Lambada

Kinek ne jutna eszébe a Lambada szó hallatán az 1989-es világsláger a Kaoma-tól. Tengerpart, izgalmas dallamok és remek hangulat jellemzi. Már az első ütemek felcsendülésekor mindenki felismeri. Akkoriban kicsik és nagyok egyaránt vadul próbálták megtanulni a Lambada tánclépéseit. Még szerencse, hogy már kifele néztünk a szovjet rezsimből, különben ki tudja mikor jutott volna el hozzánk ez a világhódító tánc.

A tánc eredetének sok verziója létezik, az azonban biztos, hogy latin-amerikai táncról van szó, Braziliából származik és kétségtelenül az egyik legnépszerűbb latin tánc. A név viharos ölelkezést is jelent utalva a szoros ölelkezésre és merész lépés kombinációkra.

A Lambada szó portugál eredetű, jelentése arra a hullámszerű mozdulatra utal, mely olyan mintha valamit ostorral csapdosnánk. Ez az egész testtel végzett lengő-hullámzó mozdulat különbözteti meg a lambadát más latin-amerikai táncoktól. A táncosok szorosan összesimulva mozognak, a lábak gyakran összefonódnak, e szoros kontextus miatt is volt “tiltott tánc” egy időben. Maga a szó „Lambada” a ritmusra (karimbo és merengue) és a táncra utal, mely a forró, a szamba, a merengue és a maxixe ötvözete. És, hogy mik ezek?

Maga a lambada tánc a brazil karimbo-ból eredeztethető, abból az időből, amikor Brazília még portugál gyarmat volt (1500-1822). A karimbo az ország északi területein volt igen népszerű. Ez egy igen érzéki, könnyed párostánc volt. Az idő múlásával nem csak a tánc, de a zene is változott a Karib kultúra befolyásának köszönhetően. A karibi és brazil táncok (Sirimbó, Lari Lari és karimbo) egymásba fonódásának az eredménye egy teljesen új tánc születése lett. A helyi rádióállomás (Belém) kezdet ezt a táncot lambadának hívni. A magával ragadó stílus hamar széles körben igen hamar elterjedt és a latin táncok egyik legnépszerűbb tánca lett.

-    A forró egy észak-brazil nagy tradíciókkal rendelkező írányzat, mely nem csak tánc, hanem zene és egy egész kultúra is. Egész Brazíliában elterjedt. Ez a tánc egy páros tánc, melyben a férfi általában vezetőt, míg a nő a követő szerepet táncolja. Ezek a szerepek felcserélődhetnek, sőt, főleg Európában nem ritkák az azonos nemű párok sem. A táncosok nagyon közel állnak egymáshoz, bár van benne forgás elem, de nem feltétlen jellemző rá.

-    A szamba Brazília egyik jelképe. Nélküle elképzelhetetlen lenne egy karnevál. Alapvetően a páros latin társastáncra gondolunk a név hallatán, mely az „eredeti” szambából fejlődött, standardizálódott. Egyszerű lépéseit a kezdők is hamar el tudják sajátítani. Míg a tapasztalt táncosok bonyolultabb koreográfiával lenyűgöző showtáncot tudnak varázsolni belőle. Gyors apró mozdulatokból épül fel, mely a rabszolgák bilincsbe vert mozdulatait idézi.

-    A merengue a Dominikai Köztársaság és Haiti egyes részeinek nemzeti tánca. Valaha fehér menüett tánc volt, melyhez a feketék hozzáadták saját táncaikból az ugrásaikat és a pergő ritmust. Eredetileg körtánc volt, ma már páros tánckét tartják számon. Kis lépésekből, sok forgásból áll, a párok mindvégig fogják egymás kezét. 

-    A maxixe (portugálul kiejtve: masísi) nem más, mint a brazil tangó, mely az 1860-as években fejlődött ki Rio de Janeiroban, szinte párhuzamban az argentin és uruguayi tangóval. Alapja afro-brazil táncok, főleg a lundu, majd ehhez jöttek hozzá az európai táncok, főleg a polka.

 A Lambada nagy utazásba kezdett északról (Belém) végig a parton egészen Bahia tartományig, ahol a forró tánccal kiegészülve és megváltozva alakult ki mai formája, a 2/2-es ütem, mely végképp megkülönbözteti a karimbo-tól.  A táncosok hajlított lábbal táncoltak mindig oldalazó irányba és soha nem előre-hátra lépésekkel. 

Azt hitték a lambadáról, hogy az csak egy nyári zene és a nyár elteltével meg is hal, mint a turista-szezon. Ez így is volt egy ideig. Azonban egy késő nyári napon néhány üzletember érkezett Franciaországból, akik több, mint 300 lambada stílusú dal zenei jogát vásárolták meg. Hazatérve megalapították a Kaoma zenekart, aminek köszönhetően egy olyan lambada hullámot indítottak el a világban, hogy a Távol-Keletet is meghódítva a tánc még Brazíliába is visszatért. Ennek azért is volt nagy jelentősége, mert nem csak a lambadát tette világhírűvé, hanem újból a latin-amerikai kultúrára irányított a világ tekintetét. Biztosan téged is elragad a szenvedély és átérzed a latinos hangulatot. Ha vonzanak a társastáncok, bírod a pörgést ne habozz tovább ismerd meg a lambada érzéki játékosságát.

A lambada az 1990-es évek hajnalán vált igazán világhírűvé. A zene és a tánc együtt hűen idézi a pálmafák ringását a szélben, az óceán hullámainak lágy mozgását, valamint az egzotikus madarak vidám csicsergését. Népszerűsége azóta is töretlen és vidám hangulata miatt mai napig szinte minden buli alapzenéje lett.

Annak köszönhetően, hogy Európában nem voltak képzett lambada táncosok, a helyiek megpróbáltak más táncokból elemeket becsempészni a lambadába. Ennek eredménye, hogy akrobatikus elemekkel, csavarokkal, valamint a jive és az East Coast Swing elemeivel bővült az európai lambada.

1994 után veszített népszerűségéből a tánc és vele együtt a zene is. Ennek az lett a következménye, hogy eltűntek a lambada zenészek. Ezek után azok a táncosok, akik hűek maradtak a lambadához, tökéletes zene helyett más stílusok zenéire kezdtek táncolni. Ilyen volt a Soca vagy a Zouk. Egyéb zenei stílusok melyek „kisegítették” a lambadát a flamenco rumba és az arab zenék voltak. Ma a legtöbben a zouklove stílusú zenékre táncolnak lambadát, éppen ezért ma sokan a lambadát zouk-lambaának hívják, ami félrevezető. A tánc továbbra is lambada, csak a zene változott. 

A tánctermekben adott koreográfiával táncolják a lambadát, azonban nem hivatalos keretek között ez egy eléggé improvizatív táncnak mondható.  A forgások és dőlések intenzitása ad bőven lehetőséget a saját stílus megmutatásának is. Hármas, lassú-gyors-gyors ritmusa van. Tánc közben a táncosok csípője egymáshoz közel helyezkedik el, és oldal irányú gyors-ütemű ringó mozgást végez. Ez nem összekeverendő a „piszkos tánc” egymásnak feszülő csípő mozgásával, mely a könnyed és érzéki lambadához képest felületes és laza. 

Most éppen nincs lambada csoportunk, ahová tudnál csatlakozni, de van más táncunk, amit meg tudsz tanulni:

Kíváncsi vagyok a szambára