Társastánc - Jive

Jive oktatás Budapest több pontján 

 

Jive - a swing megszelídítve


A jive több afroamerikai és amerikai tánc ötvözete. A tánciskolákban tanított jive - a rock’n’roll elődje - a 40-es évek körül alakult ki, és az akkoriban népszerű zenékre táncolták az Egyesült Államokban. Sok szál fűzi a swinghez, a lindy hophoz és a boogie-woogiehoz is, de a jive-ot a tánciskolákban azért tűzték “műsorra”, hogy kezdő táncosok is könnyen megtanulják. 

A jive jelentése körülbelül annyit tesz, hogy “hablaty”, és az afroamerikai szlengből ered. Ma táncolt rokona a jive-nak például az east coast swing is, amit popslágerekre és country számokra is ropnak. Európába az amerikai hadsereggel együtt került a második világháború alatt a swing zenével, és így kezdték el táncolni. Először a jive, a swing és a lindy hop tiltott tánc volt, annyira erkölcstelennek ítélték, ettől függetlenül a fiatalok lelkesen táncolták.

Christina Aguilera Candyman című dal videójában a big bandtől egészen a pin-up girlökig minden szerepel, ami a 40-es évekhez amerikai korszakához köthető, és néhány szuper tánclépést is láthatunk a videóban:

 

Jive-ot táncolhatunk sok-sok popslágerre, például Meghan Trainor All about the bass című dalára is:

 

A jive így néz ki egy profi táncospár, Brian Watson és Carmen előadásában:

 

Mi is az a jive?

A jive-ot gyors rock’n’roll vagy swing zenére táncoljuk, és a versenytáncok latin kategóriájának ötödik, utolsó tánca. Alaplépésében sasszé lépés is van, térd- és lábemelés jellemző rá, így adja vissza a zene dinamikusságát. A lindy hopra jellemző rúgások, a swingre jellemző sasszék és a rock’n’rollra jellemző függőleges lüktetés is megtalálható benne. A jive figurái között rengeteg szórakoztató figura található, és különböző zenékre táncolhatjuk egy-egy bulin, esküvőn vagy bálon. Zenei üteme 4/4-es, tempója 40-46 ütés/perc (BPM), és számolása 1-2-3-4, vagy 1-2 sasszé-sasszé. 

 

De miért is érdemes nálunk megtanulnod a jive-ot?

- Mert imádod a régi big bandes swing számokat, és szívesen táncolnál rájuk?
- Esetleg lázba hoznak Michael Bublé vagy Meghan Trainor zenéi?
- Tudsz rock’n’rollt táncolni, és szívesen tanulnál új figurákat?

Akkor nálunk a helyed, hogy megtanuld a dinamikus jive-ot egy hangulatos tánciskolában, jó társaságban és tanárokkal!

 

 A társastánc oktatás színtjei

Kezdő szinten kb. 3 hónap alatt elsajátíthatod 7 társastánc alaplépéseit: angolkeringő, bécsi keringő, tangó, csacsacsa, mambó, rocky és rumba bossanova. A tanfolyam végére már kisebb koreográfiákat táncolunk, és bátran kipróbálhatjuk magunkat táncos eseményeken is.

Középhaladó szinten a rumba bossanovát a versenyeken táncolt rumba, a rocky-t pedig a jive váltja fel, valamint megtanuljuk a szamba alaplépéseit is. A többi koreográfiát újabb figurákkal bővítjük.

Haladó szinten ismét érkezik egy új tánc, a quickstep. A szintváltások 3 havonta történnek, így 1 tanév alatt eljuthatunk a haladó szint végére.

Szuperhaladó szinten órákon új táncot nem tanulunk, csak új elemekkel bővítjük a meglévő koreográfiáinkat. Ezen a szinten már a társastáncok alaptechnikájára is hangsúlyt fektetünk.

Extrahaladó szintünk fél évig tart, mert itt teljesen új, magasabb szintű koreográfiákat tanulunk (alapszintű versenyzős figurák). Itt már javasoljuk a legalább heti két alkalommal részvételt, tekintettel a figurák nehézségére, technikai kihívásaira.

Hobbi szintünk a társastáncos órák legmagasabb szintje, ez már 1 évig tart. Itt versenykoreográfiákkal (10 tánc) ismerkedhetnek meg a táncosok, valamint technikai órákra is járhatnak. Új tánc a slowfox és a paso doble.

Ha szeretnéd megtanulni ezt a táncágat, jelentkezz első ingyenes Társastánc tanfolyamodra itt!
 


MEGNÉZEM A TÁRSASTÁNC ÓRARENDET

Kíváncsi vagy a többi társastánc altáncstílusra is?

Kattints a táncstílusokra!

Angol keringő, Bécsi keringő, Tangó, Quickstep, Csacsacsa, Slowfox, Mambó, Rumba, Szamba, Jive, Pasodoble

TOVÁBB A TÁRSASTÁNC OLDALRA