Az előkelőség, finom légies mozdulatok kavalkádja - avagy a standard táncok különleges zenei világa


A legtöbb ünnepi hangulatú esemény mai napig a standard táncok és zenéik közül kerülnek ki. Mai napig iskolák végzős diákjai számára nagy készülődés előzi meg nyitótáncok előadását. A legtöbb esküvő első tánca is, amit a pár mint férj és feleség táncol vendégei előtt, ezt követően persze gyakran felbukkan egy mai zenére betanult koreográfia is de sosem megy ki a divatból a keringők világa sem. Te is biztosan lázasan készültél egy - egy ilyen előadásra és élvezted azt az ünnepi hangulatot, amit már az első dallamok felhangzása kivált.

Talán a lágy dallamok, a báli ruhák viselése vagy a légiesen könnyed forgások adják a varázslatát ami mindenkit magával ragad. Hölgyek számára igen vonzó a báli ruhák szépsége, melyben igazi királynőnek érezhetik magukat, de valljuk be ritkán olyan fess egy úriember is, mint frakkot viselve. Táncolva vagy nézőként figyelve is gyönyörű látványt nyújt. Akár egy pár adja elő, akár több táncost figyelhetünk lenyűgöző látványt nyújt. Te is épp valamilyen eseményhez keresgélsz a standard táncok közül? Cikkünkben segítünk kicsit jobban megismerni e nemes táncok és zenei világát.

Standard táncok zenéi

Mit is sorolunk a standard kategóriába?

Amikor a standard táncok fajtáira gondolunk az első helyen szerepel az Angol és Bécsi keringő, őket követi a Tangó, Slowfox és a Quickstep. Ezek a táncok nem csak a táncversenyek alapjai, de ismeretük szinte az alapműveltség része is, hiszen bárki életében biztosan előkerül olyan esemény ami részét képezi valamelyik tánc. Te ismered ezen táncok történetét? 

Az Angol keringő Bostonból indult hódító útjára, az 1920 - as években a Bécsi keringő utódjaként született. Nevét származási helyére utalva kapta. Zeneiségében a lágyság, érzelmesség mutatkozik meg szinte bársonyosan simogatja lelkünket. Üteme háromnegyedes. Amiről leginkább felismerjük az, hogy főként egy nagy körön táncolják egyenes helyváltoztatásokkal, szépségét leginkább háromnegyedes forgások és emelkedések, süllyedések fejezik ki. A lágy, érzelmes zenére történő egyenletes, ritmusos lendülések a legharmonikusabb tánccá teszik.

A Bécsi keringő neve a német waltzen - mint forogni, keringeni szóból származik. Bár az angolok között sosem volt igazán népszerű, történelmét egészen a XII - XIII. századig lehetne gyökereztetni. A népszerűsége gyakran változott az uralkodók tetszése szerint, de tulajdonképpen mindig jelen volt. Zeneiségére a dinamika és lendület jellemző, hallgatva is a temperamentum és szárnyalás fejeződik ki benne. Bár üteme háromnegyedes, a teljes fordulatok és mély bedőlések miatt a táncosok látványosan érzékeltetik a jellemző dinamizmust előadásuk alatt. 

Standard zenék

Ismerd meg a latin és bohémabb versenytáncokat!

Amikor a férfi és nő szenvedélyes harcára utalunk a Tangó lesz az első tipped is. Bár eredete sok szempontból vitatott, leginkább Buenos Aires kikötőiben táncolták. Az argentin szellem és érzékiség minden mozdulatát áthatja. Lépései 1929 - ben nyerték el végleges formáját, a versenyeken második a standard táncok sorában, bár ez némileg meglepő a latin stílus miatt. E táncban tökéletesen megnyilvánulnak a szerepek a párosok között, látványos és roppant érvezhető pedig akkor lesz, ha a táncosok között teljes az összhang. Erőteljes szerepet tölt be a férfi mozdulataival, de valójában alárendeli magát vagyis saját lépéseivel a női partnere táncát készíti elő. Zenei üteme kettő negyedes, ritmusa pedig lassú - lassú - gyors - gyors - lassú. A Tangóban váltakozik az erő, a dinamika és a feszültségkeltő lassú mozdulatok. Kis mértéküek a süllyedések és emelkedések, a táncosok saroklépéssel kezdenek majd gyakori a belső és külső lábélen történő mozgás. 

A Slowfox ugyancsak a legelegánsabb standard táncok közé tartozik, nem csak a tánc maga különleges, hanem a hangszereik által megteremtett hangulat is. A klarinét, szaxofon és hegedű a leggyakoribb hangszereik. A mozdulatok finom, lágy esszenciája a hosszú, ringó mozdulatokban rejlik. A táncosok lába és válla végig mozog ezzel egy végig hullámzó látványt nyújtva a nézők felé. A tánc vonala líneáris lépésmintákat követ, üteme négynegyedes illetve a Tangóval egyetemben a Slowfox is 1929 - óta hivatalos versenytánc.

1920 - ban fejlődött ki New Yorkban a Quickstep, akkor még főleg az afrikai és karibi táncosok űzték, de valójában egy angol eredetű táncról van szó. Mára teljesen elkülönült elődeitől. Te tudtad, hogy a slowfox és a charleston keverékéből született? Viszont 1927- re már önálló stílussá nőtte ki magát. A gyors, haladó, forgó mozdulatok és természetesen az elmaradhatatlan chasse lépések egyedivé varázsolják. Eredete a Onestep és Rag táncokba vezethető vissza, mai formáját 1922 - re érte el. A versenyeken utolsóként táncolt, hangsúlya a lábmunkára terelődik, a játékos könnyedség zeneiségének is betudható. Zeneiségében a szaxofon, trombita és harsona leginkább a kiemelkedő, üteme négynegyedes.

Biztosan neked is van kedvenced a fent felsorolt elegáns táncok között is, a legtöbb esetben a zeneisége és ritmusa is, ami miatt kedvenccé válik. Hiszen ha egyből magával ragad a ritmus és ösztönösen is megmozgat biztosan szívesen sajátítod el vagy válik kedvenc hobbiddá. Fedezd fel a mozgás örömét és egyben hagyd, hogy elragadjon a báli táncok világa! Látogass el Goldance Tánciskolánk oldalára és máris csillapíthatod kíváncsiságod!