Standard táncok - avagy a báli táncok világa

A báli táncok elegánsak, kötöttek és nélkülözik a show elemeket. Stílusokban letisztultak, a férfiak frakkot viselnek, a hölgyek pedig nagyestélyiben ringanak. Ez a ruhadarab mindig hosszú szoknyát takar, könyöktől feljebb érő kesztyűvel és természetesen magassarkú alkalmi cipővel. Jellemzőek a széles, kecses forgások. A táncosok szinte átszelik a parkettet. Mindig a férfi vezeti a nőt, jellemzőek a széles forgások, nagyívű mozdulatok. A tartás mindig egyenes már a táncosokat látva az elegancia és ünnepély jut eszünkbe. A legtöbb rendezvényen máig az angol vagy bécsi keringőt használják nyitótáncnak.
A "standard" kategóriába tartozó táncok az angolkeringő, a tangó, a foxtrott, a bécsi keringő és a quickstep. 

A standard (társastáncok) elegánsak és nagy hangsúlyt fektetnek a testtartásra, formálisabbak, mint a latin táncok. Általában zárt pozícióban táncolnak. A következő táncokból áll, mint például: angol keringő, quickstep, foxtrott, tangó és bécsi keringő.  A klubtáncok közé tartoznak: Swing, Line dance, Salsa, Merengue, vagy a manapság egyre divatosabb Hip - Hop, R & B, Disco és sexi Go - Go stílusok is. Számtalan táncstílus van, ami között megtalálhatod a saját kedvencedet vagy akár több több fajta stílust is kipróbálhatsz tánctanfolyamainkon.  

 


Mi különbözteti meg a különböző táncstílusokat egymástól?

Számos különböző tánctípus létezik, amelyek mozdulataikat tekintve nagyon hasonlóak mégis különbözőek. Ezek a tánctípusok különböző hagyományokból erednek, más zenét és némileg módosított mozdulatokat használnak. Ahhoz, hogy meg tudd őket különböztetni egymástól, ismerned kell a mögöttük álló alapokat. Íme öt olyan tánc, amelyet meg kell határozni:


Társastánc

A társastánc az, ami a legtöbb embernek eszébe jut, ha hagyományos társastáncot képzel el. A társastánc a keringőből, a foxtrottból, a tangóból, a bécsi keringőből és más hasonló társastáncstílusokból áll. A társastáncot kategóriákra bontják, beleértve a nemzetközi standard, a nemzetközi latin és az amerikai stílusú táncokat.


Modern tánc

A modern tánc egy gyűjtőfogalom minden olyan tánctípusra, amely nem tartozik a társastánc, standard, nemzetközi és táncsport kategóriákba. A modern tánc a táncot művészeti formának tekinti, ezért többféleképpen értelmezhető.


Standard tánc

A standard tánc egy másik elnevezés a társastáncok egy részének, vagy a társastáncnak a megnevezésére. A "standard" kategóriába tartozó táncok a keringő, a tangó, a foxtrott, a bécsi keringő és a quickstep. Ha ezeket a táncokat versenyre táncolják, akkor már nemzetközi standard néven válnak ismertté.


Nemzetközi táncok

A nemzetközi táncok egy gyűjtőfogalom a társastáncok versenyváltozataira. Két fő kategóriát különböztetnek meg: Nemzetközi standard, amely a tangót és a bécsi keringőt foglalja magában; és Nemzetközi latin, amely a rumbát, a paso doble-t és a cha-chát egyesíti.


Táncsport 

A dancesport a társastánc versenyszerű formája. Bírák előtt, a versenyzőktől megkövetelt táncformában zajlik. Ez a keringőtől a lassú foxtrottig minden lehet. Különböző kategóriák vannak életkor és tudásszint szerint. 

Mit jelent a modern tánc?

Erre a kérdésre nehéz egyszerű és egyértelmű választ adni, hiszen a táncban sem egyetlen jelentés létezik. Ahogy a közönség is sokszínű úgy az értelem is egyénenként változik. Más szempontok válnak kiemelkedővé életkoronként csak nézőként is, de például a táncosok produkcióit is más szemmel tekintjük, ha gyerekekről, profikról vagy akár állatokkal (agility) közös produkciókról van szó. A kérdésed több okból is problematikus: 1. feltételezi, hogy létezik egyetlen jelentés, és 2. Minden művészet (és gyakorlatilag minden más is) értelmetlen.... azon a jelentésen kívül, amelyet az érintett felek tulajdonítanak neki.

Annak érdekében, hogy valami hasznosat kapjunk ebből a szálból, átfogalmazom a kérdésedet.

'Melyek a kortárs tánccal kapcsolatos leggyakoribb jelentések?'

Minden művészet elsősorban önmagát kommunikálja, az előadás témája másodlagos. Mivel a kortárs táncot emberi testek (vagy azok hiánya) felhasználásával, térben és jelmezben (a meztelenség még mindig jelmezválasztás), kísérettel (a csend még mindig auditív választás) mutatják be, az emberi testekről, térről, kultúráról és hangokról szól.

Gyakori témák/jelentések közé tartozik a test, az érzelmek, az önmagunkhoz, a másikhoz, az eszméhez, a zenéhez és/vagy egy dologhoz való viszony kifejezése/feltárása, gyakran egyszerre. Végül figyelembe kell venni a megfigyelő/közönség szükségességét. Ők hozzák magukkal a saját tapasztalataikat, amelyek hatással vannak a művészekre. 

Ha szeretnéd gyakorlati tudással bővíteni tánctudásodat látogass el tánciskolánkba! Profi tanáraink segítségével találd meg a kedvenc mozgásformádat. A Goldance tánciskolában számos ilyen stílust tanítunk. Ne habozz, nézd meg az órarendünk, és válogass kedvedre az ismert táncstílusok közül! Táncra fel!