Slowfox

Slowfox oktatás Budapest több pontján

Fred és Ginger nyomában

A slowfox, vagy más néven foxtrott könnyed légiessége és sodró lendülete hasonló a keringőhöz, de nem háromnegyedes, hanem négynegyedes lüktetésű. Ez a tánc az 1920-as és 1930-as évek amerikai big band zenéjére táncolható lassú, lineáris lépésekből áll. Igazi amerikai eredetű tánc, amelyet az afroamerikai mulatók és a régi idők színpadi táncosai találtak ki. Ezután rendkívül népszerűvé vált: Amerikában egészen a báltermekig és Hollywoodig is eljutott. A 30-as években főleg Fred Astaire és Ginger Rogers táncolták híres filmjeikben gyorsabb tempójú párjával, a quicksteppel együtt.
Az egyik klasszikus slowfox zene, a Cheek to cheek a Top hat című film egyik zenés táncbetéte volt. Ebben a filmrészletben már megjelennek a slowfox alapvető elemei, bár Fred és Ginger a végén még egy kis sztepptáncot is belevisz a hangulat kedvéért. Figyeljétek meg, milyen elegáns a strucctollas szaténruha Gingeren, ami követi minden rezdülését a rengeteg forgás és mozgalmas figurák közben. A jelenetben még az is érdekes, hogy alig van benne vágás, szinte az egész koreográfiát egyben vették filmre - ilyen profi táncosok voltak ők.

 

 Slowfox Zenei inspirációk

Itt pedig néhány örökzöld sláger Ella Fitzgerald, Billie Holiday és más jazzdívák előadásában:
 

 

De nem csak dívák, hanem híres férfi énekesek is gyakran énekeltek big banddel olyan dalokat, amelyekre ma is táncolhatunk, például slowfoxot - a bársonyos hangú Nat King Cole és a kékszemű öregfiú, Frank Sinatra énekel néhányat ezek közül:
 

 

A big band zenék ismert mai kortárs előadói például Michael Bublé vagy Gregory Porter, akik teljes zenekarral, rézfúvósokkal, zongorával és ütősökkel kiegészítve újraértelmezik a régi big band slágereket:
 

 

Miért érdemes a slowfoxot választanod?

Ha imádod a nagy Gatsby hangulatát és a régi táncos filmeket fekete-fehérben, akkor tanuld meg a slowfoxot nálunk!

- Szeretnél romantikus zenére elegánsan lejteni a parketten a pároddal?

- Ella Fitzgerald, Doris Day vagy Nat King Cole zenéjére hangosan ver a szíved?

- Szívesen táncolnál is a húszas évek amerikai dallamaira?

 

Ha a három kérdés közül legalább az egyikre igennel válaszoltál, akkor egy társastánc tanfolyamon a helyed, hogy megtanuld a slowfox-ot egy hangulatos tánciskolában, jó társaságban és tanárokkal!

 

 A társastánc oktatás színtjei

Kezdő szinten kb. 3 hónap alatt elsajátíthatod 7 társastánc alaplépéseit: angolkeringő, bécsi keringő, tangó, csacsacsa, mambó, rocky és rumba bossanova. A tanfolyam végére már kisebb koreográfiákat táncolunk, és bátran kipróbálhatjuk magunkat táncos eseményeken is.


Középhaladó szinten a rumba bossanovát a versenyeken táncolt rumba, a rocky-t pedig a jive váltja fel, valamint megtanuljuk a szamba alaplépéseit is. A többi koreográfiát újabb figurákkal bővítjük.


Haladó szinten ismét érkezik egy új tánc, a quickstep. A szintváltások 3 havonta történnek, így 1 tanév alatt eljuthatunk a haladó szint végére.


Szuperhaladó szinten órákon új táncot nem tanulunk, csak új elemekkel bővítjük a meglévő koreográfiáinkat. Ezen a szinten már a társastáncok alaptechnikájára is hangsúlyt fektetünk.


Extrahaladó szintünk fél évig tart, mert itt teljesen új, magasabb szintű koreográfiákat tanulunk (alapszintű versenyzős figurák). Itt már javasoljuk a legalább heti két alkalommal részvételt, tekintettel a figurák nehézségére, technikai kihívásaira.


Hobbi szintünk a társastáncos órák legmagasabb szintje, ez már 1 évig tart. Itt versenykoreográfiákkal (10 tánc) ismerkedhetnek meg a táncosok, valamint technikai órákra is járhatnak. Új tánc a slowfox és a paso doble.

 

 

Mi is a slowfox?

A slowfox, vagy más néven foxtrott egy amerikai táncos pár, a húszas években forgatott némafilmekben játszó Vernon és Irene Castle nevéhez fűződik, akik többféle tánc és zene összefűzésével találták ki a slowfox stílusát. Először táncolták gyorsabb zenére is, mint például a ragtime. Később ezt a táncot inkább a lassú, romantikus, 4/4-es big band dallamokra kezdték táncolni, gyorsabb változatából pedig egy másik tánc, a quickstep lett - és így jutott be a standard versenytáncok közé is.

Alaplépése három lépésből áll, amit négy taktusra táncolunk. Lassú és gyors lépésekkel, előre és hátra is lendületesen haladnak a párok - ezzel a tánccal szinte siklunk a parketten. Viszonylag kevés figurája létezik, amiket az alaplépések kötnek össze, és néhány forgás, irányváltás adja az érdekességét. A slowfox egy elegáns és kifinomult tánc, főleg a ritmikája miatt számít a nehezebben elsajátítható táncok közé, ezért magasabb szinten tanítjuk.

Nálunk a Goldance Tánciskolában társastánc tanfolyam keretében tanulhatsz slowfoxot.
Ha szeretnéd megtanulni ezt a táncstílust, jelentkezz első ingyenes órádra a társastánc órarendnél! 
 


MEGNÉZEM A TÁRSASTÁNC ÓRARENDET 

Kíváncsi vagy a többi társastánc altáncstílusra is?

Kattints a táncstílusokra!

Angol keringő, Bécsi keringő, Tangó, Quickstep, Csacsacsa, Slowfox, Mambó, Rumba, Szamba, Jive, Pasodoble

TOVÁBB A TÁRSASTÁNC OLDALRA