Swing


Téged is érdekel a tánc világa? Tánciskolánk célja hogy bevezessen a és megszeresd ezt a mozgásfajtát. Ismerd meg a Goldance csapatát, válogass óráink között és találj rá saját személyiségedre. Minden táncról olvashatsz bővebben, ismerd meg hogyan keletkeztek és találd meg a számodra legmegfelelőbb helyszínt ahol kezdődhet a táncoktatás.

(Talán sokan nem tudják,) Lehet számodra is meglepő de a swing nem egy fajta táncstílust jelent. Számos változata létezik, a legismertebbek a Lindy Hop, Balboa, Shag, Charleston és a Jive, amely a rock and roll szalonképes változata. A jazz zenéből ered és az 1920-40-es években több száz fajtája létezett. 

Maga a szó: swing a jazz zene egyik stílus változatát jelenti. Sokszor egyszerre több stílus gyűjtőneveként használják a swing szót, ezek: West Coast Swing, Carolina Shag, East Coast Swing, Hand Dancing, Jive, a Rock and Roll és a Modern Jive.

Az 1920-as és korai 30-as évekből ered a Lindy Hop, Balboa, Shag, és a Lindy Charleston. A 30-as évek végéből, s a 40-es évek elejéből származik a St. Louis Shag, a Big Apple és a Little Apple. A 40-50-es évek variációi az East Coast Swing, West Coast Swing, Western Swing, Boogie-woogie, Carolina Shag, Imperial Swing, Jive, Skip Jive, Modern Jive, Rock and Roll, Akrobatikus Rock’n’Roll, Washington Hand Dancing és a Push and Whip.

Tudtad mennyi fajtája is van a swingnek? 

A Lindy Hop a swing egyik, ha nem a legnépszerűbb válfaja. New York Harlem negyedéből indult világhódító útjára az 1920-as évek végén. Főleg afro-amerikai közösségekben táncolták és átalakulása, változása a jazz fejlődésével párhuzamosan zajlott. Hogy a név valójában honnan ered nem tudni biztosan. Az egyik verzió szerint Georg Snowden hívta így a táncot, amit egy 1928-as Manhattani táncmaratonon táncoltak. Míg egy másik legenda szerint Charles Lindberg 1927-es Atlanti óceánon való átrepülése ihlette a nevet.

A Lindy Hop jellemzője, hogy sok ugrást és dobást, valamint akrobatikus elemet tartalmaz. Maga a tánc nagyon energikus és nagy mozdulatokkal dolgozik. További jellemzője a Lindynek, hogy sokszor improvizál, szabad stílusa van, mely mindig összhangban áll a zenével.

Ma sokféleképp táncolják, és ahogyan az már a kezdetektől jellemző volt – folyamatosan épülnek be sok más mozgásforma elemei. Két ismert stílusirányzata a Savoy és a Hollywood.

West Coast swinget szeretnék tanulni

A Balboa egy nyolc ütemes tánc mely dél Kaliforniából származik, pontosabban Newport Beach egyik félszigetének a neve. Bár az 1920-as évekből származik, fénykorát mégis a 30-40-es években élte. Születésének körülményeiről annyit tudunk, hogy egy túlzsúfolt táncparkett ihlette a Rendezvous Ballroom „táncházban”, ahol olyan táncot kezdtek el táncolni swing zenére, amit egyhelyben lehetett táncolni, így nem kívánt nagy helyet. Kevesebb benne a kirúgás, az egymástól való elszakadás. Alapvetően kis lépésekkel táncolják, ugyanakkor a tánc gyors és pattogó. A táncház egy 1966-os tűzben leégett, de emléktáblája a régi épület helyén áll. Két stílusa alakult ki a Balboának: Pure Bal és a Bal swing. (Akinek esetleg rémlene valahonnan a név, igen a Narancsvidék című népszerű amerikai sorozat helyszíne is volt Newport Beach és a Balboa félsziget. A sorozat 2003-2007 között futott.)

A Shag egy páros tánc, az 1920-30-as évekből ered Észak- és Dél-Karolinából. Ennek a táncnak is több változata van és természetesen a swing, azon belül a jitterbug táncok csoportjába tartozik. Talán a legnépszerűbb verziója a Collegiate Shag (főiskolai Shag). Főként a főiskolások, egyetemisták táncolták ezt a változatot, innen ered a név is. Világszerte ma is nagy népszerűségnek örvend ez a tánc a swing rajongók körében. Közös tulajdonság ezekben a táncokban, hogy gyors ütemű ugrálással, pattogással, szökdeléssel teli, páratlan ütemre rúgásokkal tarkított. A swing-korszakba a tánctanárok három típusba sorolták a Shag táncot a ritmusa szerint: szimpla, dupla és tripla ritmusos. A ritmusszám a lassú lépés száma is volt egyben. Másik megkülönböztető jegye ennek a táncnak a túlzásba vitt, néha teljesen egyenesen felfelé tartott kezek.

Érdekessége ennek a táncnak, hogy az eredete nem teljesen ismert. Úgy tartják, hogy utcai táncként kezdődött, majd az 1930-as évek végén Arthur Murray stúdiójában standardizálták a lépéseket.  

A Charleston a nevét a Dél-Karolinában lévő kikötővárosról kapta. Karakteres mozdulatai a lábfejek ki-be csavargatása, a térdek lusta-laza mozgatása és a karok ellentétes mozgása. Összességében a tánc nagyon energikus, nagy mozdulatokkal dolgozik, látványos. Lehet párban szólóban vagy akár csoportosan is táncolni. Csoportban általában körben, vagy sorban állnak fel a táncosok. Jellemző rá még a szabad improvizáció is, és természetesen mindig összhangban van a tánc a zenével.

A Jive név nem más, mint New York, Harlem negyedében beszélt afro-amerikai szleng elnevezése. Sok rokontánca ismert, például a Lindy Hop, Boogie-woogie vagy a Rock and Roll. Hivatalos versenyeken a latin táncokhoz szokták sorolni, bár ez téves, mivel a swing-táncokhoz tartozik. A swing zenészek körében a 30-40-es években „bolond beszédként” tekintettek a jive-ra, melyet csak swing-nek hívtak. A 40-es években az amerikai katonák által került Európába, és az Egyesült Királyságokban terjedt el a jive név. A világháború után a boogie vette át a jive népszerűségét. Volt, aki a világ legrondább táncának hívta a jive-ot. 1968-ban a versenytáncok világába az ötödik latin elemként került be. Jellemzőek rá a térdemelgetések és a csípő rázása és hajlítása. A párok nagyon rugalmasnak hatnak, szinte úgy pattognak a parketten, mint egy pingpong labda. Nagyon vidám dzsesszes táncnak tartják.

A Boogie-Woogie kialakulása szintén az 1920-30-as évekre tehető. Ugyancsak a swing táncok egyike. Többféle zenére lehet táncolni, például: rock and roll, jazz vagy blues. Nem igazán koreografált tánc, jellemzőek a szabad improvizatív elemek. Sok benne az ugrálás, gyors pattogó léptek és az akrobatikus elemek. A táncosoknak túlnyomó részt kontaktban kell maradni a tánc közben. Ezzel elkerülhető, hogy a tánc az akrobatikus rock and roll felé tolódjon, ahol jellemzőek a szaltók. A táncosok nem előre megtervezett lépésekben táncolnak, sokkal inkább a saját érzéseiket táncolják el, amit az adott zene inspirál. Az alap minta hat ütemre épül, mely két hármas lépésből és két szimpla lépésből áll. A hármaslépés két ütemre oszlik, így áll össze az összesen hat ütem. A boogie-woogie egy vidám, könnyed játékos tánc melyben egyértelműen látszik a partnerek harmonikus együtt mozgása.

A West Coast Swing egy nagyon érdekes tánc abban a tekintetben, hogy a mai napig is formálódik, folyamatosan változik, mint egy élő organizmus. A ma divatos táncokból folyamatosan veszi át az elemeket, talán éppen ezért is olyan népszerű. A swing zenén túl lehet táncolni R&B, funky vagy latinos zenékre is, igazából szinte mindenre, ami 4/4 ütemes. Különleges jellemzője ennek a táncnak a folyamatos elasztikus mozgás, melyet a partnerek közti feszítő-lazító kapcsolat is erősít. A hagyományos figurák 6 illetve 8 ütemű lépéskombinációkat tartalmaznak. Ma már több mint 5000 lépés fajta tartozik ehhez a tánchoz, ez a szám évről-évre csak nő. Még több érdekességet olvashatsz a West Coast Swing táncról itt.