Jerusalema tánc - Az örömtánc kihívás 

Ma már szinte mindenki ismeri a fél világot megmozgató Jerusalema tánckihívást. De mitől lett annyira közismert? Az azonnali fülbemászó dallam és egyszerű koreográfia tökéletes egyvelege miatt öröm nézni és a kihívásban is részt venni. Nagyon rövid idő alatt az összefogás, összetartozás jelképe lett. 

Az összefogás jelképe lett a Jerusalema tánc.

A Jerusalema című dal a gyönyörű hangú Nomcedo és Dj Master KG közös munkája. A végeredmény pedig egy dinamikus, lüktető pozitív energiát sugárzó zene lett. Az önfeledt tánc és zene szeretet pedig egy erős támasz a világjárvány küzdelmében is. De mi is az a  jerusalema tánc? 

Legegyszerűbb úgy megfogalmazni, hogy a jeruzsálemi tánc egy kihívás tánc. A kihívásban résztvevők felveszik a táncukat, feltöltik vagy akár újabb ismerősöket, barátokat buzdítanak a challenge folytatására. Nem csak a TikTok világ generációjára vonatkozik: a Jerusalema kihívás rövid idő alatt a legnépszerűbbé vált, mivel a világ különböző országainak például egész rendőri, katonai, egészségügyi erői vettek részt benne. Kicsik és nagyok, profik és kezdők is könnyen elsajátíthatják az egyszerű lépéseket. 

Miközben az emberiséget összefogásra készteti a covid világjárvány, az összetartozás érzése is nagyobb hangsúlyt kapott. Tiszteletet váltottak ki azok a szervezetek is, akik munkája a járvány alatt is nélkülözhetetlen.    


A hirtelen felkapott tánc története

Milyen nyelven hallgathatjuk a Jerusalema dalt? A dal eredetileg zulu nyelven szól, világszerte népszerűvé vált - mivel a zene az egyetemes nyelv. Mindenki átérzi, még ha a szöveget nem is értjük, a boldogság és öröm érzése átjárja lelkünket és a “sosem adjuk fel” üzenetét hordozza. 

Szeptember 24-ét Dél-Afrikában az örökség napjaként ünneplik, és ezt megelőzően Cyril Ramaphosa elnök arra buzdította népét, hogy "vállalja fel ezt a kihívást, és mutassa meg a világnak, hogy mire képesek".

Szóval, hogyan lett ilyen népszerű a #Jerusalemachallenge, és miért kapcsolódik a dél-afrikai örökség napjához?

A Jerusalema tánc zenéje Kgaogelo Moagi, ismertebb nevén DJ Master KG dala, amelyben Nocembo Zikode énekesnő is közreműködik, 2019 októberében jelent meg, és azonnal világsláger lett. Ezt követte a klip megjelenése 2019 decemberében.

A táncos kihívás 2020 februárjában indult, mivel a Covid-19 a világ legtöbb részéhez hasonlóan az afrikai országokban is zárlatot okozott. Egy hat fős baráti társaság - négy férfi és két nő - volt az Angolában, akik videót készítettek magukról, amint a lábdobogós számra táncolnak, miközben az egyik kezükben tányérból harapnak az ételből. Ezt hamarosan #Jerusalemachallenge vagy #Jerusalemadancechallenge néven emlegették, miután Európa, Észak-Amerika és Dél-Amerika egyes részeiről is felbukkantak hasonló videók. A dél-afrikai Sowetan című újság szerint a dal akkor hódította meg a nemzetközi teret, amikor májusban megjelent egy remix változat a nigériai megasztárral Burna Boy-jal.

A dal egy ima Istenhez, hogy vigye el az énekest a szent városba Jeruzsálembe. Zikode előadása, több mint 150 millió megtekintéssel rendelkezik a YouTube-on, és a világ legtöbbet "shazamozott" dala - a South African Tourism India közleménye szerint. A Spotify zenei alkalmazáson több mint 66 milliószor játszották le. A Sowetan e hónap elején számolt be arról, hogy a Jerusalema című dallal Master KG lett az első afrikai előadó, aki a Shazam, az amerikai zene azonosító alkalmazás globális listájának élére került.

A gospel-hatású dalra a világ minden táján egészségügyi dolgozók, építőipari munkások, olaszországi apácák és papok, egyenruhás rendőrök és flashmobok vettek részt a táncos kihívásban, maszkot viselve és társadalmi távolságtartást tartva.


Mi hangzott el Ramaphosa elnök a nemzethez intézett beszédében az örökség napja előtt?

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök minden dél-afrikai állampolgárt arra biztatott, hogy az Örökség Napján teljesítsék a táncos kihívást. "Nem is lehetne jobban ünnepelni dél-afrikai mivoltunkat, mint csatlakozni ahhoz a globális jelenséghez, amely az egész világon terjed, és ez a jeruzsálemi tánckihívás. A Jerusalema dal, amelyet annyira szeretek" - mondta a múlt héten közzétett videóüzenetében.

"Szóval arra kérek mindenkit, hogy az Örökség Napján vállalják fel ezt a kihívást, és mutassák meg a világnak, hogy mire vagyunk képesek. Előadóink bebizonyították a világnak, hogy van jó zenénk, jó táncunk és jó mozdulataink. Szóval csendben, ünnepeljük meg örökségünket" - mondta az elnök.” 

Ramaphosa arra is felhívta a figyelmet, hogy "emlékezzenek azokra, akik életüket vesztették" a Covid-19 miatt.


Mit jelent az örökség napja Dél-Afrikában? 

Az Örökség Napja Dél-Afrika sokszínű kultúrájának ünnepe - áll a South African Tourism India közleményében. Az Örökség Napjának jelentősége abban rejlik, hogy a dél-afrikai kultúra kézzelfogható és nehezen behatárolható aspektusait ismerik el: a kreatív kifejezésmódot, a történelmi örökséget, a nyelvet, az ételeket és a földet. 

Az ország nemzeti ünnepeit felsoroló honlap szerint Nelson Mandela volt elnök 1996-ban az örökség napja alkalmából mondott beszédében kijelentette: "Az örökség napja a nemzeti ünnepek napja: "Amikor első demokratikusan megválasztott kormányunk úgy döntött, hogy az örökség napját nemzeti ünnepünk egyikévé teszi, azért tettük ezt, mert tudtuk, hogy gazdag és változatos kulturális örökségünknek nagy ereje van új nemzetünk építéséhez.

 

Mit tudhatunk a Jerusalema tánckihívásról? 

Számos európai országban Belgiumban, Hollandiában és Svájcban is a slágerlisták első helyére került, és számtalan más országban is megállta a helyét a top 10-ben.

De hogyan indult el a Jerusalema challenge? A tánctrend tavaly februárban született, amikor a délnyugat-afrikai Angolában élő Fenómenos do Semba csoport felvette ahogy, a tányér elejtése nélkül táncolnak a dalra.

A lenyűgöző tánc szinte azonnal a világ kedvence lett, majd 2021 elején berobbant a nyugati világ főáramába - de a legtöbben még mindig a Fenómenos do Semba eredeti videójában látható mozdulatokat másolják. A tányér, az eredeti koreográfiában szerepelt. A tánccsoport az 5. születésnapját ünnepelte éppen, amikor felcsendültek a taktusok, és tányérral a kezükben elkezdtek táncolni.

Adilson Maíza a „Fenómos do Semba” koreográfusa így emlékszik vissza:„ A boldogságot akartuk megmutatni. Az afrikaiak, főleg az angolaiak egyszerűségét. Azt, hogy lehetséges a boldogság, még akkor is ha semmid nincs, vagy ha olyan időket élünk, mint most a világjárvány kellős közepette.” 

Kétmillió ember figyelmét keltette fel két nap alatt a tánccsoport örömtánca. A megtekintések száma pedig meghaladta a 265 milliót is.

 

Hogyan tanulhatom meg a jeruzsálemi táncot?

A tánc mindenkié, de ha te is szeretnéd profiktól megtanulni, elsajátítani a "Jerusalema" tánclépéseket vagy más táncok mozdulatait gyere és nézd meg az órarendünket és próbáld ki milyen jó nálunk a hangulat! Akár egyedül vagy párban is élvezheted a mozgás örömét. Várunk sok szeretettel!