Twerk

Ki ne emlékezne arra a vicces jelenetre az 1984-es klasszikus Bud Spencer és Terence Hill filmben (Nincs kettő négy nélkül), amikor brazil hölgyek karneváli hangulatban és zenére rázták a feneküket, melyet a főszereplő csak nyitott könyvnek nevezett. Talán akkor találkozhatott a magyar közönség először a twekinggel, de akkor még fogalmunk sem volt róla, hogy mi volt az.

Már megint egy olyan kifejezés, amelynek jelentése nem biztos, hogy mindenkinek egyértelmű. A Miriam-Webster szótár szerint a twerking nem más, mint egy szexuálisan stimuláló tánc, melyet gyors rezgő csípőmozgás és fenékrázás jellemez, gyakran mélyen guggoló pozícióban.

Nyelvészek úgy tartják, hogy maga a szó 1820 környékéről ered (már akkor megtalálható volt az Oxford szótárban), bár akkor még i-vel twirk-nek írták. Jelentése pedig gyors mozdulatokkal rángani, rángatózni volt. A mai helyesírással előszőr egy 1901-es szótárban volt megtalálható.

2013-ban Miley Cyrus adta elő az MTV díjátadó show műsorban híres, avagy hírhedt twerking számát, mely újraélesztette ezt a „műfajt”.

A mozgás alapja az afrikai és karibi rituális táncokból ered. A csípőtekergetés, körzés, a fenékrázás, pattogtatás, tapsoltatás mind az afrikai táncokban mind pedig a brazil szambában megtalálható, ahol a táncosok tollal díszített falatnyi ruhákban majdnem felfoghatatlan tempóban pakolgatják a csípőjüket a szélrózsa minden irányába. A ma ismert mozgásforma az 1990-es évek béli New Orleans-i pattogósan rugózó táncjelenetekben gyökerezik. Alapvetően nők táncolták és a legnagyobb népszerűségnek a fekete hip-hop tánc közösségekben örvendett. Ebből a kvázi gettó miliőből és sztriptízvilágból tört ki ez a mozgásfajta és többek között Beyonce és Nicky Minaj közbenjárásával vált igazán népszerűvé.

Ma már nem csak táncként, hanem edzésformaként is népszerű a twerking, mivel „szakemberek” szerint jó popsiformáló. A fenék és ezzel együtt a combok gyors riszálása egy olyan metszetmozgást hoz létre, mely sok energia elégetését teszi lehetővé, így jól égeti a zsírt. Ugyanannyira megmozgatja az embert, mint egy fitnesz óra. Éppen ezért fontos, hogy egy twerk edzés előtt alaposan bemelegítsünk. A szalagokat és ízületeket fel kell készíteni a megterhelő intenzív mozgásra, nehogy megsérüljünk. Hasonlóan fontos az edzés utáni levezetés, ami nyújtás kellene, hogy legyen. A mozgás két alapvető összetevője a csípő forgatása és a fenék rázása. Fontos ezen kívül a lábak helyes beállása, térdben hajlítva kissé előre helyezve a súlyt.


Egy twerk videó/kedvcsináló

 

Alapvetően tánciskolákban lehet twerk tanfolyamra jelentkezni, edzőtermek még nem igen vették be ezt a fajta mozgáskultúrát a repertoárjukba. Európában inkább a nők körében népszerű. A twerking alapvetően zenei ritmusra történő dinamikus fenékrázás. A mozdulatok figyelemfelkeltőek és hatékonyak. Meglepő, de a mozdulatok elég bonyolultak lehetnek és nagyon sok energiát igényelnek, de ettől függetlenül bárki elkezdhet twerkelni. A helyes mozgásforma akkor érhető el, ha nem derékból rázzuk a fenekünket, hanem a combunkat előre billentve. A térdeknek vállszélességben kell állnia, behajlítva, kezek a combon és a hátnak egyenesnek kell lennie. Ez ugyan elsőre nem könnyű, de meg lehet tanulni. Előnyt jelenthet a szélesebb csípő és a nagy fenék. Ruházat szempontjából érdemes kis rövidnadrágot hordani, és párnázott térdvédőt. Pozitívuma, hogy nem igényel előzetes tánctudást, valamint az, hogy megannyi táncstílusra lehet alkalmazni.

Ami a fontos, hogy twerkelés közben jól érezzük magunkat, a lényeg a szórakozáson, a játékosságon s az örömön van. Nem utolsó sorban önbizalomnövelő terápiának sem utolsó a twerk.

 A twerk előnyei:

  • A rázkódó mozgásnak köszönhetően javulnak belső szerveink vérellátása,
  • Segíti az emésztést,
  • Kardióedzésnek minősül
  • Gyengíti a menstruációs fájdalmakat
  • Csökkenti a narancsbőrt
  • Önértékelés növelése
  • Erősíti a testünk iránti szeretetünket
  • Nincs hátránya

Milyen más sexy táncot tudok tanulni?