Néptánc

Fedezd fel a hagyományok szépségét - ismerd meg a néptánc világát

Miért is hagynánk hagyományainkat a múltba veszni, egy olyan művészeti ágat, mint a néptánc érdemes őrizni, megismerni és tovább adni a fiatalabb generációnak. A néptánc magában foglalja, a népviselet, szokások és népies motívumok megőrzését is.

Biztos neked is megvannak a kisiskolás emlékeid a táncházak közösségformáló időszakából. Sokak számára az iskolás évekkel véget ér ez a hobbi, de akit beszippant az izgalmas mozgásforma magas szintre emelheti tánctudását és a jellegzetes többrétegű ruhákban táncolás alatt egy időutazáson érezheti magát. 

A néptáncok megismerésével közelebb kerülünk a népi hangszerek, dalok és szokások sokaságához. A hímzett, díszes öltözékek kötelező kellékei, melyek világszerte hirdetik magyarságunk szépségeit. Szinte nincs olyan rendezvény, ahol ne találkoznánk a hagyományos földrajzi területek szerint változó folklór táncokkal. Természetesen szinte minden országnak megvannak a maga néptáncai, közös jellemzőjük, hogy hagyományokon alapulnak és az alap elemeket őrzik a táncosok. 

Néptánc Hagyományai

A néptánc hagyományai

A kultúránknak régen és ma is szerves része a tánc, akár közösségi rendezvények programjaira gondolunk, akár magunk szórakoztatására. Régen sem volt ez másképp a magyarokat mindig is mulatós népnek ismerték, a falvak életében természetes volt gyakran táncmulatságokat tartani, egy - egy nagyobb mezőgazdasági munka után is természetes volt ilyen formában ünnepelni.

A magyarok legkorábbi néptáncai a körtáncok voltak, idejét a 17. és 19. század közé helyezhetjük. Számos tánctípus keletkezett melyek apáról fiúra szálltak a leánygyermekeket pedig az anyai ágak tanították. Nevüket gyakran a tánchoz használt kiegészítőkről kapták, mint például a botoló, a karikázó vagy a legényes

A 17. században keletkezett a hajdútánc, amely eredetileg juhásztánc volt a beszámolók szerint, majd megjelentek az úgynevezett huszár és fegyvertáncok. A század folyamán új dimenziókat nyitott meg a forgós és forgatós táncok, ugrós páros táncok és pásztortáncok megjelenése. Ide sorolhatjuk a csárdás, verbunkos és legényes táncokat. 

A néptáncok fajtáit földrajzi tájegységek szerint is csoportosíthatjuk, ahol a lakosság belevitte sajátosságaikat a táncaikba. Nyugati vagy Dunai táncdialektusok közé: Csallóköz, Szigetköz, Rábaköz, Veszprém-, Zala-, Somogy-, Baranya megyék, Sárköz, Dunamente, Bácska-Szlavónia, Kalocsa vidéke, Kiskunság tartozik. A középső vagy tiszai táncdialektusokhoz soroljuk: a Felső - Tisza vidéke néptáncait, az Északkeleti felvidék, keleti matyók, palócok, Nagykunság, Jászság, Dél - Alföld és Alsó - Tisza vidéke néptáncait. Keleti vagy erdélyi dialektusok: a Kalotaszegi, a Mezőségi, a Maros és Marosszéki, Székelyföldi néptáncok, de ide tartoznak a Csángók néptáncai is. 

Ismerd meg a kalocsai minták történetét

Te is odavagy a kalocsai mintákért? Gondolhatnánk, hogy manapság a hímzett terítők és kötények ideje lejárt, de szinte nincs olyan háztartás kis hazánkban ahol ne fedeznénk fel legalább 1 - 1 darabot eltéve amik legalább ünnepekkor előkerülnek. 

Világszinten is rajonganak a magyar mintákért. Manapság rengeteg terméket találunk ezzel a mintával díszítve olyan trendi lett, hogy széles körben elterjedt a felhasználása. A divatos ruhákon át, a körmökig bárhol találkozhatunk vele.

Külföldi sztárok is előszeretettel jelennek meg kalocsai mintás egyedi tervezésű ruhákban, ahogy tette ezt az ausztrál színésznő Nicole Kidman is. Rajta kívül számos más sztárnak nyerte el tetszését ez a hímzési fajta Beyoncé és Katie Holmes gyermekeit is szívesen öltözteti e trendnek hódolva. 

Nézzük meg kicsit részletesebben, hogyan is kezdődött a története, a 19. századtól kalocsai szállások női bérmunkásai kezdték el varrni főleg a környékbeli tehetősebb úri - polgári háztartások számára. Kezdetben fehér hímzéseket készítettek, majd 1912-ben megnyílt a nagyatádi fonalgyár és ekkortól születtek a színes motívumok is. A 20. században már igen színes iparággá nőtte ki magát, ami a varrógépek terjedésének is köszönhető, sötétebb és világosabb színeket is párosítottak egymással, motívumok tekintetében pedig a mező és kerti virágok a jellemzőek. A ruhákon való díszítéseknek is jelentése volt, hiszen a legélénkebb és legdíszesebb ruha a fiatal korra utalt, a sötétebb színű, kevésbé díszes az idősebb asszonyok ruhái voltak.

Néptánc, mint kultúra

A néptánc, mint kultúra

A néptánc esetében is a mozgáson sokkal többről van szó. Magában foglal egy hagyományt, amit kincsként kell őriznünk és továbbadni. Biztosan téged is lenyűgöz már a színpadra lépéskor előtérbe kerülő színes ruhák forgataga. Lányok esetében a tipikus fonott hajviselet, többrétegű szoknyák és fejdíszek izgalmas variációit viselhetjük, de ha férfiként szeretnénk ismerkedni a néptánccal se csüggedjünk, bár a ruháik egyszerűek a botok és hasonló eszközök használata táncközben igazi kihívásokat rejt. 

A táncok tekintetében a magyar virtust bármelyik fajtájában felfedezhetjük. A hangos kurjongatások és népdalok éneklése jellegzetes tánc közben, amit autentikus népi hangszerekkel kísérnek. A néptánc is jó fizikumot és lendületet igényel, mint minden mozgásforma, de ezen kívül sok rendkívül színes és élménydús eseményre eljuthatunk a rendezvényeken pedig más országok néptáncaival és hagyományaival is szoros kapcsolatba kerülünk.

Jelen pillanatban nincs néptánc csoportunk, de a tavaszi megújulást kezd te is egy új tánc megismerésével - ha már eldöntötted mi érdekelne, látogass el Budapest egyik legnépszerűbb tánciskolájába és fedezd fel milyen lehetőségeket rejt a Goldance számodra!