Társastánc - Rumba

Rumba oktatás Budapest több pontján

Rumba, a romantikus latin tánc

A báltermi és tánciskolai rumba tulajdonképpen az Egyesült Államokból származik, ahol a latin zenék és táncok népszerűségük csúcsán voltak az 1920-30-as években. Itt kezdték el táncolni a lassú, kubai big banddel kísért, a bolero és a son nyomdokában járó, lassabb és érzelmesebb zenékre. A 40-es években aztán sok-sok hollywoodi film készült kubai és mexikói énekesnőkkel, akik szintén ezt a stílust énekelték, így még nagyobb népszerűségre tett szert ez a romantikus tánc. Zenéjét az afrokubai ritmusok jellemzik, azaz afrikai ütőhangszerekkel és ritmusokkal hallható a kubai-mexikói dallam. Az érzelmes, szenvedélyes vagy melankólikus dallamok mindenkit megmozgatnak.

Az egyik legszebb rumba melódia, a Historia de un amor:

 

Egy másik csodálatos dallam a Bessame mucho a mezítlábas díva, Cesaria Evora előadásában:

 

A rumbát romantikus filmekben is láthatjuk:

 

Profi táncosok előadásában pedig ilyen látványos a rumba:

Mi is az a rumba?

A rumba rengeteg zenei és táncstílust jelenthet, a kongói rumbától a katalán rumbán keresztül a kolumbiai rumbáig. Az európai és amerikai tánciskolákban viszont a báltermi változatát lehet megtanulni, ami a kubai son és más kubai táncok utódja.

A rumba alaplépése könnyen megtanulható, a hangsúly pedig a közeli kontaktuson, a forgatásokon és a nő látványos figuráin van. A rumba zenéje általában lassú, érzelmes, és megmozgatja a fantáziát, üteme 4/4-edes, tempója általában 28 ütés/perc, számolása pedig 2-3-4-1. A versenytáncban látványos emelések, csúszások és egyéb teátrális elemek tarkítják a rumbát - ahogy a Szombat esti lázban, vagy a Dancing with the stars-ban is láthattuk. Fontos a rumbában a csípőmozgás és a szép lábvezetés is.

 

Miért érdemes nálunk megtanulnod a rumbát?

- Mert szereted az olyan zenéket, mint amit a Buena Vista Social Club előad?
- Vagy elbűvölnéd szíved hölgyét / urát néhány szexi figurával?


Nálunk a Goldance Tánciskolában társastánc tanfolyam keretében tanulhatsz rumbát.

 

 A társastánc oktatás színtjei

Kezdő szinten kb. 3 hónap alatt elsajátíthatod 7 társastánc alaplépéseit: angolkeringő, bécsi keringő, tangó, csacsacsa, mambó, rocky és rumba bossanova. A tanfolyam végére már kisebb koreográfiákat táncolunk, és bátran kipróbálhatjuk magunkat táncos eseményeken is.

Középhaladó szinten a rumba bossanovát a versenyeken táncolt rumba, a rocky-t pedig a jive váltja fel, valamint megtanuljuk a szamba alaplépéseit is. A többi koreográfiát újabb figurákkal bővítjük.

Haladó szinten ismét érkezik egy új tánc, a quickstep. A szintváltások 3 havonta történnek, így 1 tanév alatt eljuthatunk a haladó szint végére.

Szuperhaladó szinten órákon új táncot nem tanulunk, csak új elemekkel bővítjük a meglévő koreográfiáinkat. Ezen a szinten már a társastáncok alaptechnikájára is hangsúlyt fektetünk.

Extrahaladó szintünk fél évig tart, mert itt teljesen új, magasabb szintű koreográfiákat tanulunk (alapszintű versenyzős figurák). Itt már javasoljuk a legalább heti két alkalommal részvételt, tekintettel a figurák nehézségére, technikai kihívásaira.

Hobbi szintünk a társastáncos órák legmagasabb szintje, ez már 1 évig tart. Itt versenykoreográfiákkal (10 tánc) ismerkedhetnek meg a táncosok, valamint technikai órákra is járhatnak. Új tánc a slowfox és a paso doble.

Ha szeretnéd megtanulni ezt a táncágat, jelentkezz első ingyenes Társastánc tanfolyamodra itt!
 


MEGNÉZEM A TÁRSASTÁNC ÓRARENDET

Kíváncsi vagy a többi társastánc altáncstílusra is?

Kattints a táncstílusokra!

Angol keringő, Bécsi keringő, Tangó, Quickstep, Csacsacsa, Slowfox, Mambó, Rumba, Szamba, Jive, Pasodoble

TOVÁBB A TÁRSASTÁNC OLDALRA