Társastánc - Pasodoble 

Pasodoble oktatás Budapest több pontján  

 

Pasodoble: a spanyol bikaviadalok hangulata


A pasodoble a latin világ országaiban népszerű zene, amely eredetét tekintve a spanyol katonai indulóból alakult ki, de a felvonulásokon, a bikaviadalokon tánczeneként is elterjedt és népszerűvé vált. A pasodoble tánc eredetileg a bikaviadalokat játszotta el táncos formában, és színpadi előadásokon volt látható, mielőtt a tánciskolákban és a versenytáncban is megjelent volna. Általában az España cañí zenéjére táncoljuk, amely egy fúvósokkal és vonósokkal előadott, szenvedélyes dallam. A pasodoble tánclépései sokat merítettek a flamencóból is, különösen a lábtechnikában és a testtartásban lehet hasonlóságokat felfedezni. A pasodoble a flamencóval ellentétben páros, nem pedig egyéni tánc, és a versenyeken a latin táncok között láthatjuk.

A pasodoblét ritkán láthatjuk filmekben, de a Zorro maszkjában a pasodobléhoz hasonló lépést táncol Antonio Banderas és Catherine Zeta-Jones:

 

Itt pedig egy profi táncospár koreográfiájában gyönyörködhetünk:

 

Mi is az a pasodoble?

A pasodoble sokféle tánc- és zenei műfajt takar, köztük a tánciskolákban és versenyeken táncolt formáját, amelyet egy adott zenére és koreográfiára adnak elő a táncospárok. 2/4-es üteme és karakteres figurái a torerók mozdulatait (férfi) és a kendő mozgását (nő) utánozzák. A tempója általában 62 ütés/perc, számolása pedig 1-2-3-4-5-6-7-8. Ez a tánc eltér a többitől abban is, hogy nem lehet a figurákkal improvizálni, viszont rengeteg látványos figurát foglal magába, amit a táncfanatikusok kedvére tesznek. Található benne néhány flamencóból átvett figura is, és jellemzők a toppantások, a sarokkal való koppantások is.

 

De miért is érdemes megtanulnod a pasodoblét?

- Mert lenyűgöznek a teátrális táncfigurák?
- Esetleg mindig is kipróbáltad volna, milyen torerónak lenni?

Akkor nálunk a helyed, hogy megtanuld a szenvedélyes pasodoblét egy hangulatos, belvárosi tánciskolában, jó társaságban és tanárokkal!

Nálunk a Goldance Tánciskolában társastánc tanfolyam keretében tanulhatsz pasodoblét.

 

 A társastánc oktatás színtjei


Kezdő szinten kb. 3 hónap alatt elsajátíthatod 7 társastánc alaplépéseit: angolkeringő, bécsi keringő, tangó, csacsacsa, mambó, rocky és rumba bossanova. A tanfolyam végére már kisebb koreográfiákat táncolunk, és bátran kipróbálhatjuk magunkat táncos eseményeken is.

Középhaladó szinten a rumba bossanovát a versenyeken táncolt rumba, a rocky-t pedig a jive váltja fel, valamint megtanuljuk a szamba alaplépéseit is. A többi koreográfiát újabb figurákkal bővítjük.

Haladó szinten ismét érkezik egy új tánc, a quickstep. A szintváltások 3 havonta történnek, így 1 tanév alatt eljuthatunk a haladó szint végére.

Szuperhaladó szinten órákon új táncot nem tanulunk, csak új elemekkel bővítjük a meglévő koreográfiáinkat. Ezen a szinten már a társastáncok alaptechnikájára is hangsúlyt fektetünk.

Extrahaladó szintünk fél évig tart, mert itt teljesen új, magasabb szintű koreográfiákat tanulunk (alapszintű versenyzős figurák). Itt már javasoljuk a legalább heti két alkalommal részvételt, tekintettel a figurák nehézségére, technikai kihívásaira.

Hobbi szintünk a társastáncos órák legmagasabb szintje, ez már 1 évig tart. Itt versenykoreográfiákkal (10 tánc) ismerkedhetnek meg a táncosok, valamint technikai órákra is járhatnak. Új tánc a slowfox és a pasodoble.

Ha szeretnéd megtanulni ezt a táncágat, jelentkezz első ingyenes Társastánc tanfolyamodra itt!
 


MEGNÉZEM A TÁRSASTÁNC ÓRARENDET 

Kíváncsi vagy a többi társastánc altáncstílusra is?

Kattints a táncstílusokra!

Angol keringő, Bécsi keringő, Tangó, Quickstep, Csacsacsa, Slowfox, Mambó, Rumba, Szamba, Jive, Pasodoble

TOVÁBB A TÁRSASTÁNC OLDALRA