Társastánc - Szamba

Szamba oktatás Budapest több pontján 

Szamba - az élő brazil kultúra

Ha már hallottál autentikus szamba zenét, akkor tudod, hogy tele van ritmussal, izgalommal, vidámsággal, amitől bizseregni kezd az ember lába… És ugye TE is emberből vagy, és ráadásul még szereted is a szambát. A szambáról a  riói karnevál díszes kosztümei és önfeledt hangulata jut az eszünkbe, ahol ezrek perdülnek táncra, hallgatva az őrületes zenekarokat, és ünnepelve a leghíresebb iskolák táncosait. A szamba elnevezés az afrikai “semba” szóból ered, jelentése pedig egy jellegzetes csípőmozgásra utal - ami ebben a táncban nagy szerepet kap. Brazíliában ezt a táncot nem párosan, hanem inkább nagy csoportokban táncolják, de európai változatában természetesen párban is táncoljuk.

Sergio Mendes egyik híres szamba zenéjében együtt hallhatjuk a jellegzetes ütőhangszereket, dobokat, csörgőket, amihez egész csapat énekes énekli a dallamot - alig tudod majd megállni, hogy fel ne pattanj táncolni:

 

A Mas que Nada az egyik legismertebb brazil dallam, amit többek között a Black Eyed Peas is feldolgozott, szintén Sergio Mendes szerzeménye:

 

A riói karnevál felvonuló szambaiskolái lenyűgöző jelmezekben táncolnak a lélegzetelállító mozgó díszleteken, miközben tömegek énekelnek a zenekarokkal és énekesekkel együtt. 

 

Lássuk, hogy táncolják a szambát profi versenytáncosok:

 

A szamba tánciskolákban tanított változata kissé letisztultabban adja vissza ennek a brazil kincsnek a hangulatát, és nálunk elsajátíthatod. Hogy miért?

- Mert a szamba ritmusától felpezsdül a véred?
- Esetleg mindig is csodáltad a puskalábú karneváli táncosokat?
- Vagy közel áll hozzád minden, ami latin-amerikai?

Akkor nálunk egy társastánc tanfolyamon a helyed, hogy megtanuld a vérpezsdítő szambát egy hangulatos, belvárosi tánciskolában, jó társaságban és tanárokkal!

 

 A társastánc oktatás színtjei

Kezdő tanfolyam (bronz szint)
Tánciskolánkban az alábbi táncokat oktatjuk kezdőknek: bécsi keringő, angol keringő, tangó, csacsacsa, rumba, rocky és mambó.Az alapoktól kezdve 4-5 figurán keresztül történik a táncok elsajátítása. Könnyű, gyorsan megtanulható, jól használható, mutatós figurákat tanítunk tánctanfolyamunkon.

Középhaladó tanfolyam(ezüst szint)
Az oktatott táncok ekkorra kiegészülnek a szambával és a jive-val. Azoknak javasoljuk, akik már tisztában vannak a táncok alaplépéseivel. 

Haladó tanfolyam (arany szint)
Azoknak javasoljuk, akik már legalább fél éves múlttal rendelkeznek a társastáncok terén. 

Szuperhaladó tanfolyam (gyémánt szint)
Egy éves tánctudással rendelkezőket várjuk ezen a társastánc tanfolyamunkon.

Extrahaladó tanfolyam (platina szint)
Ez a tánciskola utolsó szintje, ahol eldönthetik a táncosok, hogy hobbi táncosként vagy versenyzőként folytatják tovább a tánctanulást.
 


Mi is az a szamba?

A szamba gyökerei főleg Rio de Janeiróhoz és Bahíához kötődnek, ahová afrikai rabszolgák vitték és adták tovább zenéiket és táncaikat a 20. század elején. A szamba zene afrikai eredetéhez méltóan tele van ritmushangszerekkel, tempója pedig rendszerint gyors. Ritmusa 2/4-edes, tempója 48-56 ütés/perc, és számolása 1-és-2. A szamba Brazíliában nem csupán zene, hanem a kultúra szerves része, és folyamatosan formálódik az újabb és újabb előadók, szambaiskolák és táncosok révén. Világszerte óriási népszerűségre tett szert többek között Carmen Miranda, vagy később a bossa nova atyja, Joao Gilberto révén.

A versenytáncban előadott tánc kevésbé improvizálásra épülő, mint az autentikus, ma is táncolt szamba. A táncospár rendszerint körben táncol, a lépésekkel pedig lendületesen halad. A szamba lépéseiben sok-sok nyújtás és pontozás található, amely jól visszaadja a zene bonyolult ritmikáját. Az alaplépés után sok-sok érdekes és kihívást jelentő figurát tanulnak a táncosok. A szamba tempója és bonyolultabb technikája miatt is a nehezebb táncok közé sorolható, ezért a tánciskolákban magasabb szinten oktatjuk. 

Nálunk a Goldance Tánciskolában társastánc tanfolyam keretében tanulhatsz szambát.
Ha szeretnéd megtanulni ezt a vérpezsdítő latin táncot, akkor jelentkezz első ingyenes Társastánc tanfolyamodra itt!
 


MEGNÉZEM A TÁRSASTÁNC ÓRARENDET

 

Kíváncsi vagy a többi társastánc altáncstílusra is?

Kattints a táncstílusokra!

Angol keringő, Bécsi keringő, Tangó, Quickstep, Csacsacsa, Slowfox, Mambó, Rumba, Szamba, Jive, Pasodoble

TOVÁBB A TÁRSASTÁNC OLDALRA