Így okozott vállfájdalmat a poszt COVID szindróma egy versenytáncosnak

A koronavírus megjelenésekor még nagyon keveset tudtunk arról, milyen lehetséges szövődményei lehetnek. Mára több tényező is tisztán körvonalazódik, például, hogy a post COVID ízületi gyulladás mennyi kellemetlenséget okozhat jóval később is, a betegség lefolyása után. Egy páciense történetét mesélte el Olosz József, a Sherlock Rehab vezető gyógytornásza és manuálterapeutája.

A 60 éves versenytáncos már a betegség aktív időszakában olyan problémákkal küzdött, mint a lapocka-, könyök-, csukló- és nyakfájdalmak, melyek nagyrésze később is beárnyékolta mindennapjait. Tüdőgyulladás és bélpanaszok is gyötörték, valamint krónikussá váló, jobb oldali hasi fájdalmak. A lassú felépülést követően, pár hónappal később vállfájdalom jelent meg, mely hamar vált elviselhetetlenné. Nem csak éjszaka okozott problémát, hanem a táncban is, hiszen karjait nem tudta felemelni rendesen. Ez pedig egy versenytáncosnak hatalmas akadályt jelent.

Vállfájdalom

A megfelelő kezelés elengedhetetlen

Ahhoz, hogy jó irányba induljon el egy kezelés, szükséges a probléma okának feltérképezése, ami egy kiadós beszélgetéssel kezdődik. Esetünkben hamar tisztult a kép, miszerint a vállfájdalom szoros kapcsolatban állhat a COVID betegséggel. A sok köhögés és a tüdőgyulladás mellkasi hegesedéseket okozhatott, ami elvezethetett a kialakult panaszhoz. Az erre alapozott kezelések azonban nem jártak sikerrel.

A terápia elakadása egyik fél számára sem könnyű, de érdemes ilyenkor folytatni a kutatást a probléma gyökeréhez. Miután ebben az esetben kiderült a poszt-COVID szövődmények miatti kontrollvizsgálatból, hogy a tüdőn és a máj körül hegesedések maradtak, más irányt vett a megoldás.

A máj és a vállak kapcsolata

A máj igen fontos belső szervünk, beidegzését tekintve pedig közel van a vállhoz. Ezen kívül az egyik idege is a nyakcsigolyáktól indul. Mivel a máj nem képes fájdalom formájában jelezni az agyunknak, ha gond van, ezért ilyen esetekben a gerincvelő segítségével küldi ezt az információt az adott csigolyák idegeihez: megjelenik a vállfájdalom. 

Ezt a jelenséget idegi-konvergenciának hívjuk (nerve convergence). A belsőszervek, a bőr, az izmok idegei a gerincvelőbe érkeznek és átkapcsolnak az agyba haladó idegsejtekre. Gerincvelői szinten többfajta ideg találkozik (konvergál). A májunk nem képes fájdalom formájában jelezni, ha valamitől szenved vagy sérül (szikével megvágjuk, nem okoz fájdalmat), mint ahogy a bőrünk tud (ha elvágjuk, fáj).

Ha valamiért a máj nem tudja ellátni funkcióját (például a covid okozta hegesedések miatt), akkor megjelennek gyulladásos anyagok (perifériás szenzitizáció) és szép lassan “megfertőzik” azt a gerincvelői szelvényt, ahonnan az ideg kilép (jelen esetben a nyakcsigolyákat) és ezt nevezzük centrális szenzitizációnak (central sensitization). Ebben az esetben az adott csigolyánál minden ideg elkezd szolidarizálni a máj idegével és ez alól a vállat beidegző idegsejtek sem kivételek. Megjelenik a vállfájdalomés ezt a jelenséget hívjuk kisugárzó fájdalomnak.

„Nagyon gyakori ez azoknál, akik máj-, mellkasi- vagy nőgyógyászati műtéten estek át.” – olvashatjuk Olosz József írásában.  

Kisugárzó vállfájdalom

Ha tudjuk, mit kell kezelni, egyszerű a dolgunk

Mivel fény derült a tényleges kiváltó okra, a terápia a máj területére fókuszálódott, és nagyon hamar meghozta az eredményt. A következő kezelésre fantasztikus javulással érkezett a páciens, és ezt a hatást még tovább lehetett fokozni. Az első terápia alkalmával bevetett módszer a legtöbb esetben segített volna, ám ebben a helyzetben teljesen más megoldás kellett. Sokszor nem az hozza meg az áttörést, ami általában, ehhez viszont szükség a fájdalmakat előidéző okok felfedezésére.

A COVID sajnos egy szeszélyes betegség, melynek következményeit és szövődményeit – ahogy esetünk is mutatta – egyáltalán nem szabad alábecsülnünk.

Vállfájdalom kezelése, megoldása

forrás: sherlockrehab.hu