Twerk

Ki ne emlékezne arra a vicces jelenetre az 1984-es klasszikus Bud Spencer és Terence Hill filmben (Nincs kettő négy nélkül), amikor brazil hölgyek karneváli hangulatban és zenére rázták a feneküket, melyet a főszereplő csak nyitott könyvnek nevezett. Talán akkor találkozhatott a magyar közönség először a twekinggel, de akkor még fogalmunk sem volt róla, hogy mi volt az.

Már megint egy olyan kifejezés, amelynek jelentése nem biztos, hogy mindenkinek egyértelmű. A Miriam-Webster szótár szerint a twerking nem más, mint egy szexuálisan stimuláló tánc, melyet gyors rezgő csípőmozgás és fenékrázás jellemez, gyakran mélyen guggoló pozícióban.

Nyelvészek úgy tartják, hogy maga a szó 1820 környékéről ered (már akkor megtalálható volt az Oxford szótárban), bár akkor még i-vel twirk-nek írták. Jelentése pedig gyors mozdulatokkal rángani, rángatózni volt. A mai helyesírással előszőr egy 1901-es szótárban volt megtalálható.

2013-ban Miley Cyrus adta elő az MTV díjátadó show műsorban híres, avagy hírhedt twerking számát, mely újraélesztette ezt a „műfajt”.

A mozgás alapja az afrikai és karibi rituális táncokból ered. A csípőtekergetés, körzés, a fenékrázás, pattogtatás, tapsoltatás mind az afrikai táncokban mind pedig a brazil szambában megtalálható, ahol a táncosok tollal díszített falatnyi ruhákban majdnem felfoghatatlan tempóban pakolgatják a csípőjüket a szélrózsa minden irányába. A ma ismert mozgásforma az 1990-es évek béli New Orleans-i pattogósan rugózó táncjelenetekben gyökerezik. Alapvetően nők táncolták és a legnagyobb népszerűségnek a fekete hip-hop tánc közösségekben örvendett. Ebből a kvázi gettó miliőből és sztriptízvilágból tört ki ez a mozgásfajta és többek között Beyonce és Nicky Minaj közbenjárásával vált igazán népszerűvé.

Ma már nem csak táncként, hanem edzésformaként is népszerű a twerking, mivel „szakemberek” szerint jó popsiformáló. A fenék és ezzel együtt a combok gyors riszálása egy olyan metszetmozgást hoz létre, mely sok energia elégetését teszi lehetővé, így jól égeti a zsírt. Ugyanannyira megmozgatja az embert, mint egy fitnesz óra. A vérpezsdítő táncmozdulatok, kiváló kardió edzést biztosítanak. Éppen ezért fontos, hogy egy twerk edzés előtt alaposan bemelegítsünk. A szalagokat és ízületeket fel kell készíteni a megterhelő intenzív mozgásra, nehogy megsérüljünk. Hasonlóan fontos az edzés utáni levezetés, ami nyújtás kellene, hogy legyen. A mozgás két alapvető összetevője a csípő forgatása és a fenék rázása. Fontos ezen kívül a lábak helyes beállása, térdben hajlítva kissé előre helyezve a súlyt.


Egy twerk videó/kedvcsináló

 

Alapvetően tánciskolákban lehet twerk tanfolyamra jelentkezni, edzőtermek még nem igen vették be ezt a fajta mozgáskultúrát a repertoárjukba. Európában inkább a nők körében népszerű. A twerking alapvetően zenei ritmusra történő dinamikus fenékrázás. A mozdulatok figyelemfelkeltőek és hatékonyak. Meglepő, de a mozdulatok elég bonyolultak lehetnek és nagyon sok energiát igényelnek, de ettől függetlenül bárki elkezdhet twerkelni. A helyes mozgásforma akkor érhető el, ha nem derékból rázzuk a fenekünket, hanem a combunkat előre billentve. A térdeknek vállszélességben kell állnia, behajlítva, kezek a combon és a hátnak egyenesnek kell lennie. Ez ugyan elsőre nem könnyű, de meg lehet tanulni. Előnyt jelenthet a szélesebb csípő és a nagy fenék. Ruházat szempontjából érdemes kis rövidnadrágot hordani, és párnázott térdvédőt. Pozitívuma, hogy nem igényel előzetes tánctudást, valamint az, hogy megannyi táncstílusra lehet alkalmazni.

Ami a fontos, hogy twerkelés közben jól érezzük magunkat, a lényeg a szórakozáson, a játékosságon s az örömön van. Nem utolsó sorban önbizalomnövelő terápiának sem utolsó a twerk.

 

Twerk tánc - turbózd fel nőiességedet!

Fedezd fel nőiességedet és éld meg a mozdulatok széles skáláját. Sok esetben a csípő, has, fenék és comb területeit érezzük a leginkább problémának alakformálás szempontjából. A mozdulatokkal ezen kényes területek kerülnek leginkább erősítés alá, miközben nőiesnek és sexisnek érezzük magunkat. Akik kevésbé magabiztosak is jó eséllyel nagyobb önbizalomra tesznek szert egy twerk tanfolyam alatt

Kezdetben inkább sportcipőt ajánlanak az oktatók majd mikor a mozdulatok biztosabbá válnak felválthatjuk a magasabb sarkú sexi lábbelikkel. Bárki elkezdheti egyedül de az sem ritka, hogy csapatban vagy formációban táncoljunk. Kezdetnek az alap ringások és rázások elsajátítására kell törekednünk. Később a testtartás változtatásával tehetjük izgalmasabbá táncunkat mint például az állás, guggolás, hajolás, terpeszben térdelve de az igazán profikat háton fekve gyertyaállásban is láthatjuk twerkelni. 
A szabályok nem igazán jellemzőek, természetesen az alapokat leghatékonyabban egy felnőtt tánctanfolyamon sajátíthatjuk el leggyorsabban amit később már saját mozdulatokkal bővíthetünk stílusunk szerint. A koreográfiákban népszerű kellék a szék, de a megvilágított falak sem ritkák vagy akár egy korlát mellett is izgalmas mozdulatokat gyakorolhatunk. 

 A twerk előnyei:

  • A rázkódó mozgásnak köszönhetően javulnak belső szerveink vérellátása,
  • Segíti az emésztést,
  • Kardióedzésnek minősül
  • Gyengíti a menstruációs fájdalmakat
  • Csökkenti a narancsbőrt
  • Önértékelés növelése
  • Erősíti a testünk iránti szeretetünket
  • Nincs hátránya

Most éppen nincs twerk csoportunk, ahová tudnál csatlakozni, de van sok más tánc amit meg tudsz tanulni:

Milyen más sexy táncot tudok tanulni?