Műkorcsolya és jégtánc

A tánc és a sport szoros kapcsolata - avagy- hány évesen érdemes legkésőbb elkezdeni műkorcsolyázni?

Bizonyos sportok szoros kötelékben állnak a táncmozdulatokkal, ez is bizonyítja, hogy a tánc mindenhol jelen van. Számos sportág megtanulása esetén előnyt jelent a táncos előképzettség, a hajlékonyság, dinamikus mozgás, optimális erőnlét, koncentráltság fejlesztésére mind szükséged van bármely sportágban is méred képességeidet. A mozgás szeretete már gyermekkorban kialakítható és csiszolható és előrevetíti egy egészségesebb felnőtt élet megalapozását.

A jövőt a felnővő generáció határozza és sok esetben irányítja is, napjainkban kiemelkedően fontos megmutatni a fiataloknak, hogy a digitális szabadság előnyei mellett a mozgás és művészetek átélése személyes élményekkel és számtalan előnyös tulajdonság elsajátításával tesz gazdagabbá. Bizonyos tapasztalatokat nem lehet egy monitor mögött átélni még a mai fejlett technika eszközeivel sem. Amiben viszont óriási segítség, hogy néhány kattintással sok érdekes információ elénk tárul érdeklődésünk szerint, könnyedén megoszthatjuk élményeinket vagy akár személyes tapasztalatot cserélhetünk. A legtöbb sportágban évek hosszú kitartása és munkája előzi meg a sikereket, de érdemes tisztában lenni melyik életkor a leginkább meghatározó, hogy elérjük céljainkat.

Jágtánc

Melyik sportágak kötődnek leginkább a tánchoz?

Magát a táncot is gyakran nevezzük sportnak, hiszen a versenytáncok esetében is egyértelmű, hogy a színpadon megjelenő felhőtlen mosolyt megelőzi a felkészülés időszaka, ami mögött komoly munka rejlik. A művészek kecses, természetes mozdulatai még nézőként is magával ragadóak.

A műkorcsolya, a jégtánc, a szinkronúszás és a torna azon sportok közé sorolható, ahol a kívánt elemek nagyrésze táncmozdulatokból áll. Biztosan benned is felmerül a kérdés egy ilyen összetett sport elsajátítását mikor és meddig érdemes elsajátítani? Foglalkozzunk részletesebben a korcsolya összetett világával! Amennyiben már gyermekkorban megtörténik a komoly eltökéltség szándéka 3 éves korban elindítható a képességek fejlesztése. Ebben a korban már egyélű korcsolyát viselhet a gyermek, ami alkalmas a tanulás elkezdéséhez.

A műkorcsolya már egy haladó szintet foglal magába, hiszen itt már koreográfiák és bonyolultabb forgások elsajátítása a cél, leggyakrabban 5 - 10 éves korukra érnek és erősödnek annyit a fiatalok, hogy sikerek övezzék erőfeszítéseiket. A versenyszintek elérése azért napi szinten 4 - 5 órás aktív gyakorlást takar a jégen és azon kívül. Egy profi jégtáncos is általában a húszas évei elején éri el a nagyversenyek lehetőségét és 30 éves kora körül visszavonul a megmérettetésektől.

Lássuk a műkorcsolya részleteit

Maga a műkorcsolya egy olimpiai sportág, amiben a versenyzőknek sok követelményt és szabályt kell tökéletesen kivitelezni a pozitív elbíráláshoz. A jégtáncot gyakran említik a műkorcsolya mellett, de valójában annak egyik ágaként megfogalmazni a helyes.

A sportolók a páros, női, illetve férfi kategóriákban indulhatnak. A bírák előtt mindhárom kategóriában egy rövid program és egy úgynevezett kűr bemutatása kötelező. A két programban egyaránt szerepelnek a különböző nehézségű forgások, lépések, lépéssorok, ugrások, kombinációk és összekötő elemek.

Az ugrások neveit megismerhetjük a sportközvetítők leírása alapján is, hiszen ők igyekeznek minél több hasznos információt biztosítani a laikus nézőknek is. A Lutz,  Axel, Toe Loop, Salchow, Flip és Rittberger mind a kötelező ugrások közé sorolhatóak.

Forgások között pedig pozíció szerint tehetsz különbséget, eszerint a forgás végrehajtható álló, ülő vagy Libelle - mérleg tartásban és az összes forgás visszafelé is végrehajtható. A versenypontokat pedig nem csak a technika, de az előadás mód tökéletessége is befolyásolja.

Műkorcsolya

Felnőtt korban sincs késő korcsolyázni tanulni?

Nem mindenki élheti át kiskorban a műkorcsolya tanulás folyamatát, de amennyiben hobbi szinten mindig is élvezted a suhanás élményét, felnőtt korban is van lehetőség képezni magad. A legtöbb oktató álláspontja, hogy még 50 évesen is meg lehet tanulni korcsolyázni, de reális célokat érdemes kitűzni és ilyenkor már biztosan nem a versenyeken való részvételt tekintjük annak.

Számtalan képzést találhatunk viszont ami felnőtteknek szól vagy közös családi oktatást biztosítanak és ezeken gyermekünkkel, unokánkkal vagy párunkkal is élvezhetjük a téli sport szépségét. A közös élményen kívül számos pozitív hatást megtapasztalunk.

A koncentráció képessége elengedhetetlen, ahogy a lábak erősödése is egyensúlyérzék fejlődése is mind előnyödre válik. Remek téli testmozgást biztosít, de bátorságodat is fokozza, viszont cserébe a szárnyalás egyedülálló érzését élheted át a jeget szelve.

Kitartásod és önbecsülésed is nagy hatással lesz, hidd el erőnléted és ügyességed fejlődése rövid idő alatt észrevehető lesz. Az sem utolsó szempont, hogy ezek előtt párszor megtanulsz felállni és saját bőrödön tapasztalod egy - egy kudarc utáni sikerélmény mennyit dob személyiségeden.

Máris kedvet kaptál egy új hobbi elkezdéséhez? Látogass el Budapest egyik legsokoldalúbb tánciskolájába, ahol biztosan megtalálod kedvenc óráidat! A Goldance Tánciskola több helyszínen biztosít izgalmas képzéseket számtalan stílusban. Remek hangulattal és állandó kedvezményekkel várjuk a mozgás szerelmeseit!