiszen akkor tudod a legboldogabb énedet is nap mint nap elővarázsolni. A szürkébb, esős napok alatt hajlamosabbá válhatsz a szomorkásabb hangulat megélésére, fáradságra mind testileg mind lelkileg is. Ilyenkor egy új hobbi felfedezésével újra megtalálhatod a lendületet. Cikkünkben részletesebben foglalkozunk egy olyan nőies mozgásformával, ami a testi és lelki egyensúly kibontakozásán alapszik és izgalmasan ötvözi a tánc, meditáció, öröm és harcművészet mozdulatait. Bármelyik korosztályban és táncos előképzettség nélkül is bátran elkezdhető!

Nia tánc

Te ismered a Nia tánc sokoldalúságát?

Szeretnéd élvezni a meditálás pozitív energiáit, de a mozgás megléte is fontos számodra? A Nia elsajátításával egyikről sem kell lemondanod, ugyanis ebben a táncban a test és lélek szorosan kapcsolódik egymással. Az elsajátított mozdulatok által kifejezheted lelkivilágodat, lelked megnyugszik és egyedülálló módon segít kapcsolódni érzelmeinkhez.
Megtapasztalod a szeretet és öröm pozitív áramlását és fejlesztheted az öngyógyítás képességét is. Te emlékszel még mikor mozogtál pusztán örömből mindenféle kötöttség és szabály nélkül? A spontán testmozgás végzése alatt az ösztöneid és kreativitásod fog leginkább vezetni, saját elvárásaidnak kell csupán megfelelned. Nincs, amiben hibázhatnál, vetkőzd le gátlásaidat és élvezd lelked szárnyalását!

1982- ben Chicagóban indult el hódító útjára és mára már igen széles körben népszerűvé is vált. A különböző technikák egymást kiegészítve ölelik fel a tökéletes harmónia érzését. E technikákat három csoportba sorolhatjuk összetételük alapján, a táncművészet, a harcművészet és gyógyító művészetek kombinációját tekintjük a Niának.

Milyen technikák inspirálták a Nia kialakulását?

A táncművészet alapja az önkifejezést elősegítő ritmusok hangzása, esetünkben megjelenik a jazz - lépések játékos könnyedsége, a modern tánclépések kreativitása és a Duncan Dance stílus lélekemelő hangulata is.

A harcművészetek közül az Aikido, Tai-Chi és a Tae Kwon Do dinamikus rúgásai, ütései segítenek kiadni a belső feszültséget, a széles lassú mozdulatok pedig egyensúlyba hozzák a tested és a lelked. Az öngyógyítást pedig a Yoga, az Alexander technika és a Moshe Feldenkrais módszerek elsajátításával éred el.

Az Aikido-t modern japán harcművészetként ismerheted, leegyszerűsítve arra épül, hogy partnerünket kiismerjük, erejét felmérjük és megtanuljunk hárítani és visszafordítani a konfliktusokat. A Tai-Chi olyan kínai harcművészet, amely a belső erő fejlesztésére és az univerzum energiájának felhasználására épül. Nem egy agresszív, támadó stílust fogsz tapasztalni, amiben az izom és erő kap hangsúlyt.

A mozdulatokban a csí helyes áramlása és felhasználása jelenik meg, a gyakorlás alatt a tökéletes összhangra, teljességre való törekvés jelenik meg. A Tae Kwon Do elemek felhasználása viszont már az erőre épül, hiszen ez a koreai stílus kézzel és lábbal való küzdést jelenti, vagyis rúgások, ütések és hárítások a jellemzői.

Nia mozgásforma

Te hiszel az öngyógyítás módszereiben?

Sokszor találkozhatsz a minden fejben dől el hangzatos kijelentésével, bár számos érvet hozhatsz fel miszerint nem mindig tudod életed történéseit befolyásolni és teljesen igazad van. Ami viszont rajtad áll hogyan kezeled a nem várt helyzeteket, stresszt és kapcsolataidat.

Életed legnehezebb helyzetében is sokat jelent a pozitív gondolkodás, társas kapcsolatok ápolása és lelkierőd fejesztése. Az öngyógyítás pedig sokszor megjelenik abban is, hogy örömet és feltöltődést találj a hétköznapokban is. Biztos észrevetted már amikor kimerült vagy boldogtalanabb periódust éltél meg sokkal könnyebben megbetegedtél és nehezebben is gyógyultál meg.

Sok módszer segíthet, hogy visszatalálj önmagadhoz, a Yoga gyakorlása egy szuper döntés, hogy összhangba kerülj belső erőddel. Kezdetben az önfegyelem kialakítása jelentheti a legnagyobb kihívást, de hamar rájössz a legtöbb szituációban nyertes helyzetben vagy ha megfelelően uralod érzéseidet és higgadtan döntesz.

Az Alexander technika és a Moshe Feldenkrais módszer segítségével a helyes testtartás gyakorlása által megszabadulhatsz olyan problémáktól, mint az állandó derék, nyak és hátfájás, izomfájdalmak, gyakori fejfájás és még sorolhatnánk. Gyakran a rossz tartás olyan szintű feszültséget okoz testedben, ami mindennapjaidat is erősen megnehezíti.
Ez a technika segít feloldani ezeket az izomgörcsöket és belső feszültséget, akár elbúcsúzhatsz évek óta tartó fájdalmaktól is.

Most sajnos nem indul Nia óra tánciskolánkban, de rengeteg más táncot kipróbálhatsz Nálunk.

Lepd meg magad egy kis extra törődéssel mielőtt beleveted magad az ünnepi teendők elvégzésébe! A Goldance Tánciskola izgalmas órái egyszerre inspirálnak és adnak lehetőséget a garantált kikapcsolódásra. Lehetsz kezdő vagy már gyakorlott táncos különböző szintű csoportjainkban biztosan megtalálod a helyed. Találd meg saját stílusodat, használd kedvezményeinket és válj szuper közösségünk tagjává!