Showtánc - Neked is lételemed az előadás és a közönség elbűvölése? Szereted a látványos előadásokat, akár te magad alkotnál egy izgalmas koreográfiát?

A tánc az önkifejezés egyik legtökéletesebb eszköze. Te megtaláltad már a hozzád legközelebb állót? A saját stílusod ott kezdődik, amikor a tánc elsajátítása természetessé válik és a mozgáskultúra nem egy erőltetett nehezen tanulható lépéssorozat. Amikor már a zene első ütemeire elindul a tested és érzed a ritmust, lelked szárnyal a táncod alatt. 

Napjainkban számtalan stílus és irányzat közül válogathatsz, érdemes különböző órákat kipróbálnod és nyitottnak lenni az újdonságokra is. A nagy múltú báli táncoktól egészen a modern táncokig széles a skála, akár páros, formációs, de szóló táncokban is rátalálhatsz kedvenceidre. Cikkünkben most a Showtáncok csillogó előadásit szeretnénk figyelmedbe ajánlani. Ennél a műfajnál a megjelenés, kiegészítők és eszközök nagyban fokozzák a produkció varázsát. A különböző látványelemek is csak magasabb szintre emelik a műsorszámot. Általában a színészi játék is megjelenik, folyamatos a kommunikáció a közönséggel akár a nézők bevonásával is.

Showtánc

Milyen is legyen egy show tánc?

Maga a show táncot előadhatjuk egyéni, páros, csoportos vagy akár formáció esetekben is. Jellemzői a saját koreográfia, saját kidolgozású egyéni stílus övezi, ami állhat különböző műfajok összeolvasztásából is.

Bár kikötés, hogy kerülni kell az akrobatikus rock & roll elemeit, disco és szinkrontánc mozdulatait, viszont bátran nyúlhatunk a divattáncok elemeihez, de kerüljük, hogy domináljon előadásunkban. Fontos szerepet játszik az előadás helyszíne. Színpad esetén a fényviszonyok és tér nagysága meghatározóak. Itt már fontos szerepe van az eszközöknek is.

A nagyobb tárgyakat, amik segítenek előadásunkat látványosabbá tenni érdemes a műsor alatt elhelyezni és ellenőrizni. Az egyéni, sajátságos kiegészítők használatát pedig beleépíteni táncunkba. Maga a kosztüm is kiemelendő, mivel a különleges, díszes ruhák a közönség figyelmét is magukra vonják, illetve kiemelik mozdulataidat. Az előkészületek alappillére lesz, hogy milyen témára építed koreográfiádat. Téma szerint is válogathatsz, hogy hangulatot vagy adott témát adsz elő, egyéni produkció esetén karaktert jeleníthetsz meg.

Téma szerint előadásod lehet: komikus: vidám, nevettető történésekre épülő (jellem- és helyzetkomikum) sztori, dinamikus, eklektikus zenére. Jelentőségteljes a színészi játék megléte, széles gesztusok, az emelések és az akrobatikus elemek. Többnyire jól megválasztott kellékekkel fokozzák a történet komikumát. A cselekmény általában jól kidolgozott, következetesen végigvitt, csattanóval záruló.

A groteszk előadás: rendkívül egyedi hangulatú, időnként bizarr történet vagy kapcsolat, viszony bemutatása, meghökkentő, a nézőt elriasztó vagy felrázó elemekkel és kombinációkkal. Az műsor dinamikus, a közönséget nem elbűvölni, hanem sokkolni akarja. Ezt segítik a rikító kosztümök, kellékek, az erős smink és frizura. Fókuszba kerül az előadói képesség és a színpadi jelenlét is. Többnyire azonos nemű párok táncolják.
Választhatsz lágyabb témákból is például ha produkciód idilli, bájos: kedves, humoros (de nem komikus!) itt is történet bemutatást táncolsz el. Általában a karakterek egymás közötti kapcsolatát mutatja be. 

Népszerűek a drámai témát feldolgozó produkciók: terjedelmes, esetenként szélsőséges érzéseket ábrázol, érzelmileg túlfűtött, többnyire dinamikus produkció, amely gyakran a katarzis élményét váltja ki. Kevesebb benne az emelés, több a párhuzamos mozgás. Nagyobb szerepe van a kifejező karmunkának és kézmozdulatoknak, valamint az arcjátéknak. A választott zene többnyire gyors, felkavaró, az érzelmekre erősen ható. 

Lírai témát kizárólag vegyes páros táncolja, mivel az előadás a férfi és nő kapcsolatát mutatja be. Közösen végrehajtott forgások, ugrások, lépéskombinációk és emelések harmonikus egysége. A választott zene többnyire lassú, finom, lágy. Kelléket általában nem használnak.

Showtáncok

Most lássuk a koreográfia és elemek bemutatását

A koreográfia a zenére illeszkedő jól felépített kompozíciót takarja, ami függ a táncosok tudásától, alkatától és elképzelésitől is. Fontos a hatásos kezdő és végpozíció megléte és zenei összhangja. Az egyedi kombinációk csak emelik az előadásod érdekességét.

Bizonyos elemek elvártak egy hobbi show alatt is, de ha versenyre gondolunk már kötelező a meglétük. Ilyenek a hajlékonysági elemek, amit választhatsz a spárgákból, forgásokat a klasszikus balett adhatja, egyensúlyi elemek közé soroljuk a mérlegek vagy a láblendítések változatait. És a színvonalas ugrások, ami szintén klasszikus balettből, versenytornából vagy művészi tornából vett elemek lehetnek.

A produkció megtervezése alatt jelentős, hogy csoportra vagy formációra épül egy előadás. A csoport leginkább a revűket foglalja magában mivel itt 3 - 7 főig terjed a táncosok létszáma, míg a formáció 8 - 24 táncosra is épülhet. Érdemes megemlítenünk a Moulin Rouge típusú előadásokat ahol az összjáték, kosztüm és hangulat varázsolja el a közönséget leginkább, mellette a magabiztos nőiességet hangsúlyozó táncosnők mozdulatai kacér, vidám szórakoztató jelleget teremtenek.

Formáció esetén még több lehetőség nyílik akár több stílus kombinálására akár a táncosok műsor alatt felvett alakzatok változtatására is. A produkció igen látványos és magával ragadó alkotássá válik. Te is keresed még a számodra tökéletes táncot, vagy csak szeretnéd megélni a mozgás örömét táncra vetítve? Mindegy mi a célod, látogass el a Goldance Tánciskolába ahol nem csak sok fajta tánccal ismerkedhetsz meg, de egy remek közösség tagja is leszel!