Tangó

Tangó oktatás Budapest több pontján

A tangó kilóg a klasszikus táncok sorából, mivel nem európai, hanem latin-amerikai tánc.
Alaplépése egyszerűbb nem is lehetne: egy lépés előre, vagy hátra. A tangó ma is élő és változó, az egész világon népszerű tánc. Buenos Airesben és a szomszédos Uruguayban, az olasz, spanyol és más európai bevándorlók keveredésével formálódott a városok munkásnegyedeiben. A 20. Század elején terjedt el, miután vállalkozó kedvű argentin táncosok Európába vitték. Zenéje sokféle hangulatot tükröz: lehet karakteres, lüktető, zaklatott vagy lágy, de mindenképpen szorosan kapcsolódik a tánchoz. A tangót milongákon, élő zenés, táncos esteken gyakorolják, és a tánc hazájában hozzátartozik a hétköznapokhoz. Jellemző, hogy tangózni nem csak a fiatalok járnak, hanem minden korosztály. A tangóhoz szorosan kapcsolódik a vezetés és követés, a férfias és nőies szerepek megjelenése. A férfi vezeti a táncot, kitalálja és irányítja a mozgást folyamatosan improvizálva, a nő pedig figyeli, követi és megmutatja nőiességét, karakterét is. 

Carlos Saura Tango című filmjében színpadon jelenítik meg a tangó eredetét. A kikötőben bevándorlók várakoznak, beszélgetnek, amikor egy férfi felkéri az egyik csinos nőt. Kettejük bravúros tánca koreografált: figyeljétek meg, hogyan követi az aláfestő zenét. A férfi markáns vezetése itt nagyon látványos, a partnerét egészen közel tartja magához, szinte egy helyben táncolnak a szűkös helyen. 
 

 

A tangó ma koncerteken is gyakran látható, látványos páros koreográfiákkal. Ez a színpadi táncos pár is a zenéhez szorosan illeszkedő lépésekkel mutatja be a mai tangó stílust. Figyeljétek meg, hogy az élénk, vidám zenéhez milyen figurákat találtak ki:
 

 

 Tangó zenei inspirációk

A tangó legnagyobb zenész alakjai közé tartozott Astor Piazzola, aki egyben meg is újította a tangót. Egyik legismertebb szerzeménye a sokszor feldolgozott és népszerű Libertango:
 

 

- Férfias vezetéseddel, határozottságoddal le szeretnéd nyűgözni párodat?

- Nőies, kecses lábtechnikáddal szeretnél hódítani?

- Imádod a tangó zenéjét, és táncra is perdülnél, ha hallod?

 

Ha a három kérdés közül legalább az egyikre igennel válaszoltál, akkor egy társastánc tanfolyamon a helyed, hogy megtanuld a tangót jó társaságban és tanárokkal!


A tangó nem tartozik a legkönnyebb táncok közé, de annál nagyobb a siker, ha néhány lépéssel a hátad mögött el tudod csípni a hangulatát. 
Szeretnél egy vidám táncórán, párban gyakorolva megtanulni minden alapvető társastáncot? Nálunk ezt hetente több időpontban, profi tanárokkal és szervezett órákon teheted meg.  

 

 A társastánc oktatás szintjei

Kezdő társastánc tanfolyam (bronz szint)

E szinten tánciskolánkban az alábbi táncokat oktatjuk: Bécsi keringő, Angolkeringő, Tangó, Cha - cha - cha, Rumba, Rocky és Mambo.
Az alapoktól kezdve 4-5 figurán keresztül történik a táncok elsajátítása. Könnyű, gyorsan megtanulható, jól használható, mutatós figurákat tanítunk tánctanfolyamunkon.


Középhaladó társastánc tanfolyam(ezüst szint)

Az oktatott táncok ekkorra kiegészülnek a Sambával és a Jive-val.
Azoknak javasoljuk, akik már tisztában vannak a táncok alaplépéseivel. A kezdőhöz képest már kicsit bonyolultabb figurákat is veszünk, és gyakoroljuk az improvizációt. 


Haladó társastánc  tanfolyam (arany szint)

Azoknak javasoljuk, akik már legalább fél éves múlttal rendelkeznek a társastáncok terén. 


Szuperhaladó társastánc tanfolyam (gyémánt szint)

1 éves tánctudással rendelkezőket várjuk ezen a társastánc tanfolyamunkon.


Extrahaladó társastánc tanfolyam (platina szint)

Ez a tánciskola utolsó szintje, ahol eldönthetik a táncosok, hogy hobbi táncosként vagy versenyzőként folytatják tovább a tánctanulást.  


HOBBI TÁNCTANFOLYAM

Hobbi tánctanfolyamunkra azokat várjuk, akiknek nem a versenyzés a céljuk, hanem a szórakozás és már kijárták az összes tánciskola szintet. A Hobbi tanfolyam keretein belül hetente kétszer is oktatunk; hétköznap és vasárnap.

 

Mi is a tangó?

A tangó páros lüktetésű tánc, amelynek a zenéjében a legfontosabb hangszer a bandoneon nevű harmonika. A tangó alapja a sétalépés: ebből kiindulva a férfi vezetésével különböző figurákat táncolnak a párok, a haladók pedig gyakran improvizálnak, kombinálják a már megtanult lépéseket. Argentínában a tangót mindenki ismeri és táncolja, a legjobb táncosok pedig gyakran több évtizede is tanulják. A férfi markáns vezetése mellett a nő táncolja a látványos figurákat, a férfi pedig előkészíti a lépéseket. Ez a tánc megeleveníti a hagyományos női-férfi szerepeket és érzéseket - a csábítást, a vágyakozást, a határozottságot és odaadást, és még sok mást. A tangóban hagyatkozni kell a partnerünkre és figyelni kell minden rezdülését…

Nálunk a Goldance Tánciskolában társastánc tanfolyam keretében tanulhatsz tangót.
Ha szeretnéd megtanulni ezt a táncstílust, jelentkezz első ingyenes órádra a társastánc órarendnél!

 


MEGNÉZEM A TÁRSASTÁNC ÓRARENDET

Kíváncsi vagy a többi társastánc altáncstílusra is?

Kattints a táncstílusokra!

Angol keringő, Bécsi keringő, Tangó, Quickstep, Csacsacsa, Slowfox, Mambó, Rumba, Szamba, Jive, Pasodoble

TOVÁBB A TÁRSASTÁNC OLDALRA