Rocky

Csapjunk a húrok közé - lássuk mitől olyan sikeres a Rock’n Roll

Az egész világot rövid idő alatt meghódította, szinte őrületként robbant be a köztudatba a Rock and Roll életérzése. A zenei és táncstílusa az 50 - es évek óta napjainkig az egyik legnépszerűbb műfaj a szórakoztatóiparban.

A pezsgő stílus szinte azonnal magával ragad, mozgásra késztet. Még a kevésbé táncos lábúak sem tudják megállni, hogy ne mozduljanak rá az érzésre. Népszerűségét a folytonos megújulásnak köszönheti, tömegeket mozgat meg ebben bizony nagy szerepet játszik, hogy a zenei történetét élő legendák tették felejthetetlenné.

Ismerd meg a zenei és táncstílust, mely mai napig töretlenül népszerű, de még a filmszakmában is számos alkotást ihletett és felejthetetlen kockái egy életre elrabolták szívünket. 

Mi az a rock’n roll?

Az 1940 - es évek végén több zenei stílus keverékéből alakult ki, ezek: a rhythm and blues, a hillbilly vagy más néven rockabilly és a western swing elemeiből álltak. Az 50 - es években már erre tombolt egész Amerika, és rövid időn belül Európa is a hatása alá került. 1953 - ban használta legelőször egy clevelandi DJ, Alan Freed a rock and roll nevet. Manapság 1954-re tesszük a stílus születését, Bill Haley Rock Around The Clock című száma sikere miatt. 

rock'n roll

Hangszerelését tekintve a gitárok voltak kaptak főszerepet majd később a dobok, fúvósok és zongora egészítette ki. A műfaj legendái mind a korábbi stílusokon nevelkedtek, előéletükkel gazdagították. A siker 1962 - ben szorult háttérbe a Beatles megjelenésével. 

A táncot tekintve a boogie - woogie és a Lindy Hop swing lépések keveredéséből alakult. A rock and roll magyar fordításban “billegj és forogj, kergülj meg egy kicsit, csavarodj be”. Ezek után egyértelmű, hogy a mozgás fő elemei a forgások, lendületes dobások, láb alatti áthúzások és emelések. Tehát ez a páros tánc egy rendkívül dinamikus és mozgalmas táncforma, az alapstílus is több felé irányzik. 

Az angol tánctanárok megalkották a rock and roll szalonképes változatát a jive-ot, ami a latin táncok egyik legnépszerűbb fajtája és így a bevonult az elegáns szalonok és báltermek világába.  A másik irány pedig az akrobatikus rock and roll, amely igaz már inkább sport, mint tánc, mivel itt a zene visszaszorul és inkább az akrobatikus elemeken van a hangsúly. 

akrobatikus rock'n roll

Téged is érdekel az akrobatikus rock and roll világa?

Leszögezhetjük, hogy táncsport kategóriába soroljuk az akrobatikus gyakran veszélyes elemek miatt. A nem olimpiai sportágak közé tartozik, de a legjobbak világversenyeken mérik össze tudásukat. A kategóriákat tekintve mivel már egész kis korban népszerű megkülönböztetünk utánpótlás, felnőtt illetve formációs kategóriát

Szóló és senior kategória nincs ezen a területen. A formációk viszont sokszínűen variálhatók, vannak páros illetve vegyes (fiú/lány) csapatok. A korosztályok és a csapatok száma szerint külön kategóriák léteznek. A sport nem tiltja a rögtönzést, de nem egy improvízatív tánc, mivel a versenyeken előadott elemeket előre be kell nyújtani a bíráknak, akik a koreográfiától való eltérést pontlevonással büntetik. Természetesen a szigorú szabályok a versenyzők testi épségének megtartásáért születtek, sokszor a látványos elemeket akár több hónapig is gyakorolják a versenyzők.

Fedezzük fel, milyen alapelemek tartoznak egy előadásba.

Egy akrobatikus rock and roll tánc koreográfiájába kétféle mozgást kell beépítenünk a táncos és az akrobatikus elemeket, hogy lenyűgözzük a közönséget. A variációk színessége a versenyzők ötletességén múlik. Kihívást jelent a produkció alatt, az összekötő elemek beillesztése is.

A táncos elemek közé tartoznak például a kilenc talajérintéses lépések, helycserék, térdemelések, táncpartner vezetése, különböző karelemek, ugrás kombinációk, forgások ilyen lehet a cigánykerék, mérlegállás, terpeszek, vagy a spárgák különböző változatai is.  A lehetőségek tárháza széles itt is ötletességre van szükség, hogy melyik mozdulatsor hozza meg a kívánt sikert.

akrobatikus elemek - rock'n roll

Az akrobatikus elemeket külön veszélyességük úgynevezett “Safety” kategóriákba sorolhatjuk. Ezeket a dobások illetve tartások alkotják, előny az alacsony termet és testsúly megléte persze elmaradhatatlan kívánalom a jó erőnlét.

Mielőtt veszélyes dupla szaltók tanulásába kezdenél és felkeltettük érdeklődésedet gyere és vegyél részt Rocky táncóráinkon  és élvezd a retro életérzést. Ami biztos, hogy téged is hamar beszippant a rocky mindig vidám életérzése. A Goldance csapatában pedig te is hamar magabiztos tánctudásra teszel szert, így bármelyik buliban lehetsz a parkett ördöge.