Érezted már, hogy táncod közben a lelked is életre kel? Fedezd fel te is lépések mögött rejlő lélekemelő kiteljesedést a mindennapokban

Az már senkinek sem jelent újdonságot, hogy számtalan okból érdemes fejleszteni tánctudásunkat. Megannyi pozitív hozadékot fogsz tapasztalni már igen rövid idő alatt. Akár a kikapcsolódás, az egészséged megőrzése vagy kifejezett problémák kezelése miatt döntesz a táncórák mellett az eredeti célok mellett biztosan temérdek szuper élményt is átélsz még. Manapság pedig felmerül a kérdés mikor minden napod tele van stresszel és zaklatott időbeosztásokkal, hogyan óvhatod leginkább lelki békédet. Már túl vagy a kifogások keresésén, hogy mikor lenne időd még táncolni is? A lehetőségek között te is megtalálhatod azt az oktatási formát, ami belefér napjaidba.

Egy jó nevű tánciskola törekszik a tanítványait minél teljesebb tudással ellátni és sok esetben még személyes igényeknek is eleget tenni. Az aktív részvételkor már az első óráidon is egy folyamat részese leszel, ahol mindig sok új izgalmas kaland, érdekesség vár és egy közösség számít a jelenlétedre. A hangulat és a másokkal megélt pillanatok sok új barátságot és programot is hozhatnak életedbe. A tánc sokak életében egyfajta terápiaként van jelen, ahol bár a hangsúly az adott probléma megoldásán lesz mégis észrevétlenül szinte szórakozva oldhatók meg a lépések által a lelki terhek. Cikkünkben kicsit mélyebbre ásunk a tánc és lélek kapcsolatában és szervezetünkre gyakorolt biológiai hatásaira.

A tánc, mint önkifejezés

A zene és a tánc egy szorosan összekapcsolódó művészeti ágazat, hiszen szinte természetes, hogy ha meghallod kedvenc ütemeidet már el is indulnak mozdulataid. Számtalan vélemény szerint azt a táncot tudod leghamarabb megtanulni amelyik hangzása rögtön felvillanyozza érzékeidet és mozgásra sarkal. A pedig, hogy melyik lépések inspirálnak leginkább már csak rajtad múlik.

Lehet egy stílust szeretnél profi szinten elsajátítani vagy fontos számodra az állandó tanulás és újdonság megléte? Egyedül szeretnél táncolni vagy a páros táncoknak hódolnál szívesebben? A tengernyi lehetőség közül már csak az igényeidnek megfelelőt kell kiválasztanod. A zene és a tánc remek önkifejező eszköz, hiszen gondolj csak bele még nézőként is átjön a mozdulatok mögött rejlő érzelemvilág is. 

Az emberek többsége táncol, ha boldog, ünnepel vagy éppen szomorú és lehangolt is. Biztosan veled is előfordult már, hogy otthon szomorkodtál volna, de a barátnők inkább magukkal citáltak táncolni és az elindulás után már szuperül érezted magad. Gyakran egy nagy tombolás újra megadja azt az életérzést amire ilyenkor szükséged van és segít, hogy újra mozgalmas életét élj. Amikor pedig egy nagyobb közösségben éled át a tánc okozta örömöt szinte biztos, hogy magával ragad a hangulat.

Tánc és lélek

Milyen hormonok okozzák a tánc alatti felszabadult érzést?

Időnként te magad sem tudod mitől vagy lehangolt vagy éppen vidám hangulatban? Természetesen az adott élethelyzeted nagyban befolyásolja lelkiállapotodat viszont van mikor nem tudod egyértelműen meghatározni az érzéseidet. A legtöbb esetben ilyenkor a hormonok is befolyásolják energiaiszinteted. Lássuk milyen hormonok is szabadulnak fel szervezetedben tánc közben!

Az endorfin, mint boldogság és emellett fájdalomcsillapító hormon van köztudatban és a mozdulatok alatt egyértelműen termelődik. Stressztűrő képességünket is nagyban befolyásolják az úgynevezett stresszhormonok is, mint például a kortizol ami táncolás alatt lebomlik. A lépéssorok és különböző koreográfiák megtanulása folyamatosan dolgoztatják mindkét egyféltekét ez pedig dopamin termelését okozza szervezetedben, aminek hatására oldottabb és felszabadultabb leszel.

Amikor pedig sikerül a gátlásaidtól megszabadulni és sikerül ellazulnod azért a szerotonin a felelős, ami tánc közben szintén felszabadul. Miért várnál mindig egy olyan alkalomra, ünnepségre, ahol egész este rophatod? Ez a fajta mozgás remek feszültségoldó a mindennapokban is. Már heti egy táncóra garantáltan felpezsdíti a dolgos hétköznapokat. Segít megőrizni energiaszintedet, mozgékonyságodat és koordinálni testsúlyodat. A közösség ereje, izgalmas kihívások, előnyös megjelenés mind olyan pozitívumok, amik már az első alkalmakkor érezhetőek lesznek.

Tánc, mint terápia

A tánc, mint terápiás módszer is működik

Jelen esetben beszélhetünk időszakos problémákról vagy bizonyos mentális betegségek terápiájáról is, számos véleményt vizsgálva vitathatatlan a tánc és a zene gyógyító ereje. A lélektani hangulatokat a már fent említett hormonok tobzódása pozitív irányba tolja. Természetesen fontos, hogy mit vársz el magadtól. Ne támassz túl nagy elvárásokat az első órák alatt!

Nem megfelelni kell csupán élvezni a mozgás energiáját, ha pedig nem sikerül minden elsőre ne szegje kedvedet mert egy kis gyakorlással mozdulataid légiesebbé és kifinomultabbá válnak. A rendszeres és aktív mozgás már fél egészség, amikor pedig ez társul a lelked feltöltődésével te magad is szárnyalni fogsz.

Megannyi új oldaladat fogod megismerni a táncórák alatt és szó szerint egyaránt törődsz a testeddel és lelkeddel is egyben. A Goldance Tánciskola neve alatt egy vidám, segítő közösség részévé válhatsz, ahol a kezdő lépésektől a profi szintű koreográfiákig vezetünk bele a tánc világába. Bármelyik korosztályba is tartozol nálunk biztosan megtalálod a kedvenc táncstílusodat! Jelentkezz be máris első órádra és használd ki kedvezményeinket!