Társastánc - Mambó 

Mambó oktatás Budapest több pontján

 

Jól ismered a mambót? Mit tudsz róla?

A mambót a legtöbben a Dirty Dancing című filmből ismerjük, de ez a tánc nem tipikusan az akrobatikáról szól, hanem sokkal inkább a ritmikus figurákról és látványos forgatásokról. A mambó rokona a salsának is, így a salsás bulikon is hasznodra válik a mambó tudásod. Ennek a táncnak a hazája New York, ahol a latin-amerikai bevándorlók táncolták először. 

Patrick Swayze a Dirty Dancingben így alakította a profi táncospárt Cynthia Rhodes-szel (mindketten egyébként képzett táncosok voltak):

 

A Mambo Kings című filmben pedig így táncolták a mambót egy zsúfolt táncteremben:

 

 

Perez Prado és zenekara egy tüzes ritmusú mambót adnak elő - a korabeli felvételen érdemes megfigyelni, milyen lelkesedéssel táncol saját zenéjére a mester:

 

Perez Prado egy másik száma, a Mambo No. 5 feldolgozása Louis Bega előadásában óriási sláger volt - bár a videóban nem láthatunk mambólépéseket:

 

Most pedig lássunk néhány mambó alaplépést is, egy percben:

 

De miért tanuld meg nálunk a mambót?

- Oda vagy a Mambo No. 5 vagy a Mambo Italiano vidám zenéjéért?
- Irigyled Patrick Swayze tánctudását a Dirty Dancingből (természetesen az eredetiből)?
- Vagy csodálod a Mambo Kings című film táncosait?

Ha a három kérdés közül legalább az egyikre igennel válaszoltál, akkor egy társastánc tanfolyamon a helyed, hogy megtanuld a mambót egy hangulatos tánciskolában, jó társaságban és tanárokkal!

 

 A társastánc oktatás színtjei

Kezdő szinten kb. 3 hónap alatt elsajátíthatod 7 társastánc alaplépéseit: angolkeringő, bécsi keringő, tangó, csacsacsa, mambó, rocky és rumba bossanova. A tanfolyam végére már kisebb koreográfiákat táncolunk, és bátran kipróbálhatjuk magunkat táncos eseményeken is.

Középhaladó szinten a rumba bossanovát a versenyeken táncolt rumba, a rocky-t pedig a jive váltja fel, valamint megtanuljuk a szamba alaplépéseit is. A többi koreográfiát újabb figurákkal bővítjük.

Haladó szinten ismét érkezik egy új tánc, a quickstep. A szintváltások 3 havonta történnek, így 1 tanév alatt eljuthatunk a haladó szint végére.

Szuperhaladó szinten órákon új táncot nem tanulunk, csak új elemekkel bővítjük a meglévő koreográfiáinkat. Ezen a szinten már a társastáncok alaptechnikájára is hangsúlyt fektetünk.

Extrahaladó szintünk fél évig tart, mert itt teljesen új, magasabb szintű koreográfiákat tanulunk (alapszintű versenyzős figurák). Itt már javasoljuk a legalább heti két alkalommal részvételt, tekintettel a figurák nehézségére, technikai kihívásaira.
 

 

Mi is az a mambó? 

A mambó egy kubai és latin-amerikai eredetű tánc, ami az 1940-es évekből vált ismertté, főleg néhány kubai és puerto ricói bevándorló zenésznek, köztük Perez Pradónak köszönhetően - akitől aztán a később másodszor is híressé vált Mambo No. 5 származik. A mambót New Yorkban, a híres Palladiumban is felkapták, és óriási táncőrület alakult ki belőle. Az eredeti latin-amerikai tánclépéseket és figurákat kissé átalakították, és gyakran nagyon tempós élőzenére, big band zenekarok taktusaira táncolták- ez volt az elegáns mambó fénykora.
A mambó “vonalban” előre-hátra haladó, és forgó tánclépésekből áll, sok irányváltással tarkítva. Számolása 1-2-3-4-5-6, alaplépése gyors-gyors lassú, zenéje pedig 2/4-es. A tánciskolákban tanított alaplépése rendkívül egyszerű, a figurák pedig játékosak és életvidámak. Mint a legtöbb latin táncban, itt is fontos a vezetés-követés egysége a férfi és a nő között.

Nálunk a Goldance Tánciskolában társastánc tanfolyam keretében tanulhatsz mambót.
Ha szeretnéd megtanulni ezt a táncstílust, jelentkezz első ingyenes órádra a társastánc órarendnél!
 

MEGNÉZEM A TÁRSASTÁNC ÓRARENDET 

Kíváncsi vagy a többi társastánc altáncstílusra is?

Kattints a táncstílusokra!

Angol keringő, Bécsi keringő, Tangó, Quickstep, Csacsacsa, Slowfox, Mambó, Rumba, Szamba, Jive, Pasodoble

TOVÁBB A TÁRSASTÁNC OLDALRA